Fotografija: Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Marko Marušić, župan Bjelovarsko-bilogorske županije/Foto: MojPortal.hr

Vlada prihvatila nacrt Razvojnog sporazuma Sjever. Marušić: "Stižu nam dvije milijarde kuna"

Čak dvije milijarde kuna namijenjene su sufinanciranju projekata u našoj županiji. Tu vidimo veliku šansu za završetak i razvoj projekata za koje dosad nisu adekvatno planirana financijska sredstva, kaže MarušićVlada Republike Hrvatske na jučerašnjoj sjednici prihvatila je Nacrt Razvojnog sporazuma za sjever Hrvatske vrijednog nešto više od 15 milijardi kuna. 

- Mehanizam razvojnog sporazuma omogućava bolju koordinaciju procesa kreiranja i provedbe politike regionalnoga razvoja te potiče županije na suradnju. U fokusu razvojnog sporazuma su prije svega aktivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo te minimalno 50 posto vrijednosti razvojnog sporazuma mora biti usmjereno na gospodarske projekte županija potpisnica razvojnog sporazuma, između ostalog stoji u obrazloženju Vlade.

Podsjetimo, ovaj sporazum, uz Bjelovarsko-bilogorsku županiju, potpisuju i Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimursku i Varaždinska županiju.

Čak dvije milijarde kuna

- Odluku Vlade dočekali smo s radošću i olakšanjem, jer je taj, za nas iznimno važan dokument postao stvarnost. Očekujemo da će nakon ovoga, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU već do kraja godine upriličiti svečano potpisivanje sporazuma, poručio je bjelovarsko bilogorski župan Marko Marušić.

Kako kaže, našoj županiji sporazum je od životne važnosti, a ujedno je i iznimna šansa za pokretanje razvoja i hvatanja priključka za razvijenijim županijama.

- To ne smijemo propustiti. Želim podsjetiti da su prema tom sporazumu čak dvije milijarde kuna namijenjene sufinanciranju projekata u našoj županiji. Dodatnih 12 milijuna kuna planirano je za sufinanciranje pripreme projektno-tehničke dokumentacije. Tu vidimo golemu šansu za završetak te razvoj projekata za koje dosad nisu adekvatno planirana financijska sredstva. Prije svega mislim na opremanje nove zgrade bjelovarske Opće bolnice, za što bivša vlast nije osigurala ni kune, niti je to uopće planirala, istaknuo je čelnik Bjelovarsko-bilogorske županije.

Razvoj cijele županije

Pored opremanja bolnice, ovim sporazumom planira se realizacija i drugih projekata.

Razvojnim sporazumom planira se i revitalizacija Bjelovarskog sajma/Foto: Martina Čapo
Razvojnim sporazumom planira se i revitalizacija Bjelovarskog sajma/Foto: Martina Čapo

- Naš je plan dio sredstava usmjeriti i u izgradnju Regionalnog distributivnog centra i revitalizaciju prostora Bjelovarskog sajma. Posebno ćemo se fokusirati i na projekte u turizmu, a tu prije svega mislim na ulaganja u razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma u Daruvarskim toplicama koje su perjanica zdravstvenog turizma, ne samo naše županije, nego i šire. U planu imamo i program razvoja eko turizma čime bismo proširili turističku ponudu naše županije, povećali smještajne kapacitete pritom vodeći brigu o zaštiti i očuvanju prirodne i kulturne baštine, napominje Marušić.

Potrebni su stručni i sposobni ljudi

Da bi se svi planovi ostvarili, nije dovoljno samo osigurati novac, iako je to najvažnije, već je potrebno imati i stručne i sposobne ljude koji će znati projekte dovesti do kraja, prema Marušićevim riječima, dosad to nije bio slučaj.

- Ni u tom segmentu bivša se vlast nije iskazala. No, na nama je da to ispravimo i našu županiju konačno pokrenemo i da ona više, prema gospodarskim pokazateljima i razvijenosti, ne bude na hrvatskom začelju, zaključio je bjelovarsko bilogorski župan. 

Za kraj recimo i to da je spomenutih dvije milijarde kuna, koliko je planirano za projekte Bjelovarsko-bilogorske županije, ujedno i najveći iznos koji pripada jednoj od pet županija, potpisnica ovog Sporazuma.