Fotografija: Stablo oraha na križanju ulica Petra Zrinskog i Kolodvorske ullice u Daruvaru je srušeno/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Stablo oraha na križanju ulica Petra Zrinskog i Kolodvorske ullice u Daruvaru je srušeno/Foto: MojPortal.hr

Tuga u Daruvaru zbog srušenog oraha. Stanari ulice se pitaju: "Je li moralo biti tako?"

Predstavnik stanara podnio je zahtjev za rušenjem stabla jer su grane bile preblizu fasadi, no tu je veći problem bio korijen koji je dizao nogostup i išao pod temelje, kaže LneničekStanari zgrade u ulici Petra Zrinskog nemaju više svoj orah. Prošle srijede u prijepodnevnim satima ispred zgrade se parkiralo vatrogasno vozilo iz kojeg su izašli vatrogasci koji su po nalogu Grada Daruvara srušili stablo ispod kojeg su se stanari godinama okupljali na klupicama.

Neki stanari su zbog toga tužni, drugima je laknulo.

Naime, kako nam je rekla jedna od stanarki, Nirvana Bjelajac, sve je krenulo još u travnju kada ih je Tihomir Krajnović, predstavnik stanara zgrade u ulici Petra Zrinskog broj 2 i 4, obavijestio kako je poslao zahtjev prema Gradu Daruvaru da se drvo sruši jer su se stanari iz ulaza na broju 2 žalili da krošnje drveta stružu po fasadi i stvaraju buku. 

Dio grana oraha dodirivao je fasadu zgrade/Foto: MojPortal.hr
Dio grana oraha dodirivao je fasadu zgrade/Foto: MojPortal.hr

- Tada smo nekolicina nas kojima je bilo stalo do tog drveta, odmah reagirali i pitali: "Zašto rušiti?!. Smatrali smo da to nema smisla jer drvo nikome ne smeta, prekrasno je, veliko je i stvara lijepi hlad. Mislili smo da je dovoljno da se oblikuje krošnja tako da, naravno, ne uništava fasadu. Budući da je orah na gradskom zemljištu, Grad je dužan voditi računa o tome da stablo ne narušava stanje imovine. Početkom ovoga mjeseca, jedna je sustanarka otišla u Grad Daruvar gdje je razgovarala s Teom Mik, savjetnicom za komunalne poslove i zaštitu okoliša, koja joj je rekla da do rušenja neće doći i da će se uputiti apel da se drvo sačuva i da se samo oblikuje krošnja - rekla nam je Nirvana Bjelajac napomenuvši kako su odmah sve stanare obavijestili o tome u njihovoj Viber grupi. Tamo su, kaže Nirvana, naveli da moraju reagirati kako bi se rušenje zaustavilo. 

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

- Onda smo se još sjetili da možemo organizirati peticiju gdje se većina stanara zgrade izjasnila da je protiv rušenja drveta. Potpisi su neki dan još uvijek bili na oglasnim pločama, očito ih nitko nije odnio u daruvarsku Gradsku upravu. Tko ih je trebao odnijeti, stvarno ne znam, pretpostavljam da je to posao predstavnika stanara. I onda neki dan, točnije 28. rujna, vidimo da je drvo srušeno. Gdje je zapelo nije mi jasno, samo mi je iskreno žao - ispričala nam je Nirvana Bjelajac.

Jedanaest kućanstava u ulazu koji je najbliže orahu potpisalo je peticiju s kojom su tražili da se stablo ne sruši nego da mu se formira krošnja/Foto: MojPortal.hr
Jedanaest kućanstava u ulazu koji je najbliže orahu potpisalo je peticiju s kojom su tražili da se stablo ne sruši nego da mu se formira krošnja/Foto: MojPortal.hr

Sličnu priču nam je ispričao i Marko Franić koji je također bio protiv rušenja oraha.

