Fotografija: Foto: Damir Krajac/CROPIX
Foto: Damir Krajac/CROPIX

Evo kako su prošli izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u BBŽ-u

Na županijskoj razini birali su se članovi vijeća mađarske, češke i srpske nacionalne manjine te predstavnici albanske, romske i po prvi puta njemačke nacionalne manjineProteklog vikenda održani su još jedni Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, takozvani manjinski izbori.

Za razliku od prije četiri godine, U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, što se županijske razine tiče, došlo je do određenih promjena. Konkretnije, svoje predstavnik i dalje će imati šest manjina, s tim da je albanska nacionalna manjina izgubila vijeće, ali će imati predstavnike.

Drugim riječima, birali su se članovi vijeća mađarske, češke i srpske nacionalne manjine te predstavnici albanske, romske i po prvi puta njemačke nacionalne manjine.

U nastavku donosimo rezultate za svaku nacionalnu manjinu.

Češka nacionalna manjina

Od ukupno 4377 birača, svoje pravo iskoristilo je njih 832, odnosno 19,01 posto. Najviše glasova Dobio je Vladimir Bilek (553), potom slijedi Tanja Novotni Golubić (393) i Damir Malina (345).

Mađarska nacionalna manjina

Pravo biranja kod ove nacionalne manjine imalo je 674 osoba, a na izbore je izašlo njih 179, odnosno 26,56 posto. Po broju dobivenih glasova ovdje prednjači Antun Furjan (114), a jedan glas manje dobili su Eugen Horvat i Franjo Tot.

Srpska nacionalna manjina

Od ukupno 5513 birača, izborimo je pristupilo njih 501, točnije 9,09 posto. Najviše glasova osvojio je Saša Lukić (313), Vanja Ficnar (232) te Sanja Orozović (228).

U sva tri vijeća izabrano je po 25 članova. 

Albanska nacionalna manjina

Najmanje glasača na ovoj razini bilo je iz redova albanske nacionalne manjine. Naime, od 492 birača, svoje pravo iskoristilo je tek njih 11, a upravo taj broj glasova dobio je njihov predstavnik Jozef Gojani, kojeg će mijenjati Pjeter Kajtazi.

Njemačka nacionalna manjina

Nijemci su prvi put izašli na izbori, i odaziv je odmah bio solidan. Naime, od ukupno 68 birača, na izbore je izašlo njih 19, točnije 27, 94 posto. Svih 19 glasova dobio je predstavnik njemačka nacionalne manjine Josip Krajcer, kojeg će mijenjati Josip Hamp.

Romska nacionalna manjina

Poprilično nizak postotak bilježi se i za izbore predstavnika romske nacionalne manjine. Konkretnije, od 449 birača, svoje pravo iskoristilo je njih 40, odnosno 8,91 posto. Za predstavnika ove nacionalne manjine izabran je Goran Đurđević, kojeg će mijenjati Leonardo Đurđević. 

Što se tiče izbora za vijeća po gradovima, u kojima usput rečeno može biti maksimalno 15 članova, održali su se u četiri grada Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovar

U Bjelovaru su se birali članovi vijeća romske i srpske nacionalne manjine te predstavnici albanske i češke manjine. Od 255 birača romske nacionalne manjine na izbore je izašlo njih 17, odnosno 6,67 posto. Najviše glasova dobio je Nino Đurđević (16). Kod Srba, od ukupnih 1332 birača svoje pravo iskoristilo je njih 64, odnosno 4,80 posto, a najviše glasova dobio je Vanja Ficnar (39). Nadalje, za predstavnika albanske manjine izabran je Pjeter Kajtazi, a ukupna izlaznost bila je 4,67 posto, dok je za predstavnicu češke manjine izabrana Miruška Lončar, a izlaznost po ovoj listi bila je 26,23 posto.

Daruvar

U Daruvaru su se pak birali članovi vijeća češke i srpske manjine te predstavnik mađarske manjine. Od 1846 birača češke manjine na izbore je izašlo njih 334, točnije 18,09 posto. Najviše glasova dobio je Damir Malina (184). Kod Srba od 1092 birača svoj glas dalo je njih 85, odnosno 7,78 posto. Najviše glasova dobio je Saša Lukić (62). Što se predstavnice mađarske manjine tiče, izabrana je Snježana Sabo, a ukupna izlaznost po ovoj listi bila je 10,20 posto.

Garešnica

U Garešnici se biralo vijeće srpske nacionalne manjine te predstavnik Čeha. Od ukupno 829 birača srpske manjine izašlo je njih 81, odnosno 9,77 posto. Nadalje, za predstavnika izabran je Josip Strahonj, a izlaznost je iznosila 21,11 posto.

Grubišno Polje

U Grubišnom Polju birali su se članovi vijeća češke, mađarske, romske i srpske manjine. Kod Čeha, od ukupnih 742 birača odazvalo se njih 155, odnosno 20,89 posto. Najviše glasova dobila je Ana Milić Zapotocky (77). Kod Mađara od 146 birača izašlo je njih 73, odnosno točno pola. Najviše glasova osvojili su Ana Banja i Šandor Toth, svaki po 48. Nadalje, od ukupno 117 birača romske manjine izborima je pristupilo njih 31, odnosno 26,50 posto, a najviše glasova osvojio je Ivan Balog. Što se Srba pak tiče, od 422 birača svoje pravo iskoristilo je njih 40, odnosno 9, 48 posto, a najviše glasova osvojio je Branko Kašić.

Kako su prošli izbori po općinama Bjelovarsko-bilogorske županije pogledajte OVDJE