Fotografija: Dario Hrebak zadovoljan je rezultatima studije isplativosti/ Foto: Grad Bjelovar/ Deni Marčinković
Galerija
Dario Hrebak zadovoljan je rezultatima studije isplativosti/ Foto: Grad Bjelovar/ Deni Marčinković

Procjena: "Bjelovarske toplice bit će isplative za 15 godina, očekuje se 700 posjetitelja dnevno"

Studija je konačno ugledala svjetlo dana iako su mnogi govorili da je nema. Jasno se vidi da je projekt toplica isplativ, što je najbitnije, smatra Dario Hrebak- Projekt Terme Bjelovar nosi nedvojbene koriti za razvoj Grada Bjelovara, ali i cijele Bjelovarsko-bilogorske županije, kroz pokretanje snažnog razvojnog ciklusa turističkog sektora, a posredno i multiplikativne učinke na povezane gospodarske sektore. Međutim, s obzirom na kapitalnu zahtjevnost projekta, njegova realizacija ne bi bila isplativa u komercijalnom kontekstu, ukoliko se ne osigura maksimalno moguća financijska potpora za realizaciju projekta posredstvom Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, pored ostalog stoji u Studiji isplativosti bjelovarskih termi, koju potpisuje tvrtka Horwath HTL.

700 posjetitelja dnevno

Naime, prema njihovim procjenama Terme Bjelovar isplatit će se za 15 godina. Nadalje, iz Horwath HTL-a procjenjuju da će buduće bjelovarske toplice privlačiti 245 tisuća posjetitelja godišnje, odnosno u prosjeku 700 dnevno. Što se tiče cijene ulaznica, predviđeno je da ona iznosi oko 14 eura za odrasle, dok su za grupne posjete, umirovljenike, studente, učenike i slično predviđeni popusti. 

Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Terme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar

Recimo i to da je procjena temeljena na ukupnom iznosu investicije od 360 milijuna kuna s PDV-om, odnosno 110 milijuna više nešto što se u početku spominjalo. Ukupan iznos bez PDV-a iznosi 38,6 milijuna kuna, a financiranje je, prema Studiji, planirano tako da se 17,3 milijuna eura osigura iz NPPO, 4,1 milijun je potrebno vlastito učešće, dok predviđen iznos komercijalnog kredita također iznosi 17,3 milijuna eura. Prema njihovim procjenama, kamatna stopa na taj kredit iznosit će 4,8 posto.

Podsjetimo, ovo je druga studija isplativosti koju je ova tvrtka napravila. U siječnju 2021. godine procjenjivalo se da će toplice godišnje posjetiti između 150 i 170 tisuća ljudi, a cijene ulaznica tada su se kretale između 6 i 7 eura, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Hrebak zadovoljan viđenim

Procjenu broja posjetitelja na godišnjoj razini, kao i cijene ulaznica, tada, ali i sada, bazirali su na prosječnim brojkama ostalih termalnih kompleksa kontinentalne Hrvatske, za koje tvrde da godišnje imaju između 200 i 320 tisuća posjetitelja. 

Komentar nove Studije isplativosti tražili smo i od bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka koji nije skrivao zadovoljstvo viđenim.

Olimpijski bazen najveća je prednost, smatra HrebakTerme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar
Olimpijski bazen najveća je prednost, smatra HrebakTerme Bjelovar/ Foto: Grad Bjelovar

- Studija je konačno ugledala svjetlo dana iako su mnogi govorili da je nema. Jasno se vidi da je projekt toplica isplativ, što je najbitnije. Studija će sutra ujutro biti poslana gradskim vijećnicima, koji će imati dva tjedna za analizu, do sjednice Gradskog vijeća. Također, radi se i CB analiza, za koju je zadužena tvrtka PricewaterhouseCoopers, koja bi trebala biti gotova sljedeći tjedan, poručio je Hrebak.

Gradonačelnik Hrebak na bušotini u Veliko Korenovu/ Foto: Deni Marčinković
Gradonačelnik Hrebak na bušotini u Veliko Korenovu/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, projekt je u potpunosti spreman, a s obzirom na kamatnu stopu predviđenu studijom, očekuje još brži povrat investicije.

- U ovom trenutku možemo dobiti kamatu od oko 2,5 posto, što čini razliku od 70 milijuna kuna. Brojke posjetitelja ili ostalih stvari manje su bitni u ovom trenutku. Međutim, smatram da je brojka od 700 posjetitelja u prosjeku dnevno realna i izvediva, tim više što imamo olimpijski bazen, kojeg ostali nemaju, poručio je Hrebak.

Za kraj dodajmo i to da je rok za prijavu projekta, prema sadašnjim informacijama, 1. ožujka, a kako bi trebale izgledati buduće bjelovarske toplice već smo objavili OVDJE

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!