Fotografija: Grga je najveći živući lipički umjetnik/Foto: Compas.hr
Galerija
Grga je najveći živući lipički umjetnik/Foto: Compas.hr

Lipički umjetnik Matija Grgurević otvara izložbu: "Njegovi su radovi u galerijama diljem svijeta"

U restoranu "Nada" u Lipiku u ponedjeljak od 17 do 21 sat bit će izloženo 80-ak radova ovog najvećeg živućeg umjetnika Lipika



„Proljeće s Grgom“ naziv je izložbe umjetničkih radova poznatog lipičkog umjetnika Matije Grgurevića koja će biti održana 22. travnja od 17 do 21 sat u restoranu „Nada“ u Lipiku.

Iako ovaj restoran ponedjeljkom inače ne radi, toga dana iznimno zbog ovog kulturnog događanja otvorit će svoja vrata za sve posjetitelje pa će tako ambijent restorana postati galerija umjetničkih radova.

Izloženo 80 radova

U sklopu ove izložbe bit će izloženo 80-ak radova ovog poznatog lipičkog umjetnika koji je odnedavno ponovno trajno nastanjen u Lipiku obzirom da je ovog proljeća zajedno sa suprugom Darinkom preselio u Dom za stare i nemoćne „Anđelak“.

Matija Grgurević – Grga, umirovljeni učitelj likovne kulture i povijesti umjetnosti, najveći je živući umjetnik Lipika. U umjetničkom izričaju bazirao se na kiparstvo, slikarstvo i keramiku gdje je izrastao u jednog od najpriznatijih predstavnika hrvatske recentne keramike. Ljubav prema Slavoniji, posebno prema Lipiku, obilježili su Grgin stvaralački opus, od figuralnih ostvarenja sakralnog karaktera u kojima je posebnu pažnju posvetio anđelima, preko zidnih ploča, reljefa i slika sve do stiliziranih tanjura i križeva. 

„Poklonstvo anđela“

Jedno od njegovih najvećih djela je impresivna kompozicija „Poklonstvo anđela“ iz 2015. godine koju čini čak 27 figura dužine oko 3 metra. Ovo djelo u kojem je na neki način sažeto svo Grgino životno iskustvo i umjetnički talent bit će izloženo na nadolazećoj izložbi, a neki radovi će u restoranu biti trajno izloženi.

Matija Grgurević Grga snimljen 2018. u svojoj galeriji u Lipiku/Foto: Dušan Mirković PIXSELL
Matija Grgurević Grga snimljen 2018. u svojoj galeriji u Lipiku/Foto: Dušan Mirković PIXSELL

Matija je rođen 1934. godine u Požeškim Sesvetama gdje je završio osnovnu školu. Nakon 5. razreda gimnazije koju je završio u Požegi odlazi u Učiteljsku školu u Križevcima, a potom u Pakrac, gdje i maturira. Studij likovne kulture završio je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Dugo je predavao likovni odgoj u osnovnoj školi, a paralelno se bavio keramikom i slikarstvom. Trajno se nastanjuje u Lipiku, a uoči Domovinskog rata odlazi u slobodne umjetnike. U obiteljskoj kući u Ulici Matije Gupca u Lipiku otvora 1997. godine galeriju u kojoj radi i stvara sve do 2018. godine kada je, gašenjem keramičke peći, polako započelo i gašenje njegovog aktivnog umjetničkog djelovanja tijekom kojeg je izrastao u nezaobilaznog suvremenog hrvatskog keramičara.

Brojne nagrade i priznanja

Na IV. svjetskom trijenalu male keramike u Zagrebu dobitnik je počasne diplome, a dobitnik je i „Zlatnog tanjura“ na međunarodnoj izložbi „Pro loco“ u Italiji za ciklus „Djeca Lipika u ratu i progonstvu“. Redoviti je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izlagao je u zemlji i inozemstvu na brojnim izložbama te sudjelovao na likovnim kolonijama i trijenalima male keramike gdje je dobio brojne nagrade i priznanja. Njegovi se radovi nalaze u brojnim privatnim kolekcijama i galerijama diljem svijeta.

Izložbe umjetničkih radova „Proljeće s Grgom“ je prigoda da i vašu osobnu kolekciju obogatite nekim od Grginih dijela te na taj način iskažete zahvalnost ovom vrijednom umjetniku.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!