Fotografija: Na kraju poznati vrtuljak i pjevanje himne kluba/Foto: Mario Barać
Galerija
Na kraju poznati vrtuljak i pjevanje himne kluba/Foto: Mario Barać

Kako je RK LiPa ostvarila povijesni uspjeh i ušla u 2. hrvatsku rukometnu ligu Istok

Pakračko-lipički rukometaši u dva dana su odigrali dvije teške utakmice. U jednom trenutku se činilo da neće uspjeti, a onda su krenuli igrati agresivnije i brže i sve se promijenilo...



Rukometaši LiPe izborili su plasman u 2. hrvatsku rukometnu ligu Istok nakon što su na kvalifikacijskom turniru za popunu ove lige, koji je 3. i 4. srpnja odigran u Gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu, ostvarili dvije velike pobjede u dva dana.

Drama sa sedmercima

Pakračko-lipički rukometaši su najprije u petak 3. srpnja savladali favoriziranu drugu ekipu Spačve iz Vinkovaca i to u spektakularnoj utakmici tek nakon raspucavanja sedmeraca! Nakon regularnih 31:31, završilo je 34:33 za LiPu.

Nakon 15 mjeseci LiPa je igrala pred svojim mnogobrojnim navijačima/Foto: Mario Barać
Nakon 15 mjeseci LiPa je igrala pred svojim mnogobrojnim navijačima/Foto: Mario Barać

Vinkovačka ekipa u čijim redovima su igrala i četiri standardna prvotimca ovog premijerligaša, prije utakmice je slovila kao veliki favorit. U prvih 30 minuta utakmice protiv LiPe to su i potvrdili. Na odmor su otišli s prednošću 18:14, a u dva navrata su imali i plus 5.

Ali u drugom poluvremenu iz svlačionice je izašla potpuno drugačija ekipa LiPe koja je zaigrala agresivnije i žešće u obrani, ali i brže i kreativnije u napadu. Rezultat toga je izjednačenje 19:19 u 36. minuti. Gosti su ipak do samog kraja utakmice stalno imali 1 ili 2 gola prednosti, ali je LiPa preko Matije Šimića u posljednjem napadu uspjela izjednačiti na 31:31 i obraniti se za sedmerce. 

Junak vratar Papušek

A junak sedmeraca je vratar LiPe Dario Papušek, veteran koji je u ovoj utakmici stao na gol nakon nekoliko sezona neigranja. Bez obzira na to, hladnokrvno je obranio 2 sedmerca gostujućim igračima, dok su u dresu LiPe precizni bili Sommer i već spomenuti Šimić koji je utakmicu završio s 8 postignutih golova te najbolji igrač LiPe u ovoj utakmici Alen Smiljčić koji je postigao 11 golova.

Spektakularna atmosfera

Osim velikih uzbuđenja na samom terenu, utakmicu je obilježila i spektakularna atmosfera koji su stvorili mnogobrojni ljubitelji rukometa koji su do posljednje sekunde bodrili LiPu na putu do ove vrijedne pobjede. 

Sljedećeg dana u finalnoj utakmici protiv iskusne ekipe Orahovice, atmosfera u pakračkoj dvorani je bila još usijanija nego dan ranije. Orahovica je inače finalnu utakmicu izborila zahvaljujući pobjedi protiv Slavije iz Starog Petrovog Sela 30:22, ali u finalu koje je završilo pobjedom LiPe 28:24 gosti iz Orahovice praktički nisu imali nikakve šanse. 

Dogovor prije početka 2. poluvremena/Foto: Mario Barać
Dogovor prije početka 2. poluvremena/Foto: Mario Barać

Jedino pitanje je bilo koliko se LiPa potrošila u šokantnoj utakmici dan ranije. No vrlo motiviranim i ozbiljnim pristupom i strpljivom igrom te zahvaljujući glasnoj podršci s tribina, rukometaši LiPe su dominirali od prve do zadnje minute. Na poluvremenu koje je završilo prednošću LiPe 12:9, kratko sam razgovarao s trenerom LiPe Vladimirom Pipalom koji je rekao kako očekuje da će gosti u nastavku pasti fizički i kako će to biti prilika da se prije svega dobrom obranom, a onda i brzom trkom i lakim golovima riješi ova utakmica. 

Pad Orahovice

Upravo tako se i dogodilo pa je LiPa već u 38. minuti otišla na plus 5 (17:12), zahvaljujući polukontrama, kontrama i "brzom" centru u 46. minuti na semaforu je bilo 23:17, a sve dvojbe oko pobjednika, ako ih je uopće i bilo, razriješene su u 54. minuti kada je Roko Major postigao gol za 27:20. 

Major je bio najbolji strijelac LiPe u ovoj utakmici sa 7 golova iz 7 udaraca, a da je ovo bila pobjeda ekipe potvrđuje podatak da je LiPa u ovoj utakmici imala čak 11 igrača koji su postizali golove. Vrlo važne role odigrali su i vratari LiPe, Mislav Vujatović u prvom, a Dario Papušek u drugom poluvremenu. 

Otpor Orahovice slomljen je u 2. poluvremenu
Otpor Orahovice slomljen je u 2. poluvremenu

Fenomenalna publika koja je i u ovoj utakmicu stvarno bila igrač više za LiPu, posljednji napad na utakmici ispratila je na nogama i gromoglasnim pljeskom i skandiranjem "Lipa, Lipa" čestitala novom drugoligašu. Čim je sirena označila kraj utakmice igrači LiPe su otpozdravili gledateljima poznatim "vrtuljkom" uz pjevanje neslužbene himne kluba "43550 Pakrac, Hrvatska“.

Lopar: Dečki su ostavili srce

Uz igrače i trenere, zaslužene čestitke primao je i Mario Lopar, predsjednik Kluba koji je s razlogom bio oduševljen. 

- Što reći... Dvije utakmice ove generacije, dvije utakmice na kojima su dečki ostavili srce, na kojima su ostavili zadnji atom snage. Dali su sve od sebe i to se na kraju isplatilo. Čestitam igračima i treneru Pipalu jer trebalo je u kratkom vremenu pripremiti dečke nakon duge pauze i straha od, ne dao Bog, ozljeda. Hvala ovim fenomenalnim navijačima, hvala Domagoju Ajmanu i ostalima iz Sportske zajednice Grada Pakraca i naravno hvala našoj gradonačelnici na pomoći pri organizaciji ovog završnog turnira. Sretan sam i ponosan. Vidimo se u 2. ligi - rekao je Lopar nakon utakmice. 

RK LiPa: (stoje s lijeva) Mislav Vujatović, trener Vladimir Pipal, Dino Sadilek, Petar Rudolf Sommer, Matija Šimić, Domagoj Vonić, Roko Major, Giuliano Bartoluzzi, predsjednik Mario Lopar.<br />
(čuče s lijeva) Matija Hartmann, Kristijan Paragi, Karlo Frajfogel, Filip Vuković, Ivan Macura, Alen Smiljčić, Dario Papušek, Antun Gamberger
RK LiPa: (stoje s lijeva) Mislav Vujatović, trener Vladimir Pipal, Dino Sadilek, Petar Rudolf Sommer, Matija Šimić, Domagoj Vonić, Roko Major, Giuliano Bartoluzzi, predsjednik Mario Lopar.
(čuče s lijeva) Matija Hartmann, Kristijan Paragi, Karlo Frajfogel, Filip Vuković, Ivan Macura, Alen Smiljčić, Dario Papušek, Antun Gamberger

Podsjećamo na kraju da je ključni razlog odigravanja ovog kvalifikacijskog turnira bila reorganizacija hrvatske Premijer rukometne lige koja će u sljedećoj sezoni imati 16 ekipa, po 8 u skupini Sjever i Jug. To je otvorilo jedno mjesto u 2. HRL Istok koje će u sljedećoj sezoni 2021./22. popuniti pakračko-lipički rukometaši koji će se tako u drugoligaško društvo vratiti nakon sezone 2017./18.

Polufinale RK LiPa – RK Spačva 2 34:33 nakon sedmeraca (31:31), (14:18)

RK LiPa: Smiljčić 11, Šimić, 8, Sommer 5, Macura 3, Vonić 3, Vuković 1, Gamberger 1, Sadilek 1, Papušek, Vujatović, Frajfogel, Ružička, Hartman, Paragi, Major, 

Finale LiPa – Orahovica 28:24 (12:9)

RK LiPa: Major 7, Smiljčić 4, Gamberger 3, Vonić 3, Bartoluzzi 2, Šimić 2, Paragi 2, Sommer 2, Frajfogel 1, Macura 1, Sadilek 1, Papušek, Vujatović, Vuković, Hartman