Fotografija: Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

PREKIPJELO IM Još nije gotova cesta Lipik-Dobrovac, stanovnici prijete izlaskom na ulice

Radovi na dionici dugoj 2,7 km započeli u svibnju 2022. godine, a građani tvrde da se oni gotovo uopće ne izvode te da su upitne kvaliteteNa inicijativu stanovnika Ulice Matije Gupca u Lipiku i Ulice kralja Tomislava u Dobrovcu, u srijedu navečer je održan sastanak u Vatrogasnom domu u Lipiku. Sastanak je okupio velik broj građana koji su izrazili nezadovoljstvo tijekom radova na državnoj cesti DC 47.

Građani su istaknuli da je stanje na gradilištu nepodnošljivo te da se njihova imovina uništava već predugo, uz ozbiljnu ugrozu zdravlja, pri čemu nije vidljivo rješenje situacije, piše Compas.com.hr

Pročitano pismo građana

Iako su stanovnici navedenih ulica najviše pogođeni, podršku su im pružili i drugi građani. Pozvani predstavnici izvođača radova, tvrtke PZC Brod d.o.o., odazvali su se pozivu, dok iz tvrtke Hrvatske ceste d.d. nisu prisustvovali sastanku.

Marina Hlapović je u ime građana pročitala sadržaj pisma koje će se poslati izvođaču radova (PZC Brod d.o.o.), glavnom nadzornom inženjeru (Consol d.o.o.), investitoru (Hrvatske ceste d.d.), državnom inspektoratu, Građevinskoj inspekciji, Gradu Lipiku, Požeško-slavonskoj županiji te saborskoj zastupnici s našeg područja Anamariji Blažević.

Zahtjev za hitni završetak radova

U pismu se navodi da su radovi na dionici dugoj 2,7 km započeli u svibnju 2022. godine, s predviđenim završetkom u veljači 2023. Trenutno stanje radova otkriva da je postojeća konstrukcija nogostupa s obje strane uklonjena, kao i postojeća kolnička konstrukcija do donjeg sloja ceste duž cijelog obuhvata. Kolnička konstrukcija je uklonjena u listopadu 2023., no do današnjeg dana nije obnovljena. O ovom problemu pisao je i MojPortal.hr OVDJE i OVDJE.

Mjesta oštećenja obilježena su dodatnim prometnim znakovima, a puknuća su obojana narančstom bojom/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Mjesta oštećenja obilježena su dodatnim prometnim znakovima, a puknuća su obojana narančstom bojom/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

Cesta DC 47 predstavlja visokofrekventnu prometnicu kojom prolazi teretni i putnički promet prema izlazu na autocestu. Svakodnevni promet, posebno teretni tijekom kišnih dana, uzrokuje velike rupe na preostaloj konstrukciji, dok su sušna razdoblja popraćena značajnom prašinom. Razina buke prilikom teretnih vozila premašuje dopuštene granice. Sve navedeno rezultira uništavanjem i oštećenjem vozila, narušavanjem statike i stabilnosti, pucanjem zidova obiteljskih kuća te oštećenjem fasada, javlja Compas.

Radovi upitne kvalitete

U pismu se ističe da se radovi na gradilištu izvode vrlo slabim intenzitetom ili se uopće ne izvode. Tvrde da su neki od izvedenih zahvata upitne kvalitete. Zahtijevaju hitnu obustavu kamionskog i teretnog prometa te brzi nastavak i pojačavanje intenziteta radova kako bi se završili u primjerenom roku. Također zahtijevaju i redovito održavanje ceste. Ako njihovi zahtjevi ne budu zadovoljeni u roku od 5 dana, planiraju poduzeti daljnje korake, uključujući organizaciju prosvjeda na prometnici.

Opasno puknuće ceste na dijellu koja se od Korita spušta prema Jagmi/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Opasno puknuće ceste na dijellu koja se od Korita spušta prema Jagmi/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

Završetak radova do Uskrsa?

Mario Pilon, predstavnik izvođača radova, izrazio je razumijevanje za nezadovoljstvo građana. Informirao je prisutne da je došlo do pauze u radovima tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, no sada se radovi nastavljaju. Preostalo je zamijeniti još oko 900 metara tampona, što se planira završiti do 15. veljače. Nakon toga slijedi postavljanje reciklažnog sloja do 1. ožujka, a potom bitumeniziranje nosivog sloja, odnosno zaštitnog sloja. Prema planu, gradilište bi trebalo biti dovršeno do Uskrsa, piše Compas.

Gradonačelnik Kasana razumije nezadovoljstvo

Gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, izrazio je svoje razumijevanje za nezadovoljstvo građana te se zahvalio predstavnicima izvođača radova na prisutnosti na sastanku. Istaknuo je da su problemi građana, uključujući nedostatak radne snage, mehanizacije i slično, jasni. Naglasio je da su svi okupljeni s jedinstvenim ciljem - rješavanjem hitnog problema, te je izrazio podršku građanima, ocijenivši njihove korake kao pozitivan smjer u rješavanju problema. Također je najavio da će u Lipik biti pozvan i predsjednik uprave Hrvatskih cesta kako bi se svi relevantni dionici dogovorili i ubrzali završetak radova u razumnom roku.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!