Fotografija: Nastavlja se saga oko odabira koncesionara za održavanje zelenih javnih površina u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Nastavlja se saga oko odabira koncesionara za održavanje zelenih javnih površina u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković

Grad ponovno poništio natječaj za održavanje zelenih površina: "Niti jedna ponuda nije zadovoljavajuća"

"Protiv ove odluke oba ponuditelja imaju pravo izjaviti žalbu Državnoj komisiji. Ako do toga ne dođe, raspisat ćemo novi natječaj", kaže Igor BrajdićTko će uređivati zelene javne površine u Bjelovaru pitanje je na koje odgovor nećemo doznati još neko vrijeme. Naime, krajem prošlog tjedna Grad Bjelovar poništio je postupak javne nabave za izbor koncesionara koji bi u iduće četiri godine trebao voditi brigu o održavanju javnih zelenih površina na području grada.

Također, u ovoj odluci stoji i to da će Grad pokrenut novi otvoreni postupak javne nabave u što skorijem vremenu.

Proces traje gotovo 10 mjeseci

Podsjetimo, prvi natječaj raspisan je 30. ožujka prošle godine, na koji su stigle dvije ponude i to tvrtke Cvjetni atelje Marina, dugogodišnjeg koncesionara te tvrtke Binđo iz Ivanić Grada, čija je ponuda bila povoljnija. Naime, procijenjena vrijednost natječaja iznosila je 2.680,000 eura bez PDV-a. Ponuda koju je dostavio dosadašnji koncesionar iznosila je 3.348,947 eura s PDV-om, dok je tvrtka iz Ivanić Grada ponudila 3.175,509 eura s PDV-om.

Cvjetni atelje Marina godinama je održavao zelene javne površine u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković
Cvjetni atelje Marina godinama je održavao zelene javne površine u Bjelovaru/ Foto: Deni Marčinković

Sredinom lipnja Grad je odlučio poništiti ovaj natječaj, na što se tvrtka iz Ivanić Grada žalila, a Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave koncem srpnja poništila je takvu odluku Grada te naložila ponovno postupanje.

Idući korak uslijedio je 13. listopada, kada je Grad Bjelovar odlučio odabrati ponudu Cvjetnog ateljea Marina, na što je deset dana kasnije Binđo ponovno uložio žalbu, a Državna komisija uvažila je i tu žalbu sredinom prosinca te je postupak po drugi put vratila na ponovno postupanje.

Grad do sada izgubio preko 26 tisuća eura

Pored toga, Grad Bjelovar morao je tvrtki Binđo platiti dva puta po 13,400 eura za nadoknadu troškova za pokretanje žalbenog postupka. 

Cijelu situaciju tada je komentirao i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak kazavši pritom da se ne slaže s mišljenjem komisije, odnosno da održavanje kanala za Hrvatske vode, što je tvrtka iz Ivanića priložila kao jedan od dokaza tehničke i stručne sposobnosti, nije identično održavanju zelenih površina. 

Već dugo vremena po gradu se ne mogu vidjeti ovakvi prizori/ Foto: Deni Marčinković
Već dugo vremena po gradu se ne mogu vidjeti ovakvi prizori/ Foto: Deni Marčinković

Također, Hrebak je dodao i to da će svakako poštivati odluku Komisije te da će za daljnje postupanje angažirati vanjske eksperte i pravne tvrtke.

- Budući da nam je već dva puta odbijena odluka, vidljivo je da mi u Gradskoj upravi to ne znamo provesti i moramo pronaći nekoga tko zna, pored ostalog kazao je tada Hrebak, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Niti jedna ponuda ne zadovoljava uvjete

U zadnjoj odluci Grada Bjelovara od 12. siječnja ove godine, kojom je po drugi put poništen natječaj, pored ostalog stoji da niti jedan ponuditelj ne ispunjava uvjete za kvalitetni odabir gospodarskog subjekta.

Konkretno, Grad smatra da Binđo nije dokazao tehničku sposobnost, jer je iskustvo potrebno dokazati s dva ista ili slična ugovora, što održavanje zelenih površina za Grad Kastav i obrana od poplava na Području malog sliva Lonja-Trebež, po njima nije dovoljno. Nadalje, iz Grada tvrde da Binđo nije dokazao ni stručnu sposobnost, odnosno da njihovi zaposlenici nemaju traženi stupanj obrazovanja.

