Fotografija: 3D prikaz buduće modernizirane tržnice, od mliječnog dijela prema kapelici/Foto: Martina Čapo
Galerija
3D prikaz buduće modernizirane tržnice, od mliječnog dijela prema kapelici/Foto: Martina Čapo

Prvi donosimo 3D simulaciju budućeg izgleda bjelovarske Gradske tržnice

Dvije podzemne razine osigurat će dovoljno parkirališnih mjesta i prostor za skladištenje namirnica, dok će prodajni dio prodavačima, ali i kupcima omogućiti standard i udobnostBJELOVAR – Gradske tržnice često se nazivaju trbuhom grada. Ona bjelovarska mnogo je više, a dokaz da je sačuvana duša tog prodajnog dijela grada je i priznanje da je među pet najljepših u Republici Hrvatskoj. Rezultat je to istraživanja međunarodne turističke komisije koja je bjelovarsku Gradsku tržnicu svrstala uz bok tržnicama u Dubrovniku, Splitu te uz dvije zagrebačke tržnice.

Fotografija koja prikazuje tržnicu danas od početka mliječnog dijela prema kapelici/Foto: Martina Čapo
Fotografija koja prikazuje tržnicu danas od početka mliječnog dijela prema kapelici/Foto: Martina Čapo

Predsjednik uprave Komunalca, koji upravlja Gradskom Tržnicom Bjelovar, Ivan Ivančić, vjeruje da je ta titula pripala bjelovarskoj tržnici ne zbog uređenosti ili atraktivnosti već zbog šarenila, raznovrsnosti i nadasve kvalitete ponude. Kako bi sačuvali taj ugled, došlo je vrijeme da se Gradska tržnica potpuno modernizira jer pune 23 godine prostor bjelovarske Gradske tržnice nije se mijenjao.

3D snimke

- Cilj nam je napraviti moderno projektno rješenje za dio tržnice iza mliječnog dijela, prema kapelici, a koji sada služi kao parkiralište i pored je prodajnih kioska. Želimo građanima na jednome mjestu ponuditi rješenje za parkiranje, dostavu i naravno, prostor za prodaju, što podrazumijeva dvije etaže podzemne garaže. Minus dva etaža bila bi namijenjena isključivo za parkiranje, dok bi minus jedan etaža, neposredno ispod tržnice, bio servisni, logistički dio. Tamo bi prodavači mogli ući sa svojim vozilima, parkirati, izvršiti dostavu, a na raspolaganju bi im bilo teretno dizalo pomoću kojeg bi namirnice i robu dopremili do svojih prodajnih mjesta. Imali bi i skladišni dio pa ne bi na štandove morali iznositi sve namirnice odjednom čime bi si olakšali posao i sačuvali svježinu robe. Gornji bi dio tržnog prostora bio djelomično zatvoren – priča nam predsjednik uprave Ivančić i pokazuje ekskluzivne 3D nacrte koji realno prikazuju kako bi modernizirani dio Gradske tržnice trebao izgledati.

Predsjednik uprave Komunalca, Ivan Ivančić/Foto: Martina Čapo
Predsjednik uprave Komunalca, Ivan Ivančić/Foto: Martina Čapo

Ističe kako im je cilj u ovoj, tekućoj godini, pripremiti potpunu projektnu dokumentaciju, ishoditi sve potrebne dozvole te naposljetku pratiti sve dostupne natječaje EU fondova te na neki od istih kandidirati projekt koji bi u prvoj fazi trebao koštati oko 20-ak milijuna kuna. Pomoć u financiranju očekuju svakako barem u tržnom dijelu koji se odnosi na plasman poljoprivrednih proizvoda jer za tu svrhu već sada postoje predviđena sredstva u dostupnim fondovima. Ovaj drugi dio, nada se predsjednik uprave, već bi sljedeće godine trebali imati u proračunskim planovima za realizaciju.

