Fotografija: Na proslavu Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja stižu Plenković i Jandroković/ Foto: Deni Marčinković/Marko Mrkonjic/CROPIX
Galerija
Na proslavu Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja stižu Plenković i Jandroković/ Foto: Deni Marčinković/Marko Mrkonjic/CROPIX

Bjelovar sutra slavi rođendan, dolazak potvrdili Plenković i Jandroković

Vrhunac proslave bit će večernji koncert Slavonskih lola u središnjem gradskom parku, a simbolično za Dan Grada počet će i radovi na zadnjih 12 kilometara brze ceste do BjelovaraBjelovar sutra slavi svoj dan, točnije 31. godinu od oslobođenja grada od jugovojske. Podsjetimo, 29. rujna 1991. godine u 10 sati i 43 minute major JNA Milan Tepić u zrak dignuo vojno skladište Barutana, pri čemu je poginulo 11 hrvatskih branitelja, a uz ljudske žrtve oštećeno je i nekoliko stotina kuća. Nešto ranije tog dana na gradskom korzu pokraj današnje katedrale poginule su i tri žene, civilne žrtve granatiranja.

Dolazi državni vrh

Također, sutra se obilježava i 26. godina od kako je taj dan proglašen i Danom bjelovarskih branitelja, a svojim dolaskom proslavu će uveličati predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Odavanje počasti svim bjelovarskim braniteljima/ Foto: Deni Marčinković
Odavanje počasti svim bjelovarskim braniteljima/ Foto: Deni Marčinković

Svečani dio programa započet će u 8 sati polaganjem vijenca ispred PU bjelovarsko-bilogorske. Pola sata kasnije slijedi polaganje vijenca za civilne žrtve pokraj katedrale te polaganje vijenca i prigodna molitva pokraj spomenika poginulim braniteljima u središnjem gradskom parku.

Mimohod pobjednika i koncert Slavonskih lola

U 8,50 održat će se vojno-akrobatska ceremonija Počasne satnije OSRH, a u 9 sati i 15 minuta formirat će se kolona za Mimohod pobjednika Barutana 1991.

Mimohod pobjednika "barutana 1991./ Foto: Deni Marčinković
Mimohod pobjednika "barutana 1991./ Foto: Deni Marčinković

Vojno-akrobatska ceremonija Počasne satnije OSRH/ Foto: Deni Marčinković
Vojno-akrobatska ceremonija Počasne satnije OSRH/ Foto: Deni Marčinković

Nadalje, u 10,43 oglasit će se sirene crkvena zvona u Bjelovaru i okolnim mjestima, nakon čega se na Barutani održava i komemoracija za poginule branitelje te koncelebrirana sveta misa, koju predvodi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak, s početkom u 11 sati.

Početak radova na brzoj cesti

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Bjelovara počet će u 13 sati u Domu kulture, na kojoj će biti dodijeljena i gradska priznanja o čemu više možete pročitati OVDJE

Dobitnici gradskih priznanja 2021. godine/ Foto: Deni Marčinković
Dobitnici gradskih priznanja 2021. godine/ Foto: Deni Marčinković

Vrhunac proslave bit će u 20 sati na gradskom paviljonu kada će koncert održati Slavonske lole (u slučaju lošeg vremena u Domu kulture) a podsjetimo, sutra će službeno početi i radovi na izgradnji posljednjih 12 kilometara brze ceste do Bjelovara, o čemu više možete pročitati OVDJE. Radove će u Farkaševcu, pored ostalih, otvoriti premijer Plenković, predsjednik Sabora Jandroković te predstavnici Hrvatskih cesta. 

Odgođena nastava na Barutani

Recimo i to da se u organizaciji Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije sutra trebala održati i izvanučionička i terenska nastava za učenike osmih razreda osnovnih škola na Spomen području “Barutana 1991.”, međutim zbog najavljene obilne kiše taj susret odgođen je za 5. listopada. 

Međutim, sutra će zato Galerija "Barutana 1991." bit će otvorena za posjetitelje od 9 do 20 sati.

- Uz dan otvorenih vrata pripremljeni su i novi vrlo zanimljivi sadržaji u galerijskom postavu posvećeni ratnoj svakodnevici, od prikaza života u podrumu do prikaza izvornog ratnog kirurškog bloka i ratne bolnice poznatog pakračkog ratnog kirurga dr. Miroslava Kinčla Igle. Uz prošireni postav posjetitelji će, ako vremenske prilike dozvole, moći zaviriti u unutrašnjost naših vozila, što će biti posebno zanimljivo našim najmlađim posjetiteljima, kažu iz Društva za očuvanje hrvatske vojne tradicije.