Fotografija: Kapelica sv. Florijana ostaje na mjestu na kojem je sagrađena/Foto: Martina Čapo
Galerija
Kapelica sv. Florijana ostaje na mjestu na kojem je sagrađena/Foto: Martina Čapo

Nakon burnih reakcija, bjelovarska kapelica sv. Florijana neće biti preseljena na novu lokaciju

"Jednostavnije nam je bilo da kapelicu ostavimo na mjestu gdje je i izgrađena. Tako ćemo udovoljiti građanima, a ujedno i uštedjeti jer preseljenje na obližnji trg ne bi bilo nimalo jeftino", otkrio nam je Ivančić
BJELOVAR – Bjelovarska kapelica sv. Florijana neće zbog izgradnje podzemne garaže biti premještena na Trg Hrvatskih Branitelja, kako je bilo prvotno planirano, potvrdio nam je to predsjednik Uprave Komunalca Ivan Ivančić.

<p>Tek za trajanja radova, kapelica će biti izmještena i potom vraćena/Foto: Martina Čapo</p>

Tek za trajanja radova, kapelica će biti izmještena i potom vraćena/Foto: Martina Čapo

Ujedno nam je otkrio kako je dogovoreno i usklađeno s Gradom Bjelovarom kako će kapelica u vrijeme radova biti tek uklonjena sa sadašnjeg mjesta na koje će po završetku projekta podzemne garaže, biti vraćena.

Povoljnije rješenje

-Na samom početku razgovora o rekonstrukciji Gradske tržnice i izgradnji podzemne garaže, ideja je bila da ta kapelica bude preseljena na obližnji Trg Hrvatskih Branitelja. No, na Gradskom vijeću naišli smo na veliki otpor pojedinih vijećnika. Reakcije su bile burne i u javnosti.

<p>Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Komunalca/ Foto: Deni Marčinković</p>

Ivan Ivančić, predsjednik Uprave Komunalca/ Foto: Deni Marčinković

Došlo je do prijepora, dilema, nedoumica, te ideja preseljenja kapelice nije dobro prihvaćena. Kada je naposljetku došlo do toga da u projekt tržnice idemo samostalno, a ne putem javno – privatnog partnerstva, jednostavnije nam je bilo da razmišljamo kapelicu ostaviti na mjestu gdje je ona i izgrađena. Tako ćemo udovoljiti građanima, a ujedno i uštedjeti jer preseljenje na obližnji trg ne bi bilo nimalo jeftino. Taj korak iziskivao bi određene dozvole, preinake i zahvate – otkrio nam je Ivančić koji je i sam stajališta da je kapelicu lijepo vidjeti na mjestu na kojem je i sagrađena.

U izradi glavni projekt

-Ona je srasla s gradom i ljudima koji su naviknuli na nju, a nakon što projekt nove tržnice bude gotov, odlično će se uklopiti u cijelu priču. U trajanju radova jednostavno ćemo ju ukloniti i potom vratiti na isto mjesto. Pojednostavili smo cijelu priču – zaključio je predsjednik Uprave Komunalca potvrdivši nam ujedno kako je trenutačno u tijeku izrada glavnog projekta Gradske tržnice.

<p>Dio tržnice pored kapelice koji će biti potpuno preuređen i moderniziran/Foto: Martina Čapo</p>

Dio tržnice pored kapelice koji će biti potpuno preuređen i moderniziran/Foto: Martina Čapo

-U tijeku je izrada glavnog projekta. Proveli smo postupak javne nabave za izradu glavnog projekta i trenutno je on u izradi – zaključio je Ivančić. Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE. Osim fotografija idejnog rješenja, možete pročitati i reakcije Bjelovarčana na obnovljenu Gradsku tržnicu koja će imati i dugoočekivanu podzemnu garažu.

<p>Potpuno novi objekt tržnice u 3D prikazu ispod kojeg će biti dvije razine podzemne garaže/Foto: Martina Čapo</p>

Potpuno novi objekt tržnice u 3D prikazu ispod kojeg će biti dvije razine podzemne garaže/Foto: Martina Čapo

Inače, kapelica sv. Florijana, koja je izazvala popriličnu raspravu, izgrađena je 1856. godine, dok 1908. godine dobiva oltar s likom sv. Florijana – zaštitnika svih vatrogasaca.