Fotografija: Županijska skupština BBŽ/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Županijska skupština BBŽ/ Foto: Deni Marčinković

Evo što je sve zanimalo županijske vijećnike na današnjoj Skupštini BBŽ

Što je s Razvojnim sporazumom Sjever, kako je EnergoVizija uplatila udio u Vodoprivredi te tko je sve u Skupštini u sukobu interesa, samo su neka od postavljenih pitanja- Kako je provedena dokapitalizacija daruvarske Vodoprivrede, točnije kako je EnergoVizija uplatila udio u Vodoprivredi budući da nemaju svojih sredstva te planira li Županija prodaju vlastitih dionica, zanimalo je Dubravku Dragašević, a ujedno je to bilo i prvo pitanje kojim je započet današnji Aktualni sat Skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije.

Prema riječima župana Marka Marušića, dokapitalizacija je bila je jedina opcija, jer je u protivnom tvrtki prijetio stečaj.

- Niti jedna dionica županije nije prodana, a ako se na to i odlučimo, takvu odluku mora donijeti Skupština. Kako je EnergoVizija uplatila novac zbilja ne znam, a budući da vi radite u banci, ako imate kakvih saznanja o nepravilnostima trebali bi to prijaviti, odgovorio joj je Marušić.

Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Ivan Marković tražio je pojašnjenje kako Županija planira raspodijeliti sredstva koja je Vlada ovih dana odobrila, a vezana su za sanaciju šteta nastalih tijekom olujnog nevremena.

- Naša zadaće je da novac stigne na pravu adresu te ćemo što kraćem vremenu donijeti kriterije i mjerila. Postupak će biti javan i pravedan i nadam se da ćemo krajem idućeg tjedna imati detaljne upute, poručio je župan.  

Uvjeti studentskih stipendija

Koje uvjete treba zadovoljiti stipendisti BBŽ-a da ne mora istu vratiti, pitala je Ines Šarić, tvrdeći da posjeduje mailove bivših stipendista, od kojih se, prema njenim riječima, traži povrat novca, iako su zadovoljili sve tražene uvjete, uz napomenu da su zaposleni na području županije, ali ne u struci.

Prema županovim riječima uvjeti su propisani pravilnikom o stipendiranju studenata.

- Stipendija se ne mora vratiti ako student nakon studija radi na području Županije onoliko vremena koliko je primao stipendiju ili je prijavljen na Zavod za zapošljavanje najmanje godinu dana, naglasio je Marušić dodavši da je u planu izmjena tog pravilnika.

Recimo i to da je resorna pročelnica Andrea Prugovečki Klepac poručila vijećnici da se javi sa svakim pojedinačnim slučajem javi u Upravni odjel kako bi se utvrdilo stanje.

Ivicu Vranića zanimalo je što će biti sa školskim obrocima, posebice za djecu čiji su roditelji slabijeg imovinskog stanja, a vezano za poskupljene cijena, na što je Prugovečki Klepac kazala da je Županija povukla oko milijun kuna kojim besplatan obrok ima 969 učenika u BBŽ te da će se osigurati dodatnih pola milijuna kuna za novih 500-tinjak učenika.

Tko je sve u sukobu interesa u Županijskoj skupštini, bilo je pitanje Sandre Drašković. Predsjednica skupštine Ivana Jurković Piščević, kojoj je ovo ujedno i posljednja sjednica na toj funkciji, pojasnila je da u roku 60 dana mora podnijeti ostavku, o čemu više možete pročitati OVDJE. Nadalje, Jurković Piščević je dodala da je svatko u Skupštini odgovoran za sebe, a da na stranicama Županije postoji mišljenje Povjerenstva. 

Nepravilnosti u Razvojnoj agenciji

Kada će biti objavljeni rezultati natječaja na financiranje udruga, zanimalo je Marijana Žihera. Prema riječima, župana Marušića, Povjerenstvo za odlučivanje će se sastati u utorak, a novac će udrugama biti isplaćen do kraja listopada.

Silvestar Štefović svoje pitanje temeljio je tekstu nedavno objavljenom u 24 sata u kojem se spominje da Bjelovarsko-bilogorsku županiju trese milijunska afera.

Ivana Jurković Piščević danas je odradila zadnju Skupštinu na mjestu predsjednice/ Foto: Deni Marčinković
Ivana Jurković Piščević danas je odradila zadnju Skupštinu na mjestu predsjednice/ Foto: Deni Marčinković

- Županija je davala naloge školama da se za provedbu projekta energetskih obnova kao konzultant koristi privatna firma, a ne JU Razvojna agencija koja je to trebala činiti besplatno i za što je, pored ostalog, dobila i državna sredstva. Nadalje, država je obustavila sredstva za tehničku pomoć Razvojne agencije, pa su plaće njihovih djelatnika sada pala na leđa županije. Zanima me kako je sada stanje u Agenciji i koji su daljnji planovi, pitao je Štefović.

Župan Marušić istaknuo je da je stanje vrlo ozbiljno.

- Tehnička pomoć je ukinuta zbog sumnji na određene nepravilnosti, koje smo prijavili nadležnim institucijama. To stanje traje već pola godine, a mjesečno je za plaće djelatnika potrebno izdvojiti 100.000 kuna. Utvrde li se nepravilnosti šteta će biti još veća, jer ćemo morati vratiti milijunske iznose, poručio je župan.

Koja je budućnost bjelovarske bolnice, a vezano za otplatu kredita, zanimalo je Anamariju Šepl.

- Zahvaljujući amandmanu saborskog zastupnika Totgergelija osigurana su sredstva za vraćanje kredita za ovu godinu i time je spriječen kolaps zdravstvenog sustava. Vjerujem da će Vlada imati razumijevanja i sredstava i za iduće razdoblje, što su nedavno i najavili. Ovog mjeseca očekuje nas i preseljenje OHBP-a u novu zgradu, kazao je Marušić.

Hoće li novo zaduženje škole u Rovišću uči u ukupno zaduženje županije, pitala je Aida Sučić. 

Kako se moglo čuti kasnije pod raspravom, ovo zaduženje odnosi se na ustanovu, a ne na školu.

Razvojni sporazum sjever

Što je s Razvojnim sporazum sjever, zanimalo je Damira Bajsa.

- Do sada nije sjela ni lipa na naš račun iz tog sporazuma. U trenutku potpisivanja naši projekti nisu bili ni blizu gotovosti, kao što su to bili projekti drugih županija, poručio je župan.

V.d. ravnateljica JU Razvojne agencije Snježana Bogović Bradvica kazala je da uskoro započinje provedba projekta vezanog za bolnicu vrijedan milijun kuna, odnosno energetska obnova za tri zgrade.

Koja je sudbina brze ceste pitao je Drago Hodak. Prema riječima Marka Marušića, obećano je da će cesta do Bjelovara biti gotova za najviše 30 mjeseci te da se odmah nastavlja gradnja prema Virovitici, odnosno mađarskoj granici. 

Kakav je odaziv gospodarstvenika za poticane mjere Županije, pitao je Zoran Bišćan.

Resorna pročelnica Martina Posavac Ćurić poručila je da od deset mjera već sada zatvoreno njih četiri. Također, dodala je i to da ukupna vrijednost potpora iznosi 1,86 milijuna, a najatraktivnija mjera je potpora u nabavci strojeva i opreme.