Fotografija: Paroh Stefan Maksimović/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Paroh Stefan Maksimović/ Foto: Deni Marčinković

Paroh Maksimović nakon krađe: "U Bjelovaru se više ne osjećamo sigurno, ne spavamo u našoj kući"

"Lako za ukradeni novac, ali uzeli su nam sve uspomene s djetetovog krštenja. Čestitke koje su pisali dragi ljudi, kao i kosu. To je najsvetije što su nam mogli uzeti", kaže Stefan MaksimovićNepuna dva mjeseca nakon što su vandali uništili pročelje pravoslavne Crkve svete Trojice u Bjelovaru nacrtavši ustaška i nacističkim obilježja, o čemu smo pisali OVDJE, bjelovarska pravoslavna crkva ponovno je bila meta izgrednika. 

Naime, na Facebook stranici Parohije bjelovarske, obitelj Maksimović izvijestila je da u subotu poslijepodne provaljeno je u parohijski dom te je ukradena veća količina novca i nakita.

- Draga braćo i sestre, nažalost opet nam se dogodio nemio događaj. Naime, parohijski dom Srpske Pravoslavne Crkve u Bjelovaru u kojem živi sveštenik, otac Stefan Maksimović sa svojom porodicom je jučer provaljen. Jedan počinilac ili više njih su ušli u kuću isprevrtali naše stvari i uzeli veću količinu novca, kao i sav nakit našeg djeteta. Ovaj nemio događaj desio se samo dva mjeseca nakon što je hram uzurpiran ustaškim i nacističkim simbolima. Iz tih razloga se više u ovom gradu ne osjećamo sigurno, niti dobrodošlo, iako smo mi kao pojedinci pružili ljubav i gostoprimstvo svakom našem sugrađaninu. Bjelovarska policija koja nije riješila slučaj povodom ispisivanja grafita na hramu sv. Trojice u Bjelovaru, obaviještena je i o ovom slučaju, izvršen je kriminalistički uviđaj i ovaj put, iako malo optimistični očekujemo konkretne korake, stoji u nedjeljnoj objavi koju potpisuje obitelj Maksimović.

"Spavamo kod prijatelja"

Dva dana nakon nemilog događaja paroh Stefan Maksimović i dalje je poprilično potresen te priznaje, osjećaj strah za svoju obitelj.

- Zbilja ne znam što bi vam rekao. Žena je u strahu, ponajviše zbog djeteta. Više ne živimo u ovoj kući, odnosno budemo u njoj preko dana, no čim padne mrak idemo kod jednih prijatelja na spavanje. Premještaj nisam tražio, jer me ovi događaji neće otjerati odavde. Pretpostavljam da je to moj križ kojeg moram nositi, a ovih dana imat ću i sastanak s načelnikom policijske postaje, poručio je paroh Maksimović.

Prije manje od dva mjeseca uništeno je pročelje pravoslavne crkve u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković
Prije manje od dva mjeseca uništeno je pročelje pravoslavne crkve u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković

Kako kaže, događaj se odvio u subotu poslijepodne, između 14 i 30 i 19 sati.

- Iz kuće sam izašao nešto iza osam sati ujutro, jer već dva mjeseca radim blagoslov kuća, a supruga je oko 14 i 30 otišla s jednom prijateljicom. Vratili smo se oko 19 sati i primijetili smo da su vanjska vrata od kuće bila prislonjena. Točnije, gurnuo sam ključ u bravu i shvatio da je onaj jezičak vani. Prvo sam upitao suprugu je li moguće da je zaboravila zaključati, odnosno da je promašila cijelu bravu, na što je ona kazala da se još i vraćala provjeriti, tako da je sigurno zaključala. Također, imamo još jedna vrata u hodniku, koja su zimi uvijek zatvorena zbog grijanja, a ovog puta bila su otvorena. Supruga je prva ušla u kuću i vidjela da nema nakita od djeteta, kao ni novca kojeg dobivam za svoj rad. Iste sekunde sam nazvao policiju, koja nas je savjetovala da izađemo iz kuće zbog otisaka te su vrlo brzo stigli. Napravljen je uviđaj, a detalje zbilja ne znam, opisao je situaciju paroh Stefan Maksimović.

"Uzeli su nam najvrjednije uspomene s krštenja"

Dodaje i to da već dvije noći ne spava i teško mu je gledati uplašenu suprugu.

- Žena stalno plaće i zbilja je u strahu. Ne mogu griješiti dušu i reći da sam imao neka neugodna iskustva u Bjelovaru. Tisuću puta sam prošao gradom u pravoslavnoj mantiji i nikad mi nitko nije nešto dobacio ili bilo što slično. No, iako mi i dalje svi mogu tvrditi da je ovo siguran grad, za mene osobno to više nije tako, jer moram strahovati hoće li mi netko ući u kuću kad mene nema. Ovo je prvi put u posljednjih dva mjeseca da je supruga otišla izvan grada i odmah se to dogodi. Pitam se koja se poruka ovime šalje, tim više što još uvijek ne znamo ništa oko pisanja poruka po crkvi. Ponavljam, meni mogu raditi što god hoće, ali kad mi diraju dijete i suprugu, to boli. Lako za ukradeni novac, ali uzeli su nam nešto najvrjednije što smo imali s djetetovog krštenja. Apsolutno sve uspomene. Čestitke koje su pisali nama dragi ljudi, a koje smo joj planirali pokazati kad odraste, kao i kosu s krštenja. To je najsvetije što su mi mogli uzeti, zaključio je bjelovarski paroh.

Krađa velike vrijednosti

Iz PU bjelovarsko-bilogorske potvrdili su nam da je izvršen uviđaj oko ovog događaja, koji je, kažu, okarakteriziran kao teška krađa.

- Policija je postupala povodom dojave oštećenih. Utvrđeno je da se radi o teškoj krađi provaljivanjem. Nepoznati počinitelj je ukrao novac i nakit u vrijednosti više tisuća eura. Izvidi su u tijeku, kratko su poručili iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Hrebak i Marušić osudili čin

I ovog puta nemili događaj osudili su bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak te župan Marko Marušić. Obojica su, kažu, u međuvremenu stupili u kontakt s bjelovarskim parohom.

- Ovo je nedopustivo. Tražim od policije da što prije pronađu počinitelje, jer se stvara negativna slika o Bjelovaru kao gradu slučaju po tom pitanju, iako to sigurno nije tako. Bjelovar je multikulturalan grad koji tolerira sve nacionalne manjine i ovakvi incidenti potpuno neopravdano narušavaju tu sliku. Mislim da je to izolirani slučaj, kojeg policija mora riješiti što prije, poručio je Hrebak.

Sličnog razmišljanja je i župan Marko Marušić.

- Doista osuđujem ovaj čin i vjerujem da će policija što prije naći počinitelje. Čuo sam se s parohom Stefanom, koji je doista potresen te ponavljam, očekujem brzu reakciju policije, zaključio je župan Marko Marušić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!