Limeni kiosci

Nadalje, pojašnjava Ivančić, nadzemni dio omogućio bi prodavačima zatvoreni mliječni dio nalik sadašnjem, no potpuno nov i primjeren svim standardima. Da bi to postigli i da bi cijeli taj dio imao smisao i tvorio cjelinu, sadašnji mliječni dio tržnice bit će potpuno uklonjen.

Potpuno novi objekt tržnice u 3D prikazu ispod kojeg će biti dvije razine podzemne garaže/Foto: Martina Čapo
Potpuno novi objekt tržnice u 3D prikazu ispod kojeg će biti dvije razine podzemne garaže/Foto: Martina Čapo

-Odustali smo od toga da taj dio ponudimo privatnom partneru za izgradnju isključivo podzemne garaže već želimo to objediniti i na tom ograničenom prostoru omogućiti korisnicima prostor za parkiranje, ali i moderno uređenu tržnicu – ističe Ivančić i pojašnjava kako će prvi dio tržnice ostati zasad netaknut. Naime, tzv. limeni kiosci koji prvi dio tržnice omeđuju s dvije strane dani su korisnicima na trajno korištenje i nije za očekivati da ti privatnici odustanu od njih.

Bjelovarska gradska tržnica među pet najljepših je u Hrvatskoj/Foto: Martina Čapo
Bjelovarska gradska tržnica među pet najljepših je u Hrvatskoj/Foto: Martina Čapo

-Inače, Ivančić priznaje kako su jako dugo odgađali ozbiljnije investicije na Gradskoj tržnici kako bi zaštitili integritet tog dijela grada i načina poslovanja prodavača. U cijeloj toj priči oko bjelovarske tržnice važno je napomenuti kako ona ima raznovrsnost kojom se malo koja tržnica u okolici može ponuditi. Još uvijek ima „kumica“ koje dolaze prodati desetak domaćih jaja, malo suhog čaja ili cvijeća, tu su i vrijedni članovi bilogorskih OPG-ova s bogatom lepezom voća, povrća i brojnih drugih domaćih proizvoda, a valja spomenuti i one koji desetljećima dolaze iz udaljenih krajeva ne bi li svoje proizvode tržili upravo u Bjelovaru. Mogu se u Bjelovaru kupiti i proizvodi s veletržnica, kao i odjeća, tekstil, rukotvorine…

Viši standard, ali i cijene

-Ovakav novi prostor donijet će sasvim novi standard, ali i drugačije cijene. Teško je očekivati da ćemo dobiti standard, a da to neće biti pretočeno u cijenu. Ako ništa drugo, trebat će amortizirati ulaganja i povećane troškove održavanja koji će se odraziti na korisnike. Duže minulo razdoblje stagnirali smo što se tiče ulaganja želeći izbjeći povećanje troškova funkcioniranja jer svako ulaganja dovodi do novih troškova. No, ako želimo biti moderan grad i imati moderne objekte i prodajne prostore, te ponuditi viši standard, mi moramo biti spremni na to – naglasio je Ivančić dodavši kako je tlocrtne površina na kojoj će se izgraditi novi objekt, te podzemne garaže u dvije etaže ukupne površine 2900 četvornih metara.

Trenutno idejno rješenje Gradske tržnice možda će još proći preinake, no riječ je o detaljima/Foto: Martina Čapo
Trenutno idejno rješenje Gradske tržnice možda će još proći preinake, no riječ je o detaljima/Foto: Martina Čapo

Dugi niz godina radilo se na izgradnji infrastrukture i uređenju drugih objekata, dok je Gradska tržnica stagnirala. Vrijeme koje dolazi i idejno rješenje koje je već gotovo dokaz su kako više nema odgađanja te kako gradska tržnica mora doživjeti svojevrsnu renesansu.

