Fotografija: Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

Počeo prvi JazzNaDar: "Daruvarska publika uživala u svirci sjajnih glazbenika"

Festival je organizirao Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar-Papuk, a nastavlja se i u subotu kreativnim glazbenim radionicama



Dan grada Daruvara u petak navečer savršeno je upotpunjen prvim JazzNaDar festivalom, mjestom vrhunske glazbe za ljubitelje ovog sjajnog umjetničkog i glazbenog žanra. 

Šteta je što vrijeme nije poslužilo, pa da se festival održi na otvorenom kako je bilo i planirano, no Društveno-kulturni centar pružio je sigurno utočište zaljubljenicima u jazz koji su imali priliku nekoliko sati uživati u izvedbama ponajboljih hrvatskih, pa i nekih svjetskih, jazz glazbenika. 

Mnogo dobre zabave

Počelo je sve već od oko 18 sati kada je festival otvorio Jurica Leikauff, glazbenik koji je proteklih desetljeća obilježio hrvatsku scenu, bilo kako klavijaturist Dine Dvornika, Josipe Lisac ili, po čemu je najpoznatiji - znamenitog Prljavog Kazališta, ili kao edukator, majstor klavijatura i zaljubljenik u jazz. 

Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

Nije on u svom govoru duljio već je svima zaželio mnogo dobre zabave rekavši kako se nada da je ovo tek prvi u nizu ovakvih druženja zaljubljenika u jazz u Daruvaru. 

Razgovarali smo uoči otvorenja, kazao nam je kako je siguran da je Daruvar mjesto u kojem će pronaći publika za jazz. 

Prvi od tri koncerta održao je izvrsni Filip Pavić Quartet čiji je izraz topli, akustični jazz.  Od 19:30, svoju priču uvodi jazz/fusion glazbenik Jurica Leikauff Project koji njeguje i izvodi jazz zvuk sedamdesetih godina. U 21:15 na pozornicu stiže Zvonimir Bajević i njegov B'sFUNstallation, svojevrsna jazz supergrupa idealna za zatvaranje festivala... Bilo je to uistinu fantastično druženje onih koji razumiju i njeguju ljubav prema jazzu. 

Odmah prihvaćena ideja

Festival je organizirao Grad Daruvar i Turistička zajednica Daruvar-Papuk. U kratkom predahu ulovili smo jednu od organizatorica, Teu Mik iz Grada. 

- Lani smo pričali s Juricom, kad nam je bio na blues-rock festivalu. Iznio je svoju ideju, svi smo se odmah ulovili posla. Najprije je trebalo pronaći dobar termin, jer kad krene sezona vikendi su puni, ali smo smatrali da bi to bilo idealno uklopiti u proslavu Dana grada. Jurica je pronašao bandove jer zna sve te glazbenike i lijepo smo sve to složili. Žao mi je samo što nije uspio plan da prvi band nastupa u Julijevom parku, a druga dva tu na otvorenoj pozornici Društveno-kulturnog centra - kazala nam je Mik rekavši kako je organizacija ipak uspjela unatoč kiši. 

Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

Dodala je kako se nada da je ovo početak jedne lijepe priče koja će se nastaviti razvijati u Daruvaru jer je "grad pun ljudi koji preferiraju različitu glazbu te jazz ima potencijala". 

Daruvarčani s kojima smo razgovarali složili su se. 

- Apsolutno je ovakvo nešto gradu poput Daruvara potrebno - kazali su nam. 

Susreli smo u backstageu i Yogija Lonicha, jazz glazbenika hrvatsko-peruanskog porijekla koji je prije osam godina u Hrvatsku doselio iz SAD-a. Bio mu je ovo prvi posjet Daruvaru. Kaže kako je oduševljen kako je to "šarmantni grad". 

"Zaljubio sam se u ove krajeve"

- Jako mi se sviđa. Prošetao sam, prelijepo je. Živim u Zagrebu ali nisam još imao prilike vidjeti ovaj gradić. Jako je tiho i lijepo, ali očekujem da će biti malo glasnije kada izađemo na scenu - rekao nam je kroz smijeh. Dodao je kako je ovdje došao zbog glazbe, kako u Daruvar ali i u Hrvatsku te se u ove krajeve zaljubio. 

- Ne odlazim nikuda - kaže. 

Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

Prvi JazzNaDar tako je okupio istinske zaljubljenike u jazz ali i doista vrhunske glazbenike koji će se u Daruvar, rekli su nam, uvijek vraćati, a mi ne sumnjamo da će se riječi organizatora obistiniti i da ćemo već iduće godine uživati u još ljepšem i još većem jazz festivalu u srcu grada. Uz, nadamo se, ljepše vrijeme. 

Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr
Foto: Tomislav Kukec/MojPortal.hr

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!