Fotografija: Bjelovarčane čeka nikad bogatiji Praznik rada/Foto: Deni Marčinković, Štefan Brajković, Martina Čapo
Galerija
Bjelovarčane čeka nikad bogatiji Praznik rada/Foto: Deni Marčinković, Štefan Brajković, Martina Čapo

Praznik rada u Bjelovaru: "Sve počinje Moto budnicom, a završava s 2600 porcija graha i 600 litara piva".

Glumci će pjesmom najaviti prvu profesionalnu predstavu Čaruga, branitelji će obilježiti godišnjicu Bljeska, a kulturnjaci, njih više od 250, održati bogat program za sve uzraste. Sve se održava kod paviljona



BJELOVAR - Grad Bjelovar i ove godine organizira proslavu Praznika rada u središtu grada.

Prije same proslave, pokraj paviljona u središnjem gradskom parku, održat će se i tradicionalna Moto budnica koja će početi u ranim jutarnjim satima s parkirališta pokraj Gradskog stadiona, a završiti pokraj paviljona, gdje se tijekom dopodneva i nastavlja proslava uz pjesmu i ples te podjelu graha.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Gradonačelnik Dario Hrebak poručio je kako će ove godine puno više pažnje posvetiti Moto budnici i Prazniku rada. Kazao je kako se očekuje puno sadržaja i aktivnosti.

45 kilometara kroz 65 ulica

- Građani su zaslužili da im ovaj Praznik rada bude jako lijep. Napravit ćemo sve da i gradski park bude u top izdanju. Bez prvomajskog graha sve je to nezamislivo, zaključio je Hrebak i prepustio riječ svom zamjeniku Igoru Brajdiću.

Foto: Grad Bjelovar
Foto: Grad Bjelovar

- U Bjelovaru obilježavanje Praznika rada počinje nešto ranije nego u ostatku zemlje. To je zbog naše Moto budnice koju tradicionalno organiziraju članovi Moto kluba Bjelovar. Kao što već svi znamo, Budnicu pokušavamo zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro. Na dobrom smo putu, a rezultate očekujemo u lipnju. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome, kazao je Brajdić dodavši kako se oko 4 sata motoristi okupljaju kod IV. OŠ Bjelovar.

Očekuje se njih oko 1200, dok je polazak predviđen za 5 sati. Sve će završiti kod paviljona, a motoristi će u koloni proći kroz 65 ulica. Ruta je duga 45 kilometara.

Foto: Štefan Brajković
Foto: Štefan Brajković

- Ono što me oduševilo lani kada sam i osobno prvi put kao suvozač na motoru sudjelovao na Budnici jest da već rano ujutro građani stoje na ulici, ispred svojih kuća. Pozdravljaju motoriste i imaju istaknute hrvatske zastave. Nadam se da će Ministarstvo kulture ispuniti želju Bjelovarčana, kaže Bradić.

Glumci pjesmom najavljuju Čarugu

Pojasnio je kako nakon Budnice slijedi polaganje vijenaca palim hrvatskim braniteljima čime se obilježava godišnjica Vojno redarstvene operacije Bljesak.

- Na paviljonu potom kreće kulturni program. Pjesmom u točno 9 i 45 sati glumci predstave Čaruga najavit će prvu bjelovarsku profesionalnu predstavu. Pjevat će Ružica Maurus, Pavle Matuško, Ivan Čujić uz prisustvo ostalih glumaca i redatelja Ivice Buljana. Na taj način pozvat će građane da pogledaju predstavu koja se prikazuje u svibnju u Domu kulture, pojašnjava Brajdić.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

Od 10 sati nastavlja se program u organizaciji Zajednice udruga u kulturi. Nastupit će KUD Bjelovar, Plesni klub H-8 sa svojim mažoretkinjama, Češka obec Bjelovar, HORKUD Golub, Puhački orkestar Bjelovar, Bjelovarski slavuji fakini i Matica umirovljenika Bjelovar.

- Podjela graha kreće u 11 sati. Prognoza kaže da će biti lijepo vrijeme stoga pozivam sve sugrađane da dođu. Bit će podijeljeno 2600 porcija graha i 600 litara domaćeg, lokalnog piva. Bit će i domaćih delicija koje će pripremiti udruge, kaže Brajdić.