-Naša tržnica ima tradiciju, ima dušu, a šarenilo boja koje se najviše odražava u proljeće i jesen, malo koga može ostaviti ravnodušnima. Osim toga, tržnica nije samo mjesto prodaje i kupovine, već druženja i iskustva. Veseli me činjenica da ljudi na tržnicu dođu prošetati, sresti nekoga poznatoga, popričati, sjesti na piće. To je privilegija – kazao je Ivančić koji se nada da će njegovi sugrađani pozitivno podržati projekt modernizacije koji slijedi.

_______________________________

Jedna od najstarijih sajmišnih tradicija

Grad Bjelovar ima jednu od najstarijih sajmišnih tradicija u Hrvatskoj. Još je 1772. godine carica Marija Terezija dala povelju o sajamskim povlasticama, a sajmište se nalazilo na Trgu Stjepana Radića. U prvoj polovici 19. stoljeća trgovalo se u središnjem gradskom parku kod česme na lokaciji današnjeg paviljona na Trgu Marije Terezije, današnji Trg Eugena Kvaternika. Kod česme su se nalazile tezge pa su građanke dolazile i kupovale kao na placu. Trgovalo se i na Logoru gdje se sajmovalo od 1908. godine.

Dio tržnice pored kapelice koji će biti potpuno preuređen i moderniziran/Foto: Martina Čapo
Dio tržnice pored kapelice koji će biti potpuno preuređen i moderniziran/Foto: Martina Čapo

Na današnjoj lokaciji su se prodavali prvo mliječni proizvodi,  potom perad pa voće i povrće. Prije Drugog svjetskog rata su se nalazili drveni objekti, a zidani dio tržnice sagrađen je u doba NDH. Poslije 1945. godine komunističke vlasti su uništile dokumente iz NDH, ali i Austrougarske, tako da detaljnih podataka nema. Od kurioziteta valja napomenuti da se ispod tržnice nalazi kanalizacijski kolektor iz 19. stoljeća te da se na Staru godinu 1971. godine tijekom gradnje srušio nedovršeni krov na „ženskom placu“, maloj nadstrešnici.

Na fotografiji je prostor iza mliječne tržnice koji će modernizacijom poprimiti znatno drugačiji izgled/Foto: Martina Čapo
Na fotografiji je prostor iza mliječne tržnice koji će modernizacijom poprimiti znatno drugačiji izgled/Foto: Martina Čapo

Gradska tržnica Bjelovar je najveću modernizaciju doživjela u periodu od 1992. godine do 1995. godine kada je obnovljen čvrsti objekt Gradske tržnice, metalna konstrukcija velike i male nadstrešnice, nabavljene su nove betonske klupe pod malom nadstrešnicom, postavljena je nova krovna konstrukcija i gromobranska instalacija, obnovljena je i izgrađena komunalna infrastruktura na cijeloj tržnici te je uređen zapušten i blatnjav prostor iza Upravne zgrade koji je pretvoren u moderno parkiralište. Asfaltiran je potom prostor pod malom nadstrešnicom, nabavljeno je 76 novih, tipskih štandova, a 1995. godine, nakon Oluje uređena je ulica Prilaz šetalištu dr. Ivše Lebovića. Sve su navedene investicije realizirane iz vlastitih prihoda tržnice, bez kreditnog zaduženja.

____________________________________

Novija povijest i trenutni brojčani podaci

Godine 2002. u bivšoj upravnoj zgradi Komunalca otvorena je mliječna tržnica, a iste godine proradila je i lokacija Brune Bušića namijenjena kamionskoj prodaji voća i povrća. Godine 2019. proradila je lokacija Ivana Kozarčanina – Plinara za prodaju rabljene robe, tzv. Buvljak.

Prednji dio tržnice koji je omeđen limenim kioscima/Foto: Martina Čapo
Prednji dio tržnice koji je omeđen limenim kioscima/Foto: Martina Čapo

Na tri tržišne lokacije posluje ukupno 860 prodajnih mjesta, među kojima je 51 kiosk u vlasništvu fizičkih i pravnih osoba. Cijena prodajne kocke n azelenom dijelu za godišnji zakup iznosi od 1,37 do 2,14 kuna dnevno, s PDV-om.

