Fotografija: Od 4. do 10. listopada u cijelog Hrvatskoj obilježava se Dječji tjedan/ Foto: Narodna knjižnica Petar Preradović
Galerija
Od 4. do 10. listopada u cijelog Hrvatskoj obilježava se Dječji tjedan/ Foto: Narodna knjižnica Petar Preradović

Evo što se sve mališanima nudi na Dječjem odjelu bjelovarske knjižnice

Cijele godine u suradnji s profesorima volenterima provodimo i instrukcije za sve članove knjižnice, a najviše upita imamo za matematiku te engleski, njemački i hrvatski jezik, kaže Mikačević
"Ljubav djeci prije svega" moto je ovogodišnjeg Dječjeg tjedna koji se u cijeloj Hrvatskoj održava od 4. do 10. listopada. Tim povodom u ponedjeljak je održana i sjednica Dječjeg gradskog vijeća, ujedno i posljednja u aktualnom sazivu, a istog dana raspisani su i izbori za nove male vijećnike, o čemu više možete pročitati OVDJE.

<p>Mali vijećnici s gradonačelnikom Hrebakom/ Foto: Deni Marčinković</p>

Mali vijećnici s gradonačelnikom Hrebakom/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje, tog dana djeca polaznici igraonice ispred Dječjeg odjela pozornost sugrađana privukli su crtanjem na pločniku. Obilježavanje Dječjeg tjedna nastavljeno je jučer i to dvjema Kamišibaj predstavama „O glođanju, seljaku i otpadu“ te "Mama Kukunka" koje je za učenike 3. i 4. osnovne škole izveo bjelovarski kulturnjak Mladen Medak Gaga.

- Osim predstava Medak je učenicima približio ovaj japanski oblik uličnog kazališta i pripovijedanja, a ilustracije iz obje predstave mogu se pogledati do srijede na našem odjelu. Istu predstavu danas je u 12.30 sati predstavio i korisnicima naše Knjižnice, kazala je Branka Mikačević, voditeljica Dječjeg odjela Narodne knjižnice Petar Preradović.  

Predstavljanje Radiokluba 

U četvrtak, 7. listopada, na programu su dva događanja. Najprije će u 12.30 sati bjelovarska učiteljica Nataša Brekalo i njen terapeutski pas Luna korisnicima igraonice održati projekt Vau Vau priče, a potom u 17 sati za učenike 4. osnovne škole organizira se radionica "Upoznajmo CB uređaje".

- Vau Vau priče održavali smo već na našem odjelu ovog proljeća, ali planiramo ih i dalje provoditi. U drugom dijelu programa najavljenog za četvrtak održat će se radionica, ali ujedno i predstavljanje Radiokluba Bjelovara, kojeg će voditi Vera Pavelić, objašnjava Mikačević.

Dodaje i to da u sklopu Dječjeg tjedna započinju i stalni programi koji se provode kroz godinu. Riječ je o raznim igraonicama, Tell me more programu, Čituljkova virtualna čitaonica, Gutači knjiga te mnogi drugi sadržaji.

Besplatne instrukcije

- Svakako treba istaknuti i besplatne instrukcije za sve članove knjižnice. Taj program provodi se u suradnji s profesorima volonterima, a najviše interesa imamo za matematiku te engleski, njemački i hrvatski jezik, a ponekad na rasporedu bude i fizika, poručuje Branka Mikačević.

<p>Pažnju sugrađanima djeca su privukla crtajući na pločniku/ Foto: Narodna knjižnica Petar Preradović</p>

Pažnju sugrađanima djeca su privukla crtajući na pločniku/ Foto: Narodna knjižnica Petar Preradović

U sklopu samog Dječjeg tjedna u dogovoru sa školama organizira se i kviz o dječjim pravima. Za sad su organizirana dva takva susreta i to u četvrtak u 11.15 sati te u petak u 10.15 sati.

- Nažalost zbog naputaka da se ne smiju miješati djeca iz različitih razreda ovogodišnja događanja organizirana u nešto manjem obimu, ali odazivom smo svejedno zadovoljni. Veseli nas što su se djeca počela vraćati u knjižnicu, bilo samostalno ili organizirano po razredima, zaključuje Mikačević.