- Mislim da je priča potpuno besmislena. Cijela inicijativa je pokrenuta jer su nekome od susjeda grane oraha stvarale buku pa nije mogao spavati. I onda je on to rekao predstavniku stanara Tihomiru Krajnoviću koji je odmah sastavio zahtjev kojeg je uputio Gradu Daruvaru da se taj orah sruši. Nas ostale nitko ništa nije pitao. Nakon što se digla frka na sljedećem sastanku stanara, dogovoreno je da će se samo te kritične grane odrezati. I sve je ostalo na tom dogovoru. Međutim, predstavnik stanara o tome nije obavijestio Grad Daruvar kojem je poslao zahtjev za rušenjem, odnosno taj svoj zahtjev nije povukao - kazao nam je Marko Franić ističući kako je do neki dan na vratima zgrade stajala peticija protiv rušenja tog oraha, potpisana od strane skoro svih stanara, iako je orah već bio srušen.  

Tekst peticije u kojoj je 11 kućanstava tražilo da se stablo ne sruši nego da mu se formira krošnja/Foto: MojPortal.hr
Tekst peticije u kojoj je 11 kućanstava tražilo da se stablo ne sruši nego da mu se formira krošnja/Foto: MojPortal.hr

Predstavnik stanara Tihomir Krajnović nam je opisao što se sve događalo od njegovog zahtjeva prema Gradu Daruvaru do dana kada je drvo srušeno.

- Obratili su mi se stanari iz ulaza na kućnom broju 2 i rekli mi da je orah nagnut, da struže po fasadi i da im to struganje po fasadi stvara buku u stanu. Budući da je to gradsko zemljište i orah je gradski, obratili smo se Gradu Daruvaru sa zahtjevom za rušenjem oraha. Možda ga nije tako trebalo formulirati, možda smo mogli napisati da se uredi krošnja, ali bez obzira na to Komisija koja je nakon tog zahtjeva izašla na teren i pregledala orah, zaključila je da ga treba rušiti. Kada smo dobili odgovor od Grada Daruvara da će se rušiti, stanari su s time bili upoznati. Rečeno je da će se rušiti s prvim danima jeseni kad padne lišće da ima manje smeća. Nitko ništa nije govorio protiv rušenja sve do unazad nekoliko tjedana kada je pokrenuta peticija da se orah ne ruši s čime sam se ja u konačnici i složio. No, opet je tu Komisija Grada Daruvara koja treba odlučiti hoće li se nešto rušiti ili neće. Orah je na kraju ipak srušen. Mi ćemo tražiti da nam se posadi neko drvo da pravi tamo hlad, i mislim da što se tiče Grada Daruvara neće biti nikakvih problema da se posadi neko drvo i s jedne i s druge strane - rekao nam je Tihomir Krajnović koji je napomenuo da osim što je cijelo stablo oraha bilo nagnuto na fasadu i grane su strugale po njoj, korijen tog drveta dizao je nogostup i išao pod temelje. Naime, prema njegovim riječima, orah se nalazio svega metar i pol od stazice.

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr

Upitali smo Krajnovića zašto kao predstavnik stanara nakon peticije nije podnio novi zahtjev prema Gradu Daruvaru da se drvo ipak ne sruši. To mu, naime, neki stanari najviše zamjeraju.

Grane oraha bile su i blizu balkona/Foto: MojPortal.hr
Grane oraha bile su i blizu balkona/Foto: MojPortal.hr

- Neke osobe čija imena neću javno spominjati su mi se javile i obavijestile me da su osobno kontaktirale gospođu Mik u Gradu Daruvaru i da im je ona rekla da će obustaviti taj zahtjev. Isto tako mi je rečeno kako je gospođa Tea Mik rekla da ne treba nikakav pisani zahtjev da se zaustavi rušenje i da će se samo ići na formiranje krošnje. To je sve navodno bilo dogovoreno između određenih stanara i gospođe Mik. Kada su došli vatrogasci i srušili orah, neki stanari su mi javili da drveta više nema. I sam sam ostao iznenađen što su ga srušili, ako je već bilo dogovoreno da se neće rušiti - kazao nam je predstavnik stanara Tihomir Krajnović napominjući kako mu nitko nije rekao da treba slati novi zahtjev da se rušenje zaustavi jer je sve navodno bilo usmeno dogovoreno.

