Fotografija: Foto: Deni Marčinković
Foto: Deni Marčinković

Nacistička i ustaška obilježja osvanula jutros na pravoslavnoj crkvi u Bjelovaru: "Policija je na terenu"

Brojevi 14/88, koji su kao numerološka kombinacija brojeva u širokoj uporabi među neonacistima, ustaško slovo "U" i natpis "ZA DOM SPREMNI" zgranuli su BjelovarčaneNa pročelju pravoslavne Crkve svete Trojice u Bjelovaru jutros su osvanula ustaška obilježja i znakovlje.

Ustaško slovo "U", natpis "ZA DOM SPREMNI" i brojevi 14/88 koji su kao numerološka kombinacija brojeva u širokoj uporabi među neonacistima, zgranuli su Bjelovarčane.

Naime, broj 14 označava slogan od četrnaest riječi na engleskom jeziku: "We must secure the existence of our people and a future for white children" ("Moramo osigurati budućnost naših ljudi i budućnost za bijelu djecu") Davida Lanea, pripadnika rasističke organizacije The Order, dok broj 88 – označava izraz "Heil Hitler". Broj 8 stoji za osmo slovo engleske abecede "H".

Policija provodi očevid

Ispred crkve zatekli smo pravoslavnog svećenika Stefana Maksimovića koji u ovome trenutku ne smije davati izjave.

Tko je napravio štetu na inače, zaštićenoj građevini u srcu Bjelovara, trebala bi otkriti policija koja u ovim trenucima provodi očevid.

Podsjetimo, spomenuta crkva nedavno je obnovljena. Osim krovišta, postavljena je i nova fasada.

Početkom ove godine bjelovarski gradonačenik primio je jereja bjelovarske crkve Svete Trojice Stefana Maksimovića koji je, između ostaloga, kazao da je prije dolaska u Bjelovar bio zabrinut kako će ga ljutd prihvatiti, međutim ispostavilo se da je briga bila bezrazložna jer je, kako je naglasio, doista jako lijepo primljen. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!