Fotografija: Požar na obiteljskoj kući uzrokovao je kvar na klima uređaju/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr
Galerija
Požar na obiteljskoj kući uzrokovao je kvar na klima uređaju/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr

Centar 112: "Nije istina da se nismo javili na pozive građana o požaru kuće u Bjelovaru"

Od građana smo dobili energične kritike da već najmanje 20 min pokušavaju dobiti Centar 112, ali se nitko ne javlja, rekao nam je zapovjednik JVP Bjelovar Davor ĐalogIz Županijskog centra 112 demantiraju da se nisu javljali na dojave građana o jutrošnjem požaru koji je izbio u obiteljskoj kući u ulici Borisa Papandopula u Bjelovaru. Naime, kako smo izvijestili OVDJE, nekoliko očevidaca tvrdilo nam je da su u više navrata kontaktirali Centar 112, međutim na njihove se pozive navodno nitko nije odazvao. Nadalje, zapovjednik JVP Bjelovar Davor Đalog jutros nam je kazao da je JVP Bjelovar zaprimila samo jedan poziv i to od osobe koja se nalazila kod benzinske postaje Šola.

Požar su ugasili djelatnici JVP Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr
Požar su ugasili djelatnici JVP Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković/MojPortal.hr

Upit smo poslali Županijskom centru 112, a njihov odgovor objavljujemo u cijelosti:

Vezano za izjavu zapovjednika JVP Bjelovar da dojava nije došla od Centra 112 nego od građana moramo se izjasniti da je izjava zapovjednika JVP bila neprovjerena i netočna. Isti je od strane voditelja ŽC 112 Bjelovar na svoj osobni upit u 09:57 sati obaviješten da je dojavu prvotno zaprimio ŽC 112 Vukovar koji je dojavitelja konferencijski spojio sa JVP Bjelovar u 08:58 sati o čemu postoji evidentiran audio zapis. Iako iznimno rijetko, moguće je da poziv prema broju 112 „zaluta“ u drugi ŽC 112 na području RH.

U JVP se nitko nije javljao 30 sekundi

Također je za napomenuti i da postoji snimka drugog poziva ŽC 112 Bjelovar prema JVP Bjelovar u 08:58 sati iz koje je razvidno da vezano za dojavu građana o istom događaju nije bilo odgovora od strane JVP Bjelovar u trajanju od 30 sekundi te da je nakon što je uspostavljen poziv nije bilo nikakvog usmenog odgovora operatera JVP, no da se u pozadini jasno čuo drugi operater JVP koji na glas navodi detalje dojave vezano za predmetni požar na navedenoj adresi čime je potvrđeno zaprimanje dojave o predmetnom požaru. Prije poziva u 08:58 sati nije bilo zaprimljenih poziva vezano za opisani događaj.

Požar je izbio na terasi/ Foto: Deni Marčinković
Požar je izbio na terasi/ Foto: Deni Marčinković

U 09:00 sati ŽC 112 Vukovar obavještava ŽC 112 Bjelovar da su zaprimili dojavu o požaru koju su proslijedili na JVP Bjelovar.

Promatrajući točno vrijeme poziva, lako je zaključiti da je tijekom upućivanja poziva ŽC 112 Bjelovar prema JVP Bjelovar bio u tijeku poziv dojavitelja od strane ŽC 112 Vukovar. ŽC 112 Bjelovar je zaprimio nekoliko dojava građana koji su uredno zaprimljeni, no s obzirom da je potvrđeno zaprimanje dojave od strane JVP Bjelovar nije bilo potrebe ponovno obavještavati JVP Bjelovar o istom događaju, što je bila i dosadašnja praksa, dakle da se o istom događaju ne ponavljaju dojave i dodatno ne opterećuje postrojba, stoji u odgovoru kojeg potpisuje Željko Vukoja, voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar.

Željko Vukoja/ Foto: Deni Marčinković
Željko Vukoja/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje, komentar novonastale situacije tražili smo i od zapovjednika JVP Bjelovar Davora Đaloga. 

- JVP Grada Bjelovara zaprimila je dojavu građanina na službenu liniju za dojavu intervencija sa broja 095 - - - - - - - sa pozicije benzinske postaje „Šola“ Đurđevačka cesta, Bjelovar, da gori krovište kuće u smjeru Zvijerci i da ne zna točnu adresu, u 08.58 sati. U isto vrijeme zaprimanja dojave na istoj liniji zamijećen je još jedan poziv sa fiksne linije u 08.58. sati identično. Prije tog poziva nije bilo nikakvih dojava niti komunikacije sa JVP Grada Bjelovara sa bilo kime. Izlazak postrojbe je bio u 08.59. sati sa dva vozila i šest vatrogasaca te nakon 10 minuta još tri vozila sa šest vatrogasaca. Na mjesto intervencije posade su stigle u 09.07.sati.

Ogorčeni građani

- Dolaskom na mjesto intervencije zatičemo požar krovišta obiteljske kuće u razbuktaloj fazi te se pristupa gašenju. Istom prilikom od građana na mjestu intervencije dobivamo neugodne obavijesti i energične kritike građana da već najmanje 20 min pokušavaju dobiti Centar 112, ali se nitko ne javlja te doživljavamo neugodnosti ali razložno razumljive. U 09.40. sati obaviješten je od strane operativnog dežurstva JVP Bjelovar Centar 112 o interveniranju na stambenom objektu u ulici B. Papandopula 14.

Prije 08.58. sati nakon dojave s broja 095 - - - - - - -, niti poslije sve do našeg poziva prema Centru 112 u 09.40. nije bilo telefonskog razgovora sa Centrom 112 niti mi za njega znamo. Poziv s kojeg je došla dojava je vidljiv kao običan broj telefona i JVP ne zna bez predstavljanja prespaja li netko poziv i od kuda ili je riječ o konferencijskoj ili drugoj vezu te jesu li pozivi „zalutaju“, odnosno bitno je pored vrste događaja za traženje pomoći da li je događaj na našem području odgovornosti.

U predmetnom događaju žurnoj vatrogasnoj službi kao što sam naveo od strane građana na mjestu intervencije su upućene žustre kritike „zašto se nitko nije javljao 20 minuta na Centru 112 kojeg su zvali te zašto nas nema?“ za što JVP Grada Bjelovara nema informaciju, ne zna i nije odgovorna, ali mora se ograditi od takvih navoda koji su bili javni jer je u direktnom, a ne posrednom kontaktu s građanima.

Isto tako ponavljam da prije poziva u 08.58. od dojavitelja građanina koji je vidio požar sa Đurđevačke ceste JVP Bjelovar nije imala nikakve dojave niti komunikacije za predmetni događaj te nije odgovorna za probleme telekomunikacija i drugih službi.

Davor Đalog/ Foto: Deni Marčinković
Davor Đalog/ Foto: Deni Marčinković

Za navedeno postoji audio i video zapisi dojave, izlaska i svih aktivnosti vatrogasne postrojbe, poručio je zapovjednik JVP Bjelovar Davor Đalog.

Šteta 50 tisuća eura

Za kraj recimo i da to je završen očevid, kojim je utvrđen uzrok požara.

- Požar je uzrokovao kvar na instalacijama vanjske jedinice klima uređaja, a nastala šteta procjenjuje se na oko 50 tisuća eura, potvrdila nam je Maja Barbir Grubić, policijska službenica za odnose s javnošću PU bjelovarsko-bilogorske. 

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku