Fotografija: Upravo danas Igor izlazi iz bolnice, a osim što je zadovoljan jer više ne treba trpjeti žeđ i ići na dijalizu, siguran je da će odsad sve u njegovom životu biti jednostavije /Foto: Martina Čapo
Galerija
Upravo danas Igor izlazi iz bolnice, a osim što je zadovoljan jer više ne treba trpjeti žeđ i ići na dijalizu, siguran je da će odsad sve u njegovom životu biti jednostavije /Foto: Martina Čapo

Nakon 15 godina dijalize i 6 odbijenica za presađivanje, Bjelovarčanin Salopek dobio novi bubreg

"Mogu popiti dvije čaše vode, pa i tri, osjećam se sretniji i zadovoljniji nego ranije. Nema više žeđi, nema više dijalize i siguran sam da me čeka kvalitetniji život", kaže nam IgorBJELOVAR – Mjesec studeni 2021. godine 47-godišnji Bjelovarčanin Igor Salopek pamtit će do kraja svog života. Upravo je u tom mjesecu koji je sada iza nas, primio vijesti koje mijenjaju doslovno sve u njegovoj svakodnevici. Dobio je novi bubreg i novu priliku za kvalitetan život.

Podsjetimo, Salopek je sa samo 21 godinom života završio na dijalizi. Bilo je to 1996. godine. Sljedećih sedam godina sam se dijalizirao tri do četiri puta dnevno, a tada je došao spasonosni poziv i Igoru je 2003. godine transplantiran bubreg. Cijelo desetljeće živio je bez dijalize da bi se naposljetku transplantirani organ jednostavno potrošio, a Igor se nažalost, morao vratiti dijalizi na koju je tri puta tjedno odlazio u centar za dijalizu Opće bolnice Bjelovar. Sama dijaliza trajala je četiri sata, a više cijeli proces nije želio obavljati sam kod kuće jer mu je to postalo teško. Izabrao je dolaziti na bolnički odjel i prepustiti se stručnom timu u ruke, a tako je bilo sve do prije 12 dana... Živio je sa spakiranom torbom koja je stajala pored ulaznih varata, a sve detalje koje smo saznali ovoga svibnja iz života ovog vedrog i uvijek optimističnog Bjelovarčanina možete pročitati OVDJE.

Priča koju smo radili s njim u svibnju povodom Nacionalnog dana darivanja i presađivanja organa nikoga nije ostavila ravnodušnim, jer unatoč mnogim zdravstvenim nedaćama, Salopek je ostao nasmijan. 

Nakon transplantacije, Igor je uvjeren da ga čeka kvalitetniji život/Foto: Martina Čapo
Nakon transplantacije, Igor je uvjeren da ga čeka kvalitetniji život/Foto: Martina Čapo

Sada je pak, njegov osmijeh jači nego ikada…

Nova metoda na Rebru

- Sve se tako lijepo poklopilo. Dobili su bubreg, zvali me i već sam 20. studenog u 22 sata završio na operacijskom stolu. Operacija je trajala oko tri sata, dakle do jedan u noći, a transplantacija je obavljena na zagrebačkom Rebru. Moja sreća je što je Rebro početkom ove godine počelo provoditi novu metodu kojom su iz mojeg organizma izvadili određena antitijela koju su proteklih šest pokušaja bili prepreka da dobijem transplantirani bubreg. Sve je lijepo završilo, tim više što sam svjestan da niti ovoga puta ne bi dobio bubreg da nije te nove metode čišćenja antitijela – pojašnjava nam Igor u telefonskom razgovori i priznaje kako baš danas putuje kući za Bjelovar. U bolnici je, kaže nam, proveo 12 dana i sve je bilo i više nego u redu.

Igor Salopek u svibnju na dijalizi/Foto: Igor Salopek
Igor Salopek u svibnju na dijalizi/Foto: Igor Salopek

- Probudili su me nakon operacije, nije me ništa boljelo, a do jutra sam i odspavao malo. Nakon dva dana ležanja ustao sam iz kreveta, dobio sam obrok i piće i sve je prošlo kako treba. Nakon operacije običaj je da se primi još jedna dijaliza dok novi bubreg ne počne raditi kako treba, no to je bilo to – priča nam Igor i kroz iskren smijeh dodaje kako sada napokon može popiti vode koliko mu srce želi. Napokon više ne mora trpjeti žeđ, što je ujedno najveća pokora svim ljudima koji su osuđeni na dijalizu.

Nema više žeđi

- Mogu popiti i dvije čaše vode, pa i tri, bez da si mislim kako ću izdržati do dijalize. I naravno da se osjećam sretniji i zadovoljniji nego ranije. Nema više žeđi, nema više dijalize i siguran sam da me čeka kvalitetniji i jednostavniji život – priznaje nam Igor koji dodaje kako je uvjeren da će novi bubreg regulirati u njegovom tijelu sve ono što nije bilo dobro. Kroz nekoliko mjeseci, siguran je Salopek, stabilizirat će se cijeli organizam.

Na dijalizu koja traje 4 sata, Igor je odlazio tri puta tjedno/Foto: Martina Čapo
Na dijalizu koja traje 4 sata, Igor je odlazio tri puta tjedno/Foto: Martina Čapo

Dok jedva čeka povratak kući, u svoj Bjelovar pao je dogovor da ćemo se, čim se oporavi, naći i u ime zdravlja i novog bubrega popiti čašu piva, onoga što si prijašnjih godina nije mogao priuštiti.

- Bit ću iskren, nisam mislio da ću ikad uspjeti, da ću zbilja dobiti novi bubreg, jer su me šest puta vraćali doma. Nije to bio lijep osjećaj. Valjda sam nekako već postao ravnodušan, mislio sam „super ako uspije“, no nisam imao previše vjere u to – zaključuje svoju priču Igor kojeg je, ne možemo ne pomisliti, život nagradio upravo zbog strpljenja, vjere i svega onoga što je prolazio kroz posljednjih gotovo 30 godina. I neka je, zaslužio je!

Djelatnike bjelovarske bolnice Igor smatra svojom drugom obitelji i nema toga, kaže nam, što za njih ne bi učinio/Foto: Martina Čapo
Djelatnike bjelovarske bolnice Igor smatra svojom drugom obitelji i nema toga, kaže nam, što za njih ne bi učinio/Foto: Martina Čapo