Fotografija: Čelnici Grada i Županije osudili su vandalski čin/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ
Galerija
Čelnici Grada i Županije osudili su vandalski čin/ Foto: Deni Marčinković/BBŽ

Čelnici Grada i Županije osudili vandalizam na pravoslavnoj crkvi: "Ovo je sramota za naš grad"

"Te stvari se ponavljaju kada određene političke stranke na nacionalnoj razini probude duhove prošlosti i tako potaknu marginalne skupine kojih ima u svakom gradu, da se osjećaju moćnima", kaže HrebakSramotno ponašanje još uvijek nepoznatog počinitelja koji je ustaškim i nacističkim simbolima uništio pročelje pravoslavne crkve u središtu Bjelovara, o čemu smo pisali OVDJE, najoštrije su osudili bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić.

- Bjelovar je multikulturalan, tolerantan grad u kojemu ovakvim ponašanjima nema mjesta. Očekujem od policije da brzo riješi ovaj slučaj, a Grad će pomoći u saniranju štete, a razgovarat ćemo i o postavljanju kamera. Ovo je izolirani slučaj koji je sramotan za naš grad. Vjerujem da su za incident krive određene marginalne skupine, koje će vjerujem policija vrlo brzo sankcionirati, poručio je Dario Hrebak.

Budući da ovo nije prvi takav slučaj, Hrebak je u svemu vidio i političku odgovornost. 

"Politika ima prste u svemu"

- Te stvari uvijek se ponavljaju kada određene političke stranke na nacionalnoj razini probude duhove prošlosti i tako potaknu marginalne skupine koji ima u svakom društvu i svakom gradu, da se osjećaju moćnima. Taj sav imam o svim oblicima režima, bilo ustaškog, komunističkog ili bilo kojeg koji na kraju svog naziva ima "izma", zaključio je Hrebak.

Uništeno pročelje pravoslavne crkve u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković
Uništeno pročelje pravoslavne crkve u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković

Svoj komentar na cijelu situaciju na Facebook profilu dao i Hrebakov zamjenik Igor Brajdić.

- Vjerujem da se radi o pijanoj balavurdiji i da se roditelji "ponose" odgojem! Osuđujem uništavanje imovine, a vraćanje na ustaše i partizane ne želim ni spominjat. I onda kažu ne treba kamera..treba, jer nema odgoja! No postoji kamera i na HPB i znam da će MUP ju pregledati. Nadam se da će kamera imati dobar kut, poručio je Brajdić.

"Svi trebamo osuditi ovaj čin"

Bjelovarsko-bilogroski župan Marko Marušić također se oglasio na Facebook profilu i posvao sve građane da osude ovaj čin.

- Vandalizmu nema mjesta u našem društvu, apeliram na sve sugrađane da zajedno osudimo ovakve pojave i pokažemo solidarnost bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Bjelovarsko-bilogorska županija uvijek je bila ponosna na svoju raznolikost i njegovala toleranciju. Izgradili smo otvoreno društvo u kojem poštujemo jedni druge. Pozivam nadležne institucije da hitno djeluju kako bi pronašle počinitelje, a vjerujem da hoće, zaključio je Marušić. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!