Fotografija: Posađeno stablo brijesta na mjestu gdje je prije nekoliko mjeseci bio orah/Foto: Čitatelj
Galerija
Posađeno stablo brijesta na mjestu gdje je prije nekoliko mjeseci bio orah/Foto: Čitatelj

EPILOG BORBE ZA DRVO Daruvarčani koji su tugovali za srušenim orahom dobili brijest

Ostaje za vidjeti jesu li stanari u ulici Petra Zrinskog u Daruvaru zadovoljni ovim rješenjem te jesu li preboljeli orah koji je godinama „slušao“ njihove priče ispričane na klupici pokraj zgradeNakon što im je u listopadu prošle godine srušen njihov omiljen orah koji je godinama stvarao hlad i ispod kojeg su sjedili i družili se, stanari zgrade u ulici Petra Zrinskog u Daruvaru imaju razlog za zadovoljstvo.

Uskoro će stanari uživati u hladovini brijesta/Foto: Snimio čitatelj
Uskoro će stanari uživati u hladovini brijesta/Foto: Snimio čitatelj

Novo stablo tek je nešto dalje od nekadašnjeg oraha/Foto: Snimio čitatelj
Novo stablo tek je nešto dalje od nekadašnjeg oraha/Foto: Snimio čitatelj

Naime, tek koji metar dalje od mjesta gdje se nalazio orah, posađeno je novo stablo. Stanari će tako s vremenom ipak moći potražiti hlad i to ispod mladog stabla brijesta.

Brojne reakcije stanara

Podsjetimo, orah koji je srušen prošle jeseni izazvao je brojne reakcije Daruvarčana. Neki su stanari zbog rušenja bili tužni, drugima je, pak, laknulo. Cijelu priču u kojoj smo pratili borbu za stablo oraha, možete pročitati OVDJE.

Kako nam je tada ispričala jedna od stanarki, sve je krenulo još u travnju 2022. godine kada ih je predstavnik stanara obavijestio kako je poslao zahtjev u Grad Daruvar da se drvo sruši jer su se stanari iz ulaza na broju 2 žalili da krošnje drveta stružu po fasadi i stvaraju buku.

Grane oraha bile su i blizu balkona na prvom, drugom i trećem katu zgrade/Foto: MojPortal.hr
Grane oraha bile su i blizu balkona na prvom, drugom i trećem katu zgrade/Foto: MojPortal.hr

Tada je nekolicina stanara odmah reagirala. Smatrali su to nema smisla jer drvo nikome ne smeta, prekrasno je, veliko i stvara lijepi hlad. Mislili su da je dovoljno da se oblikuje krošnja tako da se ne uništava fasadu. Nakon što je jedna sustanarka otišla u Grad Daruvar i tamo razgovarala sa savjetnicom za komunalne poslove i zaštitu okoliša, rečeno joj je da do rušenja neće doći već da će se drvo sačuva na način da mu se oblikuje krošnja.

Peticija koja nikada nije predana

Kako bi bili sigurni da će se to doista dogoditi, stanari su čak potpisivali peticiju u kojoj su se izjasnili da su protiv rušenja drveta.

No, kako nam je rekla stanarka zgrade Nirvana Bjelajac, potpise očito nitko nije odnio u daruvarsku Gradsku upravu. A sljedeće što su vidjeli bilo je – srušeno drvo. Gdje je zapelo nije im bilo jasno.

Predstavnik stanara Tihomir Krajnović je ispričao svoju stranu priče kazavši kako su mu se obratili stanari iz ulaza na kućnom broju 2 te se požalili da je orah nagnut i da struže po fasadi stvarajući tako buku.

- Budući da je to gradsko zemljište i orah je gradski, obratili smo se Gradu Daruvaru sa zahtjevom za rušenjem oraha. Možda ga nije tako trebalo formulirati, možda smo mogli napisati da se uredi krošnja, ali bez obzira na to Komisija koja je nakon tog zahtjeva izašla na teren i pregledala orah, zaključila je da ga treba rušiti. Kada smo dobili odgovor od Grada Daruvara da će se rušiti, stanari su s time bili upoznati. Rečeno je da će se rušiti s prvim danima jeseni kad padne lišće da ima manje smeća. Mi ćemo tražiti da nam se posadi neko drvo da pravi tamo hlad, i mislim da što se tiče Grada Daruvara neće biti nikakvih problema da se posadi neko drvo i s jedne i s druge strane - rekao nam je Tihomir Krajnović prošle jeseni koji je napomenuo da osim što je cijelo stablo oraha bilo nagnuto na fasadu i grane su strugale po njoj, korijen tog drveta dizao je nogostup i išao pod temelje. Naime, prema njegovim riječima, orah se nalazio svega metar i pol od stazice.

Korijenje išlo pod temelje

Tea Mik, članica Komisije za gospodarenje zelenim površinama i savjetnica za komunalne poslove i zaštitu okoliša u Gradu Daruvaru pojasnila je jesenas kako problem nisu bile samo grane koje su se naslanjale na fasadu nego i korijenje koje se širilo pod temelje jer je bilo preblizu zgrade.

U Gradu kažu da se stablo svakako moralo rušiti zbog jakog korijenja oraha koje je već počelo oštećivati pješačku stazu, a bilo je i potencijalna prijetnja temeljima zgrade/Foto: MojPortal.hr
U Gradu kažu da se stablo svakako moralo rušiti zbog jakog korijenja oraha koje je već počelo oštećivati pješačku stazu, a bilo je i potencijalna prijetnja temeljima zgrade/Foto: MojPortal.hr

Mik je naglasila i kako Grad Daruvar svake godine u punom većem broju zasadi stabla nego što ih ukloni, te je obećala da će se na toj lokaciji posaditi novo drveće, ali ne tako blizu zgrade.

Budući da je srušeno stablo oraha izazvalo pravu malu buru u ulici Petra Zrinskog, na cijelu situaciju se osvrnuo i gradonačelnika Daruvara Damir Lneniček naglasivši kako orah ima izuzetno jak korijen koji može podignuti beton oko ili ispod stambenog objekta.

Posadili brijest

-To stablo oraha je bilo preblizu zgrade. Pitajte stručnjake, svi će vam reći da orah ne treba saditi blizu stambenog objekta zbog temelja. Grad Daruvar će na križanju ulice Petra Zrinskog i Kolodvorske ulice zasaditi novo stablo, ako treba i više njih, koje će biti nešto udaljenije od zgrade nego što je to bio orah koji je srušen i koji je potencijalno ugrožavao temelje zgrade, a čije je korijenje već počelo podizati i pješačku stazu - rekao nam je gradonačelnik Damir Lneniček prošlog listopada.

Sruženo i izrezano stablo oraha/Foto: MojPortal.hr
Sruženo i izrezano stablo oraha/Foto: MojPortal.hr

Posađeni brijest dakle, svojevrsno je ispunjenje obećanja koje su gradonačelnik Damir Lneniček i članica Komisije za gospodarenje zelenim površinama i savjetnica za komunalne poslove u Gradu Daruvaru, Tea Mik dali građanima.

Stablo brijesta/Foto: Snimio čitatelj
Stablo brijesta/Foto: Snimio čitatelj

Ostaje za vidjeti jesu li stanari u ulici Petra Zrinskog u Daruvaru zadovoljni ovim rješenjem te jesu li preboljeli orah koji je godinama „slušao“ njihove priče ispričane na klupici pored zgrade.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!