

Foto: TUPŠ Bjelovar













Budući kuhari iz Bjelovara odlični na Kamelija kupu: ''Osvojili medalje i zaradili poziv u Luksemburg''
Radi se o natjecanju učenika zanimanja kuhar i slastičar u kojem sudjeluju dvočlane ekipe učenika završnih razreda srednjih škola
Tek su se vratili u klupe, a učenici Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar već osvajaju medalje. Naime, ovih je dana održan 15. Kamelija kup na Zagrebačkom velesajmu. Radi se o natjecanju učenika zanimanja kuhar i slastičar u kojem sudjeluju dvočlane ekipe učenika završnih razreda srednjih škola. Učenici Jan Hečimović i Valerija Štefanac, mentor Igor Grgić, bili su predstavnici Turističko- ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, a s natjecanja su se vratili sa zlatom.
Bez greške
Prije natjecanja su sudionici imali 45 minuta za predpripremu namirnica (bez termičke obrade- pranje, guljenje povrća, ali ne i rezanje i sl.). U isto vrijeme započela je priprema svih jela. Nakon 75 minuta iznosi se hladno predjelo, 75 minuta kasnije iznosi se glavno jelo s prilogom i 30 minuta kasnije desert.
Jan i Valerija izradili su modul bez prigovora i pogrešaka, pohvaljeni su od Povjerenstva za ocjenjivanje, a Jan je dobio poziv od chefa Alena Belića da sudjeluje na natjecanju u Luksemburgu.
Drugi dan Kamelija kupa odvijala su se različita natjecanja. Između ostaloga i disciplina Young chef Poultry Main Course. Učenika Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar Lovru Huzjaka za natjecanje je prijavio chef Alena Belića iz restorana Fakin u Legradu. Chef Alen pripremio je recepture i prezentirao učeniku jelo, a Lovro je vježbao i kod kuće i u školi za vrijeme nastave kuharstva s mentorom Igorom Grgićem.
Na dan natjecanja pripremio je i prigotovio jelo za 45 min te je u svojoj disciplini osvojio drugo mjesto.
Neopisiva energija
Lovro je već od prve godine školovanja pokazao veliki interes za kuharstvo te neopisivu energiju i vještine u rukovanju namirnicama. Već tada je sudjelovao na raznim natjecanjima, a s Janom i osvojio jedno zlato. Omogućeno mu je da praktičnu nastavu obavlja u restoranu s Michelinovom zvjezdicom pod budnim okom Ericha Glavice i chefa Alena Belića, a upornost i rad vide se u njegovim rezultatima.
Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!



