Fotografija: Ovako je izledao turnir 2016. godine/Foto: Antun Ciglenečki
Galerija
Ovako je izledao turnir 2016. godine/Foto: Antun Ciglenečki

Na lipički Challenger 3x3 košarke dolaze olimpijski pobjednici i NBA igrač Hassani Gravett

Lipik 3x3 Challengera se vraća na superatraktivnu u lokaciju igrališta Dječjeg doma u Lipiku, a na njemu će nastupiti 16 ekipa



Lipik će ponovno biti domaćin jednog od najjačih svjetskih challengera 3x3 košarke koji će, u organizaciji Udruge Libox Lipik i u partnerstvu s FIBA 3x3 biti održan 22. i 23. srpnja, a ovo će biti već šesto izdanje Lipik 3x3 Challengera.

Aktualni olimpijski pobjednici

Za razliku od lanjskog izdanja Lipik 3x3 Challengera koje je zbog epidemioloških mjera održan u Školskoj sportskoj dvorani, ovogodišnji se vraća na staru superatraktivnu u lokaciju igrališta Dječjeg doma u Lipiku.

Prošlogodišnje finale Lipik 3×3 Challengera/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Prošlogodišnje finale Lipik 3×3 Challengera/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Do sada je poznato 14 od ukupno 16 ekipa koje će se boriti za naslov pobjednika Lipika. U Lipik iz Novog Sada dolazi ekipa Liman koja je trenutno 2. na svjetskoj 3x3 ljestvici ekipa. U Lipiku su igrali finale 2017. godine, a lani su bili 5. Uz njih iz Srbije još dolazi ekipa Partizana u kojoj igraju Ivan Popović i Nebojša Bošković koji su već igrali u Lipiku i to u dresu Olimpa i Uba.

Osim Limana, u Lipik stiže još 7 ekipa koje su rangirane unutar top 30, prije svih latvijska Riga koja je trenutno na 5. mjestu i koja je aktualni olimpijski pobjednik, osvajač zlatne medalje u Tokyu.

3x3 Lipik prije tri godine/Foto: Luka Stanzl
3x3 Lipik prije tri godine/Foto: Luka Stanzl

Uz njih tu su i litavski Šakiai (6.) i Marijampole (15.), mongolski Ulaanbaatar (13.), belgijski Marksem, njemački Düsseldorf (21.) i filipinski Chebu (26.). Filipini će ove godine u Lipiku imati dva predstavnika jer stiže i ekipa Manila, a uz švicarski Fribourg, posebna atrakcija bit će nastupi američke ekipe Washington DC i japanske Saitame. Osim toga, na Lipik 3x3 Challenger dolazi košarkaš Hassani Gravett koji je prošle sezone igrao u NBA ligi. Hassani igra za ekipu Washington DC, koja se tek pojavila u svijetu 3x3 i odmah osvojila jaki challenger u francuskom Poitiersu. Ovaj 25-godišnji rookie je u dresu Orlando Magica odigrao 8 utakmica uz prosjek od 6,3 poena, 2,6 skokova i 2,5 asistencije.

Najučinkovitiji je bio u porazu protiv Miamija 26.prosinca 2021.godine kada je odigrao 33 minute uz 12 postignutih koševa i 5 skokova.

Satelit turnir

Hrvatski predstavnik u Lipiku će biti zagrebačko-osječka ekipa Crne Guje koja je osvojila satelit turnir koji je odigran u Bjelovaru 10. srpnja. Ostala su još slobodna dva mjesta za Lipik 3x3 Challenger koji će i ove godine biti jedini hrvatski challenger u FIBA 3x3 kalendaru. U Lipiku će igrati pobjednik satelit turnira u Prnjavoru (BiH) koji je na rasporedu 16. i 17. srpnja, a na kojem će osim ekipa iz BiH igrati i ekipe iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Rusije, Kine i Švedske te još pobjednik još jednog satelit turnira. U isto vrijeme u Nort-sur-Erde, predgrađu francuskog grada Nantesa igrat će se satelit s kojeg će pobjednik izboriti nastup u Lipiku, a osim francuskih ekipa, ondje će još igrati dvije ekipe iz Kine.

Turnir prije 4 godine/Foto: Luka Stanzl
Turnir prije 4 godine/Foto: Luka Stanzl

Sustav natjecanja na ovogodišnjem 6. izdanju Lipik 3x3 Challengera je nepromijenjen u odnosu na ranije godine. Prvog dana u petak 22.7. su na rasporedu utakmice u dvije kvalifikacijske skupine te razigravanje u 4 skupine glavnog turnira, a u dan kasnije subotu 23.7. su na rasporedu utakmice knock out faze, počevši od četvrtfinala.

Traže se volonteri

Organizator najavljuje da će i ove godine biri organizirani razni 3x3 košarkaški sadržaji za djecu i mlade, a pozivaju i potencijalne volontere da im se jave na OVU Facebook stranicu.

Podsjećamo da je u dosadašnjih 5 challengera u Lipiku igralo ukupno 49 ekipa s 4 kontinenta i iz 24 zemlje i to iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Rusije, Latvije, Japana, BiH, Poljske, Francuske, Italije, Njemačke, Mongolije, Španjolske, Bugarske, Češke, Nizozemske, Australije, Švicarske, Belgije, Ukrajine, Portorika i Kanade.

Lipik 3x3 challenger prije 5 godina/Foto: Lipik 3x3 challenger
Lipik 3x3 challenger prije 5 godina/Foto: Lipik 3x3 challenger

Jedina ekipa koja je na Lipik 3x3 Challengeru uspjela slaviti dva puta je Novi Sad (2016. i 17.). Godine 2018. u Lipiku je slavila latvijska Riga koja i ove godine slovi za jednog od favorita Challengera. Godine 2019. pobijedila je ekipa Vrbas Avai iz Srbije, a lani je slavila belgijska ekipa Antwerp.

Treba reći da će pobjednik i finalista Lipika izboriti plasman na jedan od najatraktivnijih 3x3 WT Mastersa u švicarskoj Lausannei.