Fotografija: Foto: Robert Fajt/CROPIX (ilustracija)
Galerija
Foto: Robert Fajt/CROPIX (ilustracija)

Ministarstvo poljoprivrede: "Interventni tim prati situaciju s medvjedom na području Lipika"

Napominjemo da nije izdano dopuštenje za odstrjel medvjeda na tom području, poručuju iz Ministarstva poljoprivredeO medvjedu koji se navodno pojavio u šumama kod Lipika, oglasilo se i Ministarstvo poljoprivrede.

Kako su nam napisali u odgovoru na naš upit, Ministarstvo i Interventni tim prate situaciju s medvjedom čiji su tragovi prema informacijama jednog lovoovlaštenika te Grada Novske zamijećeni na područja između Novske i Lipika.

Mladi medvjed

- Napominjemo da nije izdano dopuštenje za odstrjel medvjeda na tom području - piše u njihovom odgovoru.

Naime, kako smo prošli tjedan pisali OVDJE, medvjeda još nitko nije vidio, samo su pronađeni tragovi koji upućuju da je doista riječ o medvjedu.

Screenshot snimke tragova medvjeda u okolici Lipika/Foto: Hrvatski lovački portal - Forum
Screenshot snimke tragova medvjeda u okolici Lipika/Foto: Hrvatski lovački portal - Forum

- Izmet nije pronađen, samo su pronađeni otisci njegovih stopala, tragovi kandži na stablima, a preokrenuta je i jedna hranilica. Sudeći prema tim tragovima, pretpostavlja se da je u pitanju jedan mladi medvjed, međutim, to nije 100 posto potvrđeno. Tragove su pronašli lovočuvari, uslikali ih i odmah nazvali ljude koji se bolje razumiju u medvjede. Oni su pogledali fotografije i zaključili da je to otisak stopala mede starog 2,5 godine. Naime, sad je vrijeme parenja ženki koje ostavljaju svoju mladunčad i odlaze u potragu za partnerom. Je li on "zalutao" kod nas zbog ovih obilnih kiša koje su nedavno bile na ovom području ili zbog nečeg drugog, stvarno ne znamo. Njega je majka ostavila, pa ju je vjerojatno tražio - rekli su nam prošli tjedan šumari s lipičkog područja.

Došao iz Bosne

Prema njihovim riječima, medo je bez problema mogao u ove krajeve doći iz BiH.

- Pa nije nama daleko granica s Bosnom. Te su udaljenosti za njega ništa, on u par dana prevali 50, 60 kilometara - zaključuju šumari.

Budući da se vijest o medvjedu koji luta šumama kod Lipika brzo proširila među tamošnjim stanovništvom, pojavila se informacija da je u selu Livađani poklao petero teladi, no ta informacija nije bila točna.  Nakon toga su nas uputili na čovjeka u susjednoj Sisačko-moslavačkoj županiji koji je ostao bez dva teleta. On nam je potvrdio da su mu ubijena dva teleta, ali on sumnja na čagljeve.

- To su sve priče rekla-kazala. Nemamo mi takvu ekipu za očevid koja bi mogla sa stopostotnom sigurnošću reći da je tele ubio medvjed, njega moraju vidjeti na licu mjesta da bi to zaključili - kaže nam naš sugovornik iz Šumarije.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!