Fotografija: Tomislav Kopfer novi je daruvarski maratonac/ Foto: Privatni album
Galerija
Tomislav Kopfer novi je daruvarski maratonac/ Foto: Privatni album

Tomislav Kopfer novi je daruvarski maratonac: "Trčao sam i povraćao, ali sam došao do cilja!"

"Pravi problemi javili su se na 26. kilometru. Ostao sam bez snage i energije i trebao sam nešto "ubaciti" u želudac, no on je sve izbacivao van", kaže Tomislav Kopfer



Zahvaljujući Tomislavu Kopferu, Daruvar je od ove nedjelje postao bogatiji za još jednog maratonca. Naime, Kopfer je uspješno prošao kroz cilj 31. Zagrebačkog maratona te su pridružio grupi daruvarskih entuzijasta koji su karijeri uspjeli "zgaziti" neku od utrka na 42 kilometara.

Iako je tijekom utrke imao dosta problema te je u nekoliko navrata razmišljao o odustajanju, novi daruvarski maratonac ne krije zadovoljstvo što je uspio otkloniti sve nedaće te u konačnici završiti maraton u limitu.

- Kad sve zbrojim i oduzmem mogu reći da je bilo super. Imao sam želju biti nešto brži, no na neke stvari jednostavno nisam mogao utjecati. Unatoč tome što sam prije starta kvalitetno doručkovao, odnosno unio posebnu prehranu koja je dobro razgrađuje, već na desetom kilometru počelo mi je biti zlo. Uzeo sam magnezij, sol, elektrolite i jedno kraće vrijeme je sve koliko toliko funkcioniralo. Pravi problemi javili su se na 26. kilometru. Ostao sam bez snage i energije. Trebao sam nešto "ubaciti" u želudac, no on je sve izbacivao van. S Ratkom Borošem i Mladenom Bogdanom, koji su mi bili podrška cijelu utrku, dogovorio sam da nastavimo malo po malo, odnosno kilometar po kilometar, prepričava svoju prvu maratonsku avanturu Tomislav Kopfer.

Tomislav Kopfer/ Foto: Privatni album
Tomislav Kopfer/ Foto: Privatni album

Kako kaže, što zbog vrućine, koja je iznenadila gotovo sve trkače jučerašnjeg maratona, što zbog gladi, idući put pozlilo mu je nakon svega tri kