Fotografija: Transparency International
Galerija
Transparency International

Objavljena svjetska ljestvica korupcije: Od Hrvatske bolje stoje i neke afričke države

Hrvatska je 2015. godine imala 51 bod, a od tad konstantno pada. Od članica Europske unije iza nje su samo Mađarska, Rumunjska i BugarskaHrvatska na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala (TI) treću godinu zaredom stagnira po broju bodova, stoji u godišnjem izvješću TI-ja, piše Jutarnji list.

Naime, indeks percepcije korupcije (CPI) pokazuje razinu transparentnosti javnog sektora država na ljestvici od 0 do 100.

Sve države s indeksom nižim od 50 bodova smatraju se korumpiranima, a one koje imaju 51 ili više bodova nekorumpiranima. Hrvatska se nalazi na 63. mjestu s 47 bodova, a našla se u društvu Malezije, Kube i Crne Gore koje dijele isti broj bodova.

Hrvatska je 2015. imala 51 bod, a od tad konstantno pada. Od članica Europske unije iza nje su samo Mađarska, Rumunjska i Bugarska.

Pošto je korupcija većinom skrivena od očiju javnosti te se stoga teško može mjeriti, CPI prati percepciju korupcije javnih sektora država među stručnjacima i predstavnicima poslovnoga svijeta koristeći 13 neovisnih izvora podataka, među njima one Svjetske banke i Svjetskog ekonomskog foruma.

Foto: Vlado Kos/CROPIX
Foto: Vlado Kos/CROPIX

Listu predvode Danska, Finska i Novi Zeland s 88 bodova, a u vrhu su i Norveška (85), Singapur (85), Švedska (85), Švicarska (84), Nizozemska (82), Luksemburg (81) te Njemačka (80).

Najgore stoji Južni Sudan s 11 bodova, a ispred njega su Sirija i Somalija (13), Venezuela (14), Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan (16).

TI je u ovogodišnjem Indexu izdvojio Sloveniju koja je pala na povijesno nizak broj bodova, no ipak ih ima bitno više od Hrvatske - 57, piše Jutarnji list.

Transparency International
Transparency International

Susjedna država je od prošle godine izgubila 3 boda, a TI kao razloge navodi pritiske na neovisna nadzorna tijela, prijetnje slobodi okupljanja i napade na javne medije.

Bosna i Hercegovina je s 35 bodova na 110. mjestu, a Srbija s 38 na 96. mjestu.

TI upozorava kako je pandemija koronavirusa dala priliku vlastima u svijetu da ne poštuju mjere transparentnosti i guše prosvjede, što je umanjilo povjerenje javnosti u institucije. Imuna nije bila ni Europska unija čije su članice na listi među onima s najmanje korupcije.