Fotografija: Izabrani su predsjednici i članovi vijeća nacionalnih manjina BBŽ/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ
Galerija
Izabrani su predsjednici i članovi vijeća nacionalnih manjina BBŽ/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ

Manjinci izabrali nove/stare predsjednike županijskih vijeća: "To je potvrda dobrog rada"

"Siguran sam da će naša suradnja biti jako dobra i u razdoblju koje je pred nama", kazao je župan Marko MarušićNakon što su nedavno provedeni izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, danas su konstituirana i županijska vijeća nacionalnih manjina.

Podsjetimo, za razliku od prije četiri godine, došlo je do određenih promjena na županijskoj razini. Naime, svoje predstavnike i dalje će imati šest manjina, s tim da je albanska nacionalna manjina izgubila vijeće, ali će imati predstavnika, dok je po prvi put pravo na predstavnika ostvarila i njemačka nacionalna manjina.

Novi/stari predsjednici

Točnije, vijeće će idućih četiri godine imati češka, srpska i mađarska manjina. Na današnjim konstituirajućim sjednicama za predsjednike vijeća redom su izabrani dosadašnji predsjednici, odnosno Damir Malina za češku, Zlata Berkeš mađarsku te Darko Karanović za srpsku nacionalnu manjinu.

Novi/stari predsjednici sa županom i zamjenicima za manjine/ Foto: Deni Marčinković
Novi/stari predsjednici sa županom i zamjenicima za manjine/ Foto: Deni Marčinković

- Drago mi je da su potvrđeni novi/stari predsjednici. To znači da se dobro radi te da članstvo ima puno povjerenje u njih. Siguran sam da će naša suradnja biti jako dobra i u razdoblju koje je pred nama, poručio je župan Marko Marušić te čestitao svim izabranim predsjednicima, kao i članovima vijeća nacionalnih manjina.

Damir Malina, Zlata Berkeš, Marko Marušić i Darko Karanović/ Foto: Deni Marčinković
Damir Malina, Zlata Berkeš, Marko Marušić i Darko Karanović/ Foto: Deni Marčinković

Novinarima su se tom prilikom obratili i svi predsjednici.

Odlična međusobna suradnja

- Zahvaljujem se županu na dosadašnjoj potpori i praćenju naših programa, kao i kolegama iz češke i srpske manjine. Veselim se budućoj suradnji, a što se mađarske nacionalne manjine tiče, fokus stavljamo na provedbu dosadašnjih projekata, ponajviše onih koji se tiču obrazovanja, kao i na održavanje manifestacija, kazala je Zlata Berkeš.

Vijeće mađarske nacionalne manjine/ Foto: Deni Marčinković
Vijeće mađarske nacionalne manjine/ Foto: Deni Marčinković

Na sličnom tragu bio je i Damir Malina.

- Zahvaljujem se svim biračima koji su izašli na izbore. Zadovoljava nas izlaznost od 19 posto, što je za 1,5 posto više u odnosu na prije četiri godine. Po najnovijem popisu češka manjina najbrojnija je u BBŽ te ujedno i najaktivnija jer imamo najviše udruga, poručio je Malina te pohvalio suradnju sa Županijom, ali i drugim manjinama.

Vijeće češke nacionalne manjine/ Foto: BBŽ
Vijeće češke nacionalne manjine/ Foto: BBŽ

Zadovoljstvo je iskazao i Darko Karanović.

- Koordinacija vijeća nacionalnih manjina BBŽ ogledan je primjer dobre prakse. Nadam se da ćemo uskoro konstruirati manjinsku koordinaciju, koja je temelj rada manjinske zajednice. Želim nam svima uspješan rad u idućih četiri godine, zaključio je Karanović te također čestitao svim izabranim predsjednicima i predstavnicima manjina i zahvalio županu na odličnoj suradnji.

Vijeće srpske nacionalne manjine/ Foto: BBŽ
Vijeće srpske nacionalne manjine/ Foto: BBŽ

Podsjetimo, izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina održani su 7. svibnja, a rezultate pogledajte OVDJE

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!