Još uvijek se ne zna tko će kositi travu na javnim površinama u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković
Još uvijek se ne zna tko će kositi travu na javnim površinama u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković

Što se pak Cvjetnog ateljea tiče, u Gradu tvrde da ova bjelovarska tvrtka nije dostavila potpunu dokumentaciju, a baš kao i u slučaju prvog ponuđača, sporno je i obrazovanje zaposlenika. Također, u obrazloženju odluke vidljivo je i to da Cvjetni atelje Marina nije dokazao da raspolaže sa svom potrebnom opremom.

Ono što je u cijeloj priči zanimljivo je činjenica da Grad sada smatra da Cvjetni atelje Marina ne ispunjava potrebne uvjete, dok sredinom listopada prošle godine to očito nije bio slučaj, budući da su im tada odlučili dodijeliti koncesiju.

Komentar takvog raspleta tražili smo od bjelovarskog dogradonačelnika Igora Brajdića, koji je odgovorio pisanim putem, a taj odgovor prenosimo u cijelosti. 

Brajdić: "Cvjetni atelje Marina radio je dobro, ali moramo poštivati zakone"

- Prije svega želim napomenuti da jedinice lokalne samouprave pa tako i Bjelovar po sili Zakona svake četiri godine moraju raspisati javnu nabavu za održavanje kako cesta, javne rasvjete tako i zelenih površina. S obzirom na Zakon na vrijeme smo krenuli pripremati natječaj za zelene površine te smo javnu nabavu pokrenuli u ožujku 2023. godine. Okvirni četverogodišnji sporazum Cvjetnom ateljeu Marina isticao je 10. listopada, dakle nedavno je završio. Ovdje napominjem da smo i gradonačelnik i ja kao i Bjelovarčani itekako zadovoljni dosadašnjim radom Cvjetnog ateljea Marina. Oni su jako dobri u uređivanju grada svih ovih godina unazad. Međutim, postupak javne nabave je zakonom propisan i može se javiti svatko tko udovoljava kriterijima. Zakon se treba poštivati. Znamo dosta često čuti o pojedinim aferama i upravo to ne želimo da se dogodi u Bjelovaru koliko god to javnost može razumjeti ili ne s obzirom na to da su svi zadovoljni dosadašnjim radom. Vrijednost četverogodišnjeg Ugovora je okvirno dva i pol milijuna eura. Veliki je to iznos novca. Poštujemo Zakon i javnu nabavu provode stručne službe odnosno posebno formirano Povjerenstvo. Na objavljeni natječaj javila su se kao što znamo dva ponuđača i povoljniji je bio Binđo d.o.o. Međutim, Povjerenstvo za provođenje postupka javne nabave donijelo je odluku o poništenju postupka nabave zbog određenih nedostataka u dokumentaciji o javnoj nabavi odnosno željelo se proširiti područje usluge što Državna komisija nije dozvolila, poručio je Brajdić te se osvrnuo na prvotni izbor Cvjetnog atelja Marina.

Igor Brajdić često ističe da je Bjelovar, miran, čist i zelen grad/Foto: Martina Čapo
Igor Brajdić često ističe da je Bjelovar, miran, čist i zelen grad/Foto: Martina Čapo

- Zatim je Povjerenstvo donijelo Odluku o odabiru Cvjetnog ateljea Marina. Na obje Odluke Binđo d.o.o. je izjavio žalbu Državnoj komisiji te mu je vraćena pristojba na žalbu u iznosu 26.000 eura. U zadnjem odgovoru Državne komisije prema Gradu Bjelovaru može se tumačiti da zapravo niti jedna od prijavljenih tvrtki ne zadovoljava uvjete u potpunosti, stoga je Povjerenstvo sada odlučilo poništiti cijeli postupak javne nabave i pokrenuti novi. Protiv ove odluke oba ponuditelja imaju pravo u roku 10 dana od zaprimanja izjaviti žalbu Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Vjerujemo da ćemo do proljeća imati novoga ili staroga koncesionara za održavanje zelenih površina u gradu Bjelovaru. Sada nam ide u prilog što je zima pa nema vegetacije, zaključio je dogradonačelnik Igor Brajdić.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!