Dio krošnje se naslanjao na fasadu zgrade/Foto: MojPortal.hr
Dio krošnje se naslanjao na fasadu zgrade/Foto: MojPortal.hr

A evo što o svemu kaže Tea Mik, članica Komisije za gospodarenje zelenim površinama i savjetnica za komunalne poslove i zaštitu okoliša u Gradu Daruvaru.

- Predstavnik stanara zgrade u ulici Petra Zrinskog 2 i 4 podnio je Komisiji za gospodarenje zelenim površinama Grada Daruvara Zahtjev za uklanjanje stabla oraha. Komisija je na svojoj 16. sjednici, održanoj 11. travnja ove godine donijela zaključak da je zahtjev opravdan te da će se stablo ukloniti. Problem nisu bile samo grane koje se naslanjaju na fasadu nego i korijenje koje se širilo pod temelje jer je bilo preblizu zgrade - rekla nam je Tea Mik dodajući da joj se jedna stanarka, koja ne želi da se njezino ime javno spominje, obratila u prvoj polovici rujna da se ipak ne slažu s podnijetim zahtjevom te da dio stanara ne želi da se stablo ukloni.

U Gradu kažu da se stablo svakako moralo rušiti zbog jakog korijenja oraha koje je već počelo oštećivati pješačku stazu, a bilo je i potencijalna prijetnja temeljima zgrade/Foto: MojPortal.hr
U Gradu kažu da se stablo svakako moralo rušiti zbog jakog korijenja oraha koje je već počelo oštećivati pješačku stazu, a bilo je i potencijalna prijetnja temeljima zgrade/Foto: MojPortal.hr

- Budući da kao službenica Grada Daruvara ne mogu odlučivati hoće li se nešto uklanjati ili ne, nego je upravo i zbog toga Gradsko vijeće imenovalo Komisiju sastavljenu od pet članova, različite struke, uputila sam ju da s potpisima stanara dostavi dopis do sljedeće sjednice Komisije koja je bila 20. rujna 2022. godine i da se do onda stablo sigurno neće uklanjati. Do tog datuma nikakav Zahtjev nije došao te predmetno stablo nije bilo na dnevnom redu posljednje sjednice, a stari Zaključak ostao je na snazi. S obzirom na to da se ovih dana po gradu uklanja drveće za koje su građani podnijeli zahtjeve za rušenje, tako je u srijedu uklonjen i predmetni orah - kazala nam je Tea Mik napominjući da Grad Daruvar svake godine u punom većem broju zasadi stabla nego što ih ukloni, te će se na toj lokaciji posaditi novo drveće, ali ne tako blizu zgrade. Isto tako nam je rekla da je bilo tko od stanara mogao u daruvarsku Gradsku upravu donijeti peticiju i novi zahtjev da se drvo ne ruši. 

Srušeno i izrezano stablo oraha/Foto: MojPortal.hr
Srušeno i izrezano stablo oraha/Foto: MojPortal.hr

Budući da je srušeno stablo oraha izazvalo pravu malu buru u ulici Petra Zrinskog, pitali smo i gradonačelnika Daruvara Damira Lneničeka je li stablo moralo biti srušeno?

- Da, predstavnik stanara podnio je zahtjev za rušenjem tog stabla jer su grane bile preblizu fasadi, ali s tim stablom postoji problem koji je veći od problema krošnje. Naime, orah ima izuzetno jak korijen koji može podignuti beton oko ili ispod stambenog objekta. To stablo oraha je bilo preblizu zgrade. Pitajte stručnjake, svi će vam reći da orah ne treba saditi blizu stambenog objekta zbog temelja jer ima izuzetno jak korijen koji ide i do pet metara u dubinu. A Grad Daruvar će na križanju ulice Petra Zrinskog i Kolodvorske ulice zasaditi novo stablo, ako treba i više njih, koje će biti nešto udaljenije od zgrade nego što je to bio ovaj orah koji je sada srušen i koji je potencijalno ugrožavao temelje zgrade, a čije je korijenje već počelo podizati i pješačku stazu - rekao nam je gradonačelnik Damir Lneniček. 

Foto: MojPortal.hr
Foto: MojPortal.hr