Tajnik Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara Slaven Klobučar zahvalio je Gradu na povjerenju kazavši kako će više od 250 osoba sudjelovati u izvedbi kulturnog programa.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Program će biti bogat i šarolik, uključene su i nacionalne manjine, odnosno Česi koji će pokazati našu multikulturalnost i raznolikost Bjelovara, zaključio je Klobučar.

Obljetnica Bljeska

Predsjednik Odbora za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji Grada Bjekovara Igor Crnomarić najavio je i obilježavanje VRO Bljesak.

- Svi se sjećamo 1995. godine i jedne od glavnih akcija oslobođenja koja je pokrenula ono što danas živimo, a to je slobodna i cjelovita Hrvatska. Za branitelje je to vrlo bitan datum. To je za nas dan koji će se pamtiti kroz povijest, prisjetio se Crnomarić i pozvao sugrađane da zajedno s njima dođu na polaganje vijenaca u 8 sati.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Položit ćemo vijenac i poklonit ćemo se žrtvi onih koju su najviše dali u Domovinskom ratu, a to je svoj život, poručio je Crnomarić.

Damir Cvjetičanin iz Moto Kluba Bjelovar kazao je kako je velik korak ići ka priznavanju Moto budnice.

Foto: Martina Čapo
Foto: Martina Čapo

- Po prvi put ćemo organizirati da se napiše koji su točno klubovi sudjelovali. Imamo sistem na koji točno prebrojavamo broj motora, kao i ukupni broj ljudi koji su bili i kao suvozači. Sve će to biti u Arhivu čuvano. Napomenuo bih motoristima da voze po propisima. Isto tako, na quadovima i na motociklima kao suvozači ne smiju sudjelovati osobe mlađe od 16 godina, kaže Cvjetičanin.

Popis ulica kroz koje će prolaziti sudionici Moro budnice:

Ulica Andrije Hebranga, Zvijerci, Ulica Lovre Matačića, Đurđevačka cesta, Trojstvena ulica, Istočna obilaznica, Put žrtava u lugu, Novoseljanska ulica u pravcu Prokljuvana, Prokljuvani, Ždralovska ulica, Daruvarska ulica, Vidikovac, Garešnička ulica, Ulica profesora Dragutina Grganića, Velike Sredice u pravcu Gudovca, Gudovačka ulica, Staroplavnička ulica, Staroplavnički prilaz, Ulica Ive Tjardovića, Velike Sredice u pravcu grada, Krste Frankopana, Otona Kučere, Željka Markovića, Zagrebačka ulica u pravcu Križevačke ceste, Križevačka cesta, Miroslava Krleže, Sjeverna obilaznica, Petra Biškupa Vene, Milana Šufflaya, Matije Gubca, Vladimira Nazora, Trg hrvatskih branitelja, Mirka Bogovića, Alojzija Stepinca, Petra Biškupa Vene, Andrije Hebranga, Vlahe Paljetka, Osječka u pravcu sjevera, Jakova Gotovca, Lovre Matačića, Đurđevačka u pravcu grada, Vukovarska, Josipa Jelačića, Trg hrvatskog sokola, Andrije Medulića, Ferde Rusana, Tomaša Garika Masaryka, Trg kralja Tomislava, Grgura Ninskog, Vladimira Vidriča, Ivana Gorana Kovačića, Ivana Meštrovića, Joze Kljakovića, Josipa Pupačića, Krste Frankopana, Tome Bakača, Trg Stjepana Radića, Trg hrvatskih branitelja, Šetalište Ivše Leboviča, Andrije Kačića Miošića, Matice hrvatske, Ante Trumbića i Trg Eugena Kvaternika.

Dogradonačelnik Igor Brajdić s bajkerima/Foto: Grad Bjelovar
Dogradonačelnik Igor Brajdić s bajkerima/Foto: Grad Bjelovar
Umirovljenici su lani bili oduševljeni grahom/ Foto: Deni Marčinković
Umirovljenici su lani bili oduševljeni grahom/ Foto: Deni Marčinković
Za grah se čekalo u redu/Foto: Deni Marčinković
Za grah se čekalo u redu/Foto: Deni Marčinković

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!