Fotografija: Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i zgrada u kojoj se nalazi Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma/Foto: MojPortal.hr, Grad Čazma
Galerija
Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i zgrada u kojoj se nalazi Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma/Foto: MojPortal.hr, Grad Čazma

Čazma želi obnoviti Gradski muzej, školu u Vrtlinskoj i uvesti brzi internet

Projekt obnove Gradskog muzeja iznosi više od 2,5 milijuna, dok je energetska obnova škole u Vrtlniskoj i nabavka opreme za vatrogasce vrijedna još dodatnih milijun i pol kuna, kažu iz GradaNakon što su Grad Čazma i Centar za kulturu prijavili projekte vezane za nastavak arheoloških istraživanja na Gradini te izradu dokumentacije za Muzej, o čemu više možete pročitati OVDJE, Razvojna agencija Čazma pripremila je i prijavila novi projekt.

Obnova Gradskog muzeja

- Riječ je o obnove Gradskog muzeja u Čazmi, prijavljen na natječaj Ministarstva kulture i medija, za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava i za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa. Natječaj se financira iz Fonda solidarnosti Europske unije, kazali su iz tamošnje Gradske uprave.

Naime, Gradski muzej u Čazmi pretrpio je značajnu štetu nakon potresa. Razvojna agencija pripremila je projekt obnove u suradnji s Centrom za kulturu Čazma, a vrijedan je 2.597.500,00 kuna.

Energetska obnova škole u Vrtlinskoj

- Nadalje, Razvojna agencija prijavila je i Energetsku obnovu Područne škole Vrtlinska. Projekt obuhvaća energetsku obnovu zgrade. točnije obnovu termoizolaciju vanjske ovojnice, stropa i poda, zamjenu vanjskih prozora, unutarnjih i vanjskih vrata i zamjenu postojeće rasvjete novom energetski učinkovitom LED rasvjetom. Vrijednost ovog projekta čiji je prijavitelj Grad Čazma je 1.053.487,50 kuna, a traženo je od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 600.000,00 kuna, dodaju iz Grada Čazme.

Škola u Vrtlinskoj/ Foto: Grad Čazma
Škola u Vrtlinskoj/ Foto: Grad Čazma

Inače, škola u Vrtlinskoj osnovana je davne 1881. godine, ali prvi postojeći zapis datira od 5. rujna 1946. godine, a napravio ga je tadašnji učitelj Matija Đerkeš. Školu polaze i djeca iz susjednih sela: Pobjenik, Pavličani i Pobrđani.

Nabava opreme za JVP Čazma

- Treći prijavljeni projekt Razvojna agencija izradila je u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Grada Čazme. Ovaj projekt prijavljen je na natječaj Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a radi se o nabavci nove opreme za provedbu vatrogasne djelatnosti koja je istrošena i uništena prilikom intervencija u Sisku nakon potresa 29. prosinca 2020. Visina traženih sredstava po ovom projektu je 393.896,25 kuna, poručuju iz Grada.

JVP Grada Čazme/ Foto: Grad Čazma
JVP Grada Čazme/ Foto: Grad Čazma

Osim prijavljenih projekata, u izradi je Plan razvoja širokopojasne infrastrukture za područje Čazme, Štefanje, Velike Trnovitice, Bereka i Ivanske, koji od 28. veljače ide na javno savjetovanje.

- Cilj je izraditi dokumentaciju kojom ćemo se javiti na natječaj kad bude raspisan. Glavni cilj projekta je izgradnja širokopojasne mreže sljedeće generacije (NGA mreža), temeljene na tehnologiji kojom će se osigurati pokrivanje brzim (30-100 Mbit/s) i ultrabrzim širokopojasnim pristupom (više od 100 Mbit/s), čime će se osigurati infrastrukturni preduvjeti za održivi, dugoročni društveni i gospodarski razvitak na projektnom području, zaključila je ravnateljice JU Razvojne agencije Čazma, Ivana Vojković.