Fotografija: U Pakracu se nadaju da će u subotu nakon derbija slaviti, ali ističu da je Bjelovar favorit/Foto: Pakrački list
Galerija
U Pakracu se nadaju da će u subotu nakon derbija slaviti, ali ističu da je Bjelovar favorit/Foto: Pakrački list

Kuglači Pakraca i Bjelovara igraju derbi koji može odlučiti prvaka Hrvatske: "Živimo za pobjedu!"

"Jedva čekam ovu utakmicu! Bjelovar je jaka ekipa, ali idemo na pobjedu. Raspoloženje u ekipi je super i vjerujem da će doći dosta navijača", kaže Domagoj Tušim iz Pakrac-Papuka



Ljubitelje sporta, a posebice kuglanja, ove subote (16. 3.) u Pakracu očekuje prava poslastica - derbi sezone 1. hrvatske kuglačke lige sjever u kojem će od 11 sati Pakrac-Papuk ugostiti trenutno vodeći Bjelovar.

Derbi ima dodatnu težinu jer se igra u sklopu pretposljednjeg 21. kola prvenstva pa bi vrlo vjerojatno mogao i odlučiti prvaka lige te putnika u najelitniji hrvatski kuglački razred – HEP Hrvatsku kuglačku superligu za muškarce. 

Velika podrška navijača

Uoči derbija na tablici trenutno vodeći Bjelovar ima 33 osvojena boda i 113 meč poena, a u stopu ga slijedi Pakrac-Papuk s 31 bodom i 110 meč poena. Trećeplasirani Zabok više nama šanse u borbi za naslov jer za vodećim zaostaje 8 bodova, ali bi ekipa Zaboka mogla do kraja prvenstva igrati vrlo važnu ulogu u konačnom raspletu. 

Naime, utakmica proteklog 20. kola u kojoj su Bjelovarčani trebali gostovati u Zaboku nije odigrana zbog kvara na kuglani pa je utakmica odgođena. Zanimljivo je da će biti odigrana dan nakon pakračkog derbija, dakle u nedjelju 17. 3. što znači da će Bjelovarčani u dva dana imati dva vrlo teška gostovanja. 

Važno je znati i to da su igrači Bjelovara u posljednjem 22. kolu slobodni, a kuglački Pakrac-Papuka putuju na megdan upravo u Zabok. Utakmicu protiv Bjelovara najavio je 25-godišnji Domagoj Tušim, najbolji sportaš Lipika u 2023. godini.

Domagoj Tušim/Foto: Compas.hr
Domagoj Tušim/Foto: Compas.hr

- Odlično se osjećam, u dobroj sam formi i jedva čekam ovu utakmicu koju čekam cijelu polusezonu. Bjelovar je jaka ekipa, poštujemo ih, ali nemamo respekta i idemo na pobjedu. Raspoloženje u ekipi je na super, očekujem da ćemo utakmicu odraditi kako treba i pobijediti, a ja vjerujem da ću ići preko 600 i nešto i da će to biti dovoljno za bod. Jako puno ljudi je najavilo da će doći gledati derbi i navijati, a treba nam odlična atmosfera i podrška navijača, najavljuje Domagoj koji je u posljednjoj prvenstvenoj utakmici u Kutini srušio 620 "drva" i koji je u poretku za igrača lige trenutno 9.

Najbolje rezultate na domaćoj kuglani ove sezone ima Antonio Juranović koji je također spreman kao napeta puška.

Bjelovar je favorit ali…

- Realno gledajući, Bjelovar je stvarno jaka ekipa i favorit u ovoj utakmici, ali mi igramo kod kuće, domaćinska smo ekipa pa će se i nas nešto pitati. Ponavljam, po kvaliteti je Bjelovaru mjesto u Premijer ligi, ali mi ćemo dati sve od sebe da izborimo to mjesto. To nam daju za prave igre, treninzi i rezultati koje postižemo na našoj kuglani. Svaki od igrača mora dati svoj maksimum, najbolje od sebe. Od sebe očekujem da ponovim partiju 600+ i nadam se da će slično odigrati i suigrači - kaže Juranović koji je u poretku za igrača lige trenutno na 12. mjestu.

Antonio Juranović/Foto: Pakrački list
Antonio Juranović/Foto: Pakrački list

Iskusni Jasmin Ramić je napravio kratki rezime sezone.

