Fotografija: Komunalac će danas raspisati natječaje za 15 novih djelatnika/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Komunalac će danas raspisati natječaje za 15 novih djelatnika/ Foto: Deni Marčinković

Komunalac preuzima održavanje zelenih površina u Bjelovaru: "Zaposlit ćemo 15-ak ljudi"

"Molimo samo za strpljenje prvih par mjeseci, no uvjerena sam da će djelatnici dati sve od sebe da grad izgleda uredno", kaže Ivana Jurković PiščevićBjelovarski gradski vijećnici na jučerašnjoj sjednici podržali su prijedlog odluke da Komunalac preuzmu brigu oko uređenja javnih zelenih površina.

Kao što smo već ranije najavili OVDJE, djelatnici Komunalca kosit će travu, održavati drveće, grmlje i drugo bilje te vršiti ostale prateće poslove sve do nove odluke Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave.

Podsjetimo, dugogodišnjem koncesionaru Cvjetnom ateljeu Marina ugovor je istekao 10. listopada prošle godine, o čemu smo pisali.

Gradski vijećnici dali su zeleno svjetlo Komunalcu/ Foto: Deni Marčinković
Gradski vijećnici dali su zeleno svjetlo Komunalcu/ Foto: Deni Marčinković

Grad Bjelovar u dva je navrata poništavao natječaj, a uložene su čak i tri žalbe. Također, Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave dva puta je uvažila žalbu te cijelu stvar vratila u ponovno postupanje, a treća odluka tek se čeka. 

Komunalac već radi slične poslove

Kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća, već danas Komunalac će raspisati natječaje za novih 15-ak radnih mjesta, upravo zbog novonastale situacije, a jednako tako nabavit će se i nove kosilice potrebne za održavanje javnih zelenih površina.

- Mi smo tvrtka u stopostotnom vlasništvu Grada Bjelovara i stojimo na raspolaganju kada god se nađi neki problem. Nama je jedna od djelatnosti i održavanje grobalja, a imamo ih 34, najviše u okruženju. Radimo na košnji i ne bojimo se. Trenutno imamo 170 zaposlenika te uz dodatnih 15 novih itekako možemo napraviti ovaj posao. Molimo samo za strpljenje prvih par mjeseci, no uvjerena sam da će djelatnici dati sve od sebe da grad izgleda uredno, poručila je Ivana Jurković Piščević.

Samo dva pitanja na aktualcu

Što se pak aktualnog sata tiče, ovog puta svoje pravo za postavljanje pitanja iskoristilo je tek dvoje vijećnika i to Damir Bajs te Antoneta Blažinčić.

Bajsa je zanimalo što je s naplatom koncesije vezano za geotermalnu elektranu u Cigleni.

- Prema izvješću Grada Bjelovara, tvrtka koja je u koncesiji dužan je najmanje četiri milijuna kuna Gradu, a jednako tako potraživanja imaju i država te Bjelovarsko-bilogorska županija. Isto pitanje postavio sam u Saboru, međutim već dva mjeseca nisam dobio odgovor, poručio je Bajs.

Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković
Damir Bajs/ Foto: Deni Marčinković

Voditeljica gradskog Odsjeka za naplatu i pravne poslove Željka Vizi potvrdila je da su navodi vijećnika Bajsa istiniti.

- Jedina je razlika što smo mi dobili odgovore dvaju ministarstava koja tvrde na nisu nadležni komentirati situaciju dok traje sudski spor, pored ostalog kazala je Vizi.

Za govornicu je zatim izašao gradonačelnik Hrebak koji je pohvalio zalaganje vijećnika Bajsa u Saboru, dodavši da je i sam postavljao ista pitanja te da nije zadovoljan odgovorima.

Dario Hrebak /Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak /Foto: Deni Marčinković

- Ovo je važna tema za naš grad i drago mi je da je zajednički obrađujemo. Prema nekim našim procjenama, dug prema nama iznosi oko milijun eura. Međutim, te novce tvrtka uplaćuje, ali na račun koji je deponiran na sudu i pitanje je vremena kad će nam to biti isplaćeno. Vjerujemo da će to biti u iduće tri godine, kada će krenuti otplata kredita za Terme, a taj milijun zatvorit će jedan dio te financijske konstrukcije, kazao je Hrebak.

Parking kod novih zgrada

Vijećnicu Antonetu Blažinčić zanimalo je zašto investitori nove zgrade grade bez osiguranih parkirališnih mjesta.

Odgovor je ponudio dogradonačelnik Igor Brajdić.

- Uočili smo taj problem, no stvar moramo podijeliti na dva dijela. Do lipnja 2022. godine i od tada do danas. Naime, do lipnja 2022. na snazi je bila stara odluka koju je donijelo Gradsko vijeće koja je glasila da investitor može uplatiti pet tisuća kuna u gradski proračun po parkirnom mjestu i ne imati niti jedno mjesto kod građenja nove zgrada. Nadalje, u lipnju 2022. to smo promijenili te sada moraju biti izgrađena parkirna mjesta za 80 posto stanova. Također, za ovih 20 posto je omogućena da se plati naknada, ali ona sada iznosi 5000 eura, a do sada nismo imali niti jedan takav zahtjev, kazao je Brajdić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!