Anketa s kupcima i prodavačima

Podržavate li modernizaciju tržnice i uvođenje noviteta na prodajni prostor?

Jasenka Čapo, kupac

Jasenka Čapo, redoviti kupac/Foto: Martina Čapo
Jasenka Čapo, redoviti kupac/Foto: Martina Čapo

- Bojim se da će tržnica izgubiti dušu. Sigurno bi ljudi više voljeli ostati prodavati ovdje, naročito na prvom dijelu tržnice koji je najbogatiji. Već je bio jedan pokušaj preseljenja i modernizacije u Frankopanskoj ulici, no nije prihvaćen od prodavača i kupaca. Ovo je tradicija, a već premještanjem mliječnog dijela, došlo je do odstupanja od tradicije i ne znam baš da je iskorišten kako je bilo planirano. Istina je da parkirališnih mjesta nedostaje, no to nema pretjerano veze s tržnim prostorom.

Tereza Barnjak, prodavačica

Tereza Barnjak, dugogodišnja prodavačica/Foto: Martina Čapo
Tereza Barnjak, dugogodišnja prodavačica/Foto: Martina Čapo

- Ja se ne bi selila u unutarnji dio tržnice. Iako sam na nenatkrivenom dijelu, ovako mi je dobro i kupci lakše dolaze do mene. Modernizacija je dobra i treba nam dodatnih parkirališnih mjesta, no ne pod cijenu da nas prisile da odemo odavde. Ljeti zna biti jako vruće, zimi hladno, a zbilja dugo se nije ništa renoviralo na Gradskoj tržnici. No, s promjenama treba biti oprezan.

Ivka Mrgić, prodavačica

Ivka Mrgić, dugogodišnja prodavačica/Foto: Martina Čapo
Ivka Mrgić, dugogodišnja prodavačica/Foto: Martina Čapo

- Podržavam modernizaciju, ali pitanje je što se sve misli mijenjati. Ja prodajem 35 godina ovdje, još dvije, tri godine i namjeravam u mirovinu. Mladi će se vjerojatno veseliti toj promjeni na bolje, no ja osobno teško da ću to dočekati, ja sam svoje odradila. Da je to ranije došlo, najviše bi me razveselila parkirna mjesta jer ona podzemna garaža kod Suda je promašena investicija.

Jadranka Petrić, prodavačica

Jadranka Petrić, dugogodišnja prodavačica/Foto: Martina Čapo
Jadranka Petrić, dugogodišnja prodavačica/Foto: Martina Čapo

- Vau, jako se veselim tim vijestima. To su odlične vijesti. Koliko ljudi bi došlo na tržnicu, znaju gdje smo, no nemaju gdje parkirati pa mnogi odustanu. Realno, tko želi u rukama tegliti vreću krumpira i povrće? Mogućnost skladištenja dobro će doći možda prodavačima koji imaju banane, naranče ili ostalu robu s veletržnice, no nama najviše nedostaju parkirna mjesta, njih je jako malo.

Darko, kupac

Darko je redoviti kupac koji često dolazi na Gradsku tržnicu/Foto: Martina Čapo
Darko je redoviti kupac koji često dolazi na Gradsku tržnicu/Foto: Martina Čapo

- Jako sam zadovoljan što čujem da se sprema modernizacija, ona je trebala doći prije više godina. Šteta što je podzemna garaža u Bjelovaru napravljena na krivom mjestu, tamo ju nitko ne koristi, a tu ljudi nemaju gdje parkirati svoja vozila. Promjene na bolje moraju doći, urbanizacija postoji posvuda u svijetu, a normalno je da dođe i kod nas. I mlin treba iseliti iz centra grada, vjerujem da će i to nešto novo donijeti, mladi imaju posla i moraju raditi na modernizaciji.