Korak do cilja

- Lani smo prvenstvo završili na solidnom 6. mjestu i odluka je bila da se igrački pojačamo pa smo u klub vratili naše nekadašnje igrače Domagoja Tušima (Novska) i Zvonka Gnezdu (Slavonski banovac). Uz to smo odlučili kvalitetnije pristupiti radu i treniranju i pred sebe postavili ambiciozan cilj da se borimo za naslov prvaka i plasman u najelitniji rang kuglačkog natjecanja u Hrvatskoj. I evo nas, na dva koraka smo do ostvarenja tog cilja, a najvažniji je ovaj u subotu kada ćemo odmjeriti snage s Bjelovarom. Pobjeda nam je jako bitna, jako nas približava prvom mjestu i ja sam uvjeren da ćemo ostvariti cilj, pobijediti u derbiju i osvojiti naslov, najavljuje Ramić koji je u 8 ovosezonskih domaćih utakmica rušio prosječno 588 čunjeva.

Jasmin Ramić/Foto: Pakrački list
Jasmin Ramić/Foto: Pakrački list

U svakom slučaju Pakrac zadnjih dana živi za kuglanje i subotnji derbi je glavna tema sportskih razgovora. Očekivanja su velika, a bez obzira na vrlo jakog protivnika i prilika je sjajna pa je moguće da se ove subote ispiše najsjajnija stranica kuglačke povijesti Pakraca koji nikada do sada nije imao premijerligaša.

Nekoliko scenarija

Bez obzira na brojne kombinacije, Pakračani u subotu idu na pobjedu koja bi ih bodovno izjednačila s Bjelovarom. U slučaju da dvije ekipe prvenstvo završe bodovno poravnate, gleda se tko je osvojio više meč poena, a tu Bjelovar u odnosu na Pakrac-Papuk ima +3 (113:110). U ovakvom scenariju sve bi oči bile uprte prema Zaboku.

U slučaju da u subotu u Pakracu pobjedi Bjelovar, tom pobjedom bi osigurali naslov prvaka jer bi pobjegli na nedostižna 4 boda prednosti. Eventualni remi 4:4 bi u igri ostavi obje ekipe i utakmicama u Zaboku dao dodatnu težinu. 

Statistika najavljuje neizvjesnost

Iako se u sportu zna reći da je statistika točan skup netočnih podataka ili još bolje majka svih zabluda, evo nekoliko nepobitnih rezultatskih činjenica prije subotnjeg derbija koje ukazuju da bi on trebao biti vrlo neizvjestan. 

Pakrac-Papuk je ove sezone neporažen na svojoj kuglani i u 9 utakmica imaju isto toliko pobjeda. Prosjek srušenih čunjeva im je ekipno 3474 odnosno 579 po igraču. S druge strane Bjelovarčani u osam dosadašnjih prvenstvenih gostovanja imaju prosjek od 3443 čunja ekipno odnosno 574 pojedinačno. 

U Pakracu se nadaju da će u subotu nakon derbija slaviti, ali ističu da je Bjelovar favorit/Foto: Pakrački list
U Pakracu se nadaju da će u subotu nakon derbija slaviti, ali ističu da je Bjelovar favorit/Foto: Pakrački list

Pakrac-Papuk je ove sezone na svojoj kuglani tri puta išao preko 3500 čunjeva, najviše u pobjedi protiv Ponikvi, 3567. Najbolji ovogodišnji gostujući rezultat Bjelovara je 3489 također protiv Ponikvi.

Pojedinačno gledano, pet Pakračana je na domaćim utakmicama išlo preko 600 "drva". Antonio Juranović je to uspio pet puta (najviše 613), četiri puta Domagoj Tušim (628), tri puta Jasmin Ramić (621), dva puta Robert De Zan (638) te jednom Zvonko Gnezda (607), a uz spomenute igrače, za Pakrac-Papuk su ove sezone domaće utakmice igrali još Željko Major, Davor Špelić, Davor Štor, Ilija Turković ml. i Niko Kalvi. 

Bjelovar odličan gost

S druge strane Bjelovar je u prednosti ako gledamo trenutni poredak igrača po gostujućem prosjeku jer u vodećih 20 imaju čak 6 igrača. Redom su to 3. Samir Borčak (591,71), 4. Marko Teskera (591), 9. Marijan Vokšan (582,13), 14. Branislav Bogdanović (574,60), 19. Zvonimir Horžitsky (570,80) i 20. Robert Cmrk (570,41). 

Spomenimo i to i da je u prvoj ovosezonskoj utakmici ovih ekipa, koja je 25. 11. 2023. odigrana u Bjelovaru, slavio domaćin rezultatom 6:2 (3589:3407), a srušenih 3589 čunjeva na toj utakmici Bjelovarčanima je i dalje najbolji ovosezonski rezultat.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!