Fotografija: Uklanjanje sramotnih natpisa/Foto: Deni Marčinković
Galerija
Uklanjanje sramotnih natpisa/Foto: Deni Marčinković

Krenulo uklanjanje sramotnih grafita s pravoslavne crkve u Bjelovaru

"Vjernici su bili povrijeđeni, bilo je raznih komentara nakon pisanja po portalima. Sve sam ih pozvao da se ne obaziru na provokacije", kazao je jerej Stefan MaksimovićDanas je započelo uklanjanje ustaških i nacističkih simbola s pročelja pravoslavne crkve u Bjelovaru. Više o ovom izgredu koji se dogodio u središtu grada 21. prosinca prošle, 2023. godine, pročitajte OVDJE.

Tada su, podsjetimo, vandalizam javno osudili župan Marko Marušić, gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić.

- Očekujem od policije da brzo riješi ovaj slučaj, a Grad će pomoći u saniranju štete, a razgovarat ćemo i o postavljanju kamera. Ovo je izolirani slučaj koji je sramotan za naš grad. Vjerujem da su za incident krive određene marginalne skupine, koje će vjerujem policija vrlo brzo sankcionirati, poručio je prije dva tjedna Dario Hrebak.

Pjeskarenjem se skidaju natpisi

- Bjelovarsko-bilogorska županija uvijek je bila ponosna na svoju raznolikost i njegovala toleranciju. Izgradili smo otvoreno društvo u kojem poštujemo jedni druge. Pozivam nadležne institucije da hitno djeluju kako bi pronašle počinitelje, a vjerujem da hoće, kazao je tada Marušić. 

Razgovarali smo danas s jerejem pravoslavne Crkve sv. Trojice u Bjelovaru, Stefanom Maksimovićem. Upitali smo ga koliko je truda, vremena i novčanih sredstava potrebno kako bi se sanirali sramotni natpisi.

Uništeno pročelje pravoslavne crkve u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković
Uništeno pročelje pravoslavne crkve u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković

- Tvrtka iz Slovenije započela je saniranje. Najprije se radi pjeskarenje, čime se skida površinski sloj. Nakon toga i dalje će ostati tragovi pa ćemo bojati taj dio fasade. Tijekom godine, nadam se već na proljeće, bojat ćemo cijelu fasadu kako bismo izjednačili boju na fasadi, pojasnio nam je jerej dodavši kako je ovo trenutno rješenje kojeg izvode u dogovoru s konzervatorom.

Ružni kometari

Jerej nam je priznao kako je bio u šoku toga dana kada je ugledao sramotne natpise. Još uvijek nema informaciju je li policija na tragu počinitelju.

- Da vam budem iskren, baš sam bio u šoku. Vjernici su bili povrijeđeni, bilo je raznih komentara nakon pisanja po portalima. Sve sam ih pozvao da se ne obaziru na provokacije. Oni koji likuju slični su počinitelju ovakvih ružnih djela. Svima je žao jer puno truda ulažemo. Pomažu nam i Grad i Županija, a sami vjernici stalno prikupljaju priloge kako bismo nešto obnovili. I onda dođe pojedinac i sve nam to poništi. Ružno je vidjeti da se bilo koji objekt uništi, a kamoli vjerski. No, ljudi su se ipak sada malo umirili, priznaje nam jerej koji se nada da ovakvih problema više neće biti. Kako kaže, i sam je stanovnik Bjelovara i nije mu drago vidjeti da se u njegovom gradu događaju takve ružne stvari. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!