Fotografija: Raspisan natječaj za obnovu još tri zgrade, a uskoro se isto očekuje i za četvrtu/ Foto: Deni Marčinković/Grad Bjelovar
Galerija
Raspisan natječaj za obnovu još tri zgrade, a uskoro se isto očekuje i za četvrtu/ Foto: Deni Marčinković/Grad Bjelovar

Hrebak: "Tražimo građevince koji mogu konstrukcijski obnoviti preostale četiri zgrade"

Bila bi tragedija da se za neku od nabava nitko ne javi, iako su vjerojatnosti za to velike, baš zbog kratkih rokova. Izvedivo je, ali je potrebno posložiti funkcionalno radno vrijeme, kaže Hrebak- Danas raspisujemo javne nabave za konstrukcijske obnove još tri zgrade, uključujući i zgradu Vodotehne, poručio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Podsjetimo, Gradu Bjelovaru u sklopu obnove od potresa Ministarstvo kulture odobrilo je 28 milijuna kuna za konstrukcijske obnove pet zgrada. Jedna od njih je i Sokolana, za koju je izvođač odabran te ovih dana kreću radovi, o čemu smo već pisali OVDJE.

Prilikom predstavljanja tog projekta, Hrebak je poručio kako je upitna obnova ostalih zgrada zbog iznimno kratkog roka. Naime, konstrukcijske obnove trebaju biti gotove koncem lipnja. Iako će prema Hrebakovim riječima ostali natječaji biti raspisani danas, to još uvijek nije garancija da će one i biti obnovljene.

Nadamo se da će se izvođači javiti

- Javne nabave raspisuju se po skraćenom postupku. Raspisujemo nabave za zgradu starog zatvora, zgradu budućeg studentskog doma i zgradu Vodotehne. Nadalje, preostalo nam je jedino raspisati natječaj za zgradu na Trgu Stjepana Radića 15, za koju se projekt još uvijek radi. Međutim, ta zgrada najmanja je obuhvatom, tako da za nju nije veliki vremenski presing, istaknuo je Hrebak te nastavio.

Dario Hrebak nada se da će se izvođači javiti na natječaj/ Foto: Deni Marčinković
Dario Hrebak nada se da će se izvođači javiti na natječaj/ Foto: Deni Marčinković

- Bila bi tragedija da se za neku od nabava nitko ne javi, iako su vjerojatnosti za to velike, baš zbog kratkih rokova. Izvedivo je, ali je potrebno posložiti funkcionalno radno vrijeme. Cilj nam je iskoristiti velika sredstva koja su nam odobrena, stoga svjesno ulazimo u rizik. Riječ je o bjelovarskoj kulturnoj baštini koja je stradala u potresu i kojoj je obnova zbilja potrebna, pojasnio je Hrebak.

Očekujemo veće ponude

Dodao je i to da ga ne bi iznenadilo da ponude izvođača budu veće od odobrenih sredstava, međutim, smatra da to ne bi trebao biti problem.

- Tražit ćemo dodatnu potporu Ministarstvo zbog svih navedenih okolnosti. Dobijemo li u idućih desetak dana izvođače, vjerujem da u roku možemo završiti sve radove, poručio je bjelovarski gradonačelnik.

Hrebak je kazao i to da je u razgovoru s ostalim gradonačelnicima i županima doznao da većina njih ima iste probleme, a to su kratki rokovi i znatno veće ponude izvođača radova, međutim Ministarstvo im je po pitanju dodatnog novca izlazilo u susret.

Za kraj, podsjetio je da je Grad projekte prijavio prije više od godinu dana, a isti su odobreni tek nedavno. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku