Fotografija: Ekipa latvijskog Ventspilsa/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Galerija
Ekipa latvijskog Ventspilsa/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

U Lipik dolaze Filipinci, Katarani i Belgijanci, velik interes za preostalih sedam mjesta

Lipik je sa svojih 2258 stanovnika u organizacijskom smislu bio uz bok Moskvi, Sydneyu, Bukureštu, Seulu, Berlinu, Sao Paolu, Edmontonu, Abu Dhabiju i drugim višemilijunskim gradovima...



Sve je duži popis ekipa za koje je potvrđeno da će igrati na Lipik 3x3 challengeru koji će biti odigran 21. i 22. svibnja kao prvi ovosezonski i jedini challenger koji će biti odigran prije Olimpijskih igara u Tokyu.

Od ranije je poznato da će u Lipiku igrati šest ekipa iz TOP 20 i to Liman (trenutno 2. ekipa na svijetu), New York Harlem, (4.), Novi Sad (5.), kanadski Edmonton (10.), Ulaanbaatar MMC Energy iz Mongolije (14.) i latvijska Jelgava (19.). 

Jučer je potvrđeno da u Lipik dolaze i najbolji 3x3 košarkaši Filipina (ekipa Manila Chooks), Katara (Lusail) i Belgije (Antwerpen).

Antwerpen je najbolja belgijska ekipa i trenutno su 27. na top ljestvici najboljih svjetskih ekipa. Prema najavama u Lipiku bi trebao zaigrati i njihov najbolje rangirani igrač Nick Celis koji je trenutno 127. na svijetu. Antwerpen je na 3x3 challengeru u Lipiku igrao 2019. godine, a s dva poraza od Ljubljane 20:21 i Lausanne 14:21 završili su na 12. mjestu.

U Lipik dolazi i ekipa Lusail koju čine igrači koji su aktualni reprezentativci Katara. Ove sezone su igrali na prvom i do sada jedinom WT Mastersu koji je odigran u Dohi gdje su poraženi od dvije ekipe iz Srbije, Novi Sad (10:21) i Ub (ranije Vrbas) 16:18 i osvojili 12 mjesto.

Veliki interes

Na Mastersu u Dohi je igrala i ekipa Manila Chooks koja po prvi puta dolazi u Hrvatsku. Oni su u Dohi završili na 11. mjestu također s dva poraza. Nije poznato u kojem će sastavu Filipinci igrati u Lipiku. Budući da je reprezentacija Filipina prijavljena za nastup na olimpijskim kvalifikacijama koje će u Grazu biti odigrane samo četiri dana poslije Lipika, vjerojatno će isti ti igrači igrati u Lipiku. Bude li tako onda ćemo ugostiti Joshuu Munzona, vrlo atraktivnog i najboljeg rangiranog filipinskog 3x3 košarkaša (144.)

Treba spomenuti da će uz Filipince, i Katarani i Belgijanci igrati u Grazu od 26. do 30 svibnja gdje će na kvalifikacijama pokušati izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokyu. 

Za sada je poznato devet od ukupno 16 ekipa koliko će igrati na ovogodišnjem Lipik 3x3 challengeru. Za preostalih sedam mjesta je nevjerojatno velik interes ekipa doslovno sa svih kontinenata pa će biti zanimljivo pratiti tko će sve dobiti priliku zaigrati na ovom spektakularnom 3x3 challengeru.

Lista prvih šest ekipa koje su prije šest dana potvrdile dolazak u Lipik/Foto: Twitter
Lista prvih šest ekipa koje su prije šest dana potvrdile dolazak u Lipik/Foto: Twitter

Podsjećamo još jednom da će Lipik 3x3 challenger zbog epidemioloških mjera biti odigran u sportskoj dvorani u Lipiku, pod Protokolom FIBA-e za svjetska natjecanja tijekom pandemije koji su posebno razvili u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom za Svjetski tour, Masterse, Challengere i Olimpijske igre. Zbog epidemiološke situacije i mjera predostrožnosti, challenger će biti odigran bez prisutnosti publike. 

Sudjeluj - doniraj!

Ali, obzirom da Lipik 3x3 challengerom otpočinje jedna nova era 3x3 košarke u cijelom svijetu, svi ljubitelji 3x3 košarke iz cijelog svijeta imaju priliku sudjelovati i pomoći organizaciji ovog povijesnog spektakla. 

Međunarodni turnir Cedevita Lipik 3x3 Challenger. Utakmica polufinala izmedju ekipe Novi Sad (UAE) i ekipe Olimp Beograd (SRB)/Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Međunarodni turnir Cedevita Lipik 3x3 Challenger. Utakmica polufinala izmedju ekipe Novi Sad (UAE) i ekipe Olimp Beograd (SRB)/Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Za sam događaj pokrenuta je donatorska kampanja kroz koju je moguće donirati financijska sredstva, a za određene iznose zauzvrat je moguće dobiti neku od vidljivih pozicija i uloga u sklopu ovog eventa. O uvjetima i o samoj kampanji opširnije možete pričočitati OVDJE.

Lipik je sa svojih 2258 stanovnika u svjetskim razmjerima poznat i kao „najmanja 3x3 metropola na svijetu“.  Ilustracije radi, Lipik je kao domaćin 3x3 challengera proteklih godina u organizacijskom smislu bio uz bok Moskvi, Sydneyu, Bukureštu, Seulu, Berlinu, Sao Paolu, Chengduu, Edmontonu, Manili, Ulaanbaataru, Abu Dhabiju, Dohi, Ekaterinburgu, Nanjingu, Rigi i drugim višemilijunskim gradovima. 

U Lipiku su u protekle 4 godine igrale ekipe iz 20 zemalja i to sa čak 4 kontinenta i to iz Japana, Australije, USA, Rusije, Latvije, Poljske, Češke, Litve, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Švicarske, Belgije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Gostoljubivost Lipika

Uz mir i opuštanje koje pruža čista i netaknuta priroda, te razne mogućnosti aktivnog i zdravog odmor i uživanje u bogatoj gastro ponudi, ono što je Lipik uvijek činilo posebnijim od ostalih je njegova gostoljubivost. U nju su se posljednjih godina uvjerili brojni 3x3 košarkaši iz cijeloga svijeta koji se, upravo zbog gostoljubivosti i domaćinske, kućne atmosfere rado vraćaju na Lipik 3x3 challenger, u grad u kojem će 21. i 22. svibnja 3x3 košarka ponovno zasjati u punom sjaju. U čemu ovaj put možete sudjelovati i vi!