Fotografija: Foto: Compas.hr
Galerija
Foto: Compas.hr

Evo što se sve događalo na 9. sjednici gradskog vijeća u Lipiku

Vijećnici su usvojili sva izvješća o poslovanju javnih poduzeća, a na aktualcu se dosta govorilo o Toplicama LipikDeveta sjednica Gradskog vijeća Grada Lipika održana je 14. lipnja i to po prvi put u ovom mandatu ondje gdje je i predviđeno, u prostoru Gradske vijećnice unutar lipičke zgrade Gradske uprave, piše lipički Compas.hr.

Zbog pandemije koronavirusa i tada važećih epidemioloških mjera sjednice Gradskog vijeće u proteklom su se razdoblju odvijale u prostoru Vatrogasnog doma Lipik te u konferencijskoj dvorani Quella unutar Toplica Lipik. Osim gradskih vijećnika te lipičkog gradonačelnika i predstavnika gradskih službi, sjednici su nazočili i predstavnici gradskih tvrtki, Turističke zajednice te vatrogasnih službi.

Aktualni sat

Prije nego što su vijećnici prešli na  radni dio sjednice, nekoliko se njih javilo s pitanjima tijekom aktualnog sata.

Tako se vijećnik Vinko Strganac (HSS) zanimao za situacije u Toplicama Lipik o kojoj smo već pisali na našem portalu, a odnosi se na ostavku dosadašnjeg ravnatelja i postavljanju vršitelja dužnosti ravnatelja te odabira novoga, kao i na financijsko stanje. Odgovorio mu je predsjednik Gradskog vijeća Slobodan Katunar (HDZ), koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Toplica Lipik. On je istaknuo da se radi o novim okolnostima i financijskim izazovima koji su nastali uslijed pandemije koronavirusa, ali i aktualne situacije u našoj državi i svijetu, a u kojoj svjedočimo porastu energenata. Toplice su i dosad uredno poslovale, a tako će biti i dalje, što podrazumijeva i investicije među kojima je i projekt Terme Lipik, rekao je Katunar.

- Financijski izazovi postoje, ali problemi nisu nepremostivi. Potpora od Požeško-slavonske županije, kao i od ostalih mjerodavnih tijela je prisutna. Ravnatelj se odlučio povući i prepustiti svoje mjesto nekome tko će možda imati više energije suočiti se s postojećim izazovima, a Toplice će nastaviti regularno poslovati kao i dosad, istaknuo je između ostalog Slobodan Katunar.

Sveopće poskupljenje

Što se tiče rekonstrukcije Ulice Matije Gupca, od centra Lipika do kružnog toka u Dobrovcu, što je vijećnika Strganca također zanimalo, napravljeno je sve prema proceduri i sad se samo očekuje da radovi krenu, što bi trebalo biti veoma brzo, odgovorio je gradonačelnik Vinko Kasana (HDZ).

Vedrana Vondrak (nezavisna) je upitala što Grad Lipik namjerava učiniti u pogledu sveprisutne inflacije, a gradonačelnik Kasana je odgovorio kako su u Gradu svjesni nastalih okolnosti i sveopćeg poskupljenja.

- Država je puno toga dosad napravila, mi pratimo situaciju i shodno našim mogućnostima građanima ćemo biti na usluzi i pomoći - rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik Vinko Kasana/Foto: Compas.hr
Gradonačelnik Vinko Kasana/Foto: Compas.hr

Vijećnica Vondrak je pitala i što će biti sa spominjanom rekonstrukcijom objekta Fontana u sklopu Toplica Lipik. Odgovoreno joj je da se sve još razmatra te su konzultacije u tijeku oko onoga što će biti najbolje rješenje za sve u pogledu ove kapitalne investicije kako bi naše Toplice bile moderne i prvorazredne.

Nastavak izgradnje spomen parka Domovinskog rata u Lipiku bilo je pitanje koje je postavila vijećnica Virna Krpan (HSS). Odgovoreno joj je da su razlozi financijske prirode jer se čekaju natječaji na koje bi se kandidirao nastavak ovog projekta. Projekt će naravno biti dovršen, Ministarstvo hrvatskih branitelja daje punu podršku, međutim zbog svih ovih poskupljenja trenutno radovi stoje, piše Compas.hr.

Osposobljavanje vozača

U nastavku radnog dijela sjednice lipičkog Gradskog vijeća jednoglasno je usvojeno godišnje izvješće Vatrogasne zajednice područja Pakrac-Lipik za 2021. te plana rada i financijski plan za 2023. godinu, kao i godišnje izvješće Javne vatrogasne postrojbe Požeško-slavonske županije za proteklu godinu, piše Compas.hr.

Vijećnik Vlado Stakor (HDZ) upitao je planira li se osposobljavanje vozača navalnih vozila (C kategorija), a zapovjednik Tomislav Stokić je rekao da Hrvatska vatrogasna zajednica sufinancira C kategoriju vatrogascima koji to žele uz potpisivanje ugovora na desetogodišnje razdoblje tijekom kojeg se obvezuju da će služiti dobrovoljnom vatrogastvu. Problem je u tome, kako je rekao Stokić, da se mnogi ne žele na to obvezati jer im je privlačnije voziti u špediciji. Dosad su osposobljena četvorica vatrogasaca u DVD-u Lipik, dvoje zahvaljujući sredstvima HVZ-a, a dvoje putem sredstava lipičkog DVD-a. Ostali DVD-i na području Lipika se nisu odazvali da sudjeluju u tome.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Nakon prihvaćanja izvješća o radu i financijskog izvješća tvrtke Vode Lipik za 2021. godinu, vijećnici su raspravljali i o prošlogodišnjem izvješću tvrtke Komunalac. Tako je vijećnika Vinka Strganca (HSS) zanimalo kako direktor Josip Bišćanin vidi budućnost ove tvrtke nakon prodaje Pakrac Plina. Pri tome je direktor govorio o svim komunalnim uslugama koje su manje-više definirane, ali i o tržišnim uslugama i pripadajućim investicijama s kojima se već krenulo.

Što je s plavim kantama?

Primjerice, Komunalac je upravitelj stambenih zgrada (75 ulaza) na području naša dva grada pa se tako uvidjelo da dolazi do čestog začepljenja sustava odvodnje koji je bio problematičan, stoga su kupili potrebne alate i opremu kako bi takve usluge izvršavali na moderniziraniji način.

- U principu tražimo niše u poslovanju, gdje smatramo da bismo mogli biti konkurentniji u razvoju naše djelatnosti - kazao je direktor.

Vezano za prikupljanje odvojenog otpada u domaćinstvima, vijećnica Tina Gadžić Husko (HDZ) je upitala planira li se, umjesto smeđih spremnika namijenjenih za kompost i prenamijenjenih za papir, uvesti i plavi spremnici čija svrha i jest zbrinjavanje papira. Direktor Bišćanin se složio da smeđe kante nisu prihvatljive za ovu namjenu te će se o tome razmatrati u budućem razdoblju. Oko ove teme, nadovezao se i predsjednik vijeća Slobodan Katunar (HDZ) pa je upitao koliko je dosad prikupljeno plastične ambalaže i treba li se ona odvoziti više od jednom mjesečno.

- S prikupljanjem plastičnog otpada se započelo u trećem mjesecu i planira se napraviti analiza na temelju koje će se uvidjeti potreba odvoza i te ambalaže - rekao je direktor.

Deset tisuća noćenja

U nastavku sjednice usvojen je i Prijedlog zaključka o prihvaćanju izvješća o radu i financijskog izvještaja Lokalne akcijske grupe „Zeleni trokut“ za prošlu godinu, kao prošlogodišnje financijsko izvješće Turističke zajednice Grada Lipika. Pri tome smo od voditelja lipičke Turističke zajednice Hrvoja Kovačića mogli čuti kako je lani na području Lipika ostvareno približno oko deset tisuća noćenja.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Jednoglasno je prihvaćeno i izvješće tvrtke Izvori Lipika putem koje se želi iskoristiti potencijal geotermalne vode bušotine LIP-9/H koja već oko 30 godina stoji neiskorištena, a koja bi se  kombinirano koristila u energetske svrhe, odnosno grijanje postojećih javnih objekata na području Lipika  te zatim potencijalno korištenje istog u svrhu razvoja gospodarstva.

Uz dva suzdržana glasa HSS-ovih vijećnika (V. Strganac i Virna Krpan) usvojeno je i izvješće tvrtke LIRA d.o.o. za prošlu godinu. Sjednici je nazočio i novi direktor Lipičke razvojne i turističke agencije Darian Husko koji je tom prigodom istaknuo kako je LIRA osnovana kao lokalna razvojna agencija prvenstveno za gospodarski i društveni razvoj Grada Lipika, pri čemu su prioritetni natječaji koji se rade upravo za potrebe Lipika, kao jedinice lokalne samouprave. On je naglasio i to da LIRA ne naplaćuje poslovna savjetovanja, ne naplaćuje pripremu natječaja za lokalne udruge, a dio od toga je subvencioniran za lokalne poduzetnike i OPG-ove.

Pomoć poduzetnicima

- Kad  bismo se odlučili za strogo tržišno djelovanje, onda bi to za naše građane bilo preskupo pa se oni ne bi prijavljivali na natječaje i shodno tome ne bi ostvarivali bespovratne potpore. Ovo je još jedan segment putem kojeg Grad Lipik kroz naš rad pomaže svoje poljoprivrednike i poduzetnike - rekao je Husko.

Kao i ranije izvještaje, Gradsko vijeće Lipika usvojilo je i Prijedlog zaključka o prihvaćanju izvješća o radu i financijskog izvještaja tvrtke Lipkom za prošlu godinu, a prihvaćene su i neke točke uglavnom tehničke prirode poput Odluke o uvjetima i postupku natječaja za zakup poslovnog prostora u objektu Poduzetnički akcelerator i inkubator (HUB) za umjetnu inteligenciju.

Vijeće je usvojilo i Odluku o imenovanju Etičkog odbora i Vijeća časti za primjenu Etičkog kodeksa ponašanja članova Gradskog vijeća.

U Etički odbor su imenovani Zdenko Tica (predsjednik), Milan Vlajković i Vedrana Vondrak, dok će u Vijeću časti biti Ivan Molnar (predsjednik), Ivica Straga, Martina Šarac, Mato Blažević i Josip Matijević.

Projekt Terme Lipik

Pri samom kraju sjednice vijećnik Strganac je pitao kako se odvija projekt Terme Lipik. Rečeno je kako se projekt odvija relativno dobro. Vila Zinke napreduje prema planu, perivoj se također obnavlja u skladu s predviđenim planom, a određenih problema ima kod tzv. Narodnih kupki zbog samog projekta, ali problemi nisu nepremostivi. Rok završetka projekta Terme Lipik jest lipanj iduće godine, s time da izgradnja (op. a. bez opremanja) Vile Zinke treba završiti u studenom ove godine, a perivoj se završava u veljači sljedeće godine.

Što se tiče Kursalona i izgradnje novog hotela, istaknuto je da nema nekih novih informacija u odnosu na prošlu sjednicu vijeća, piše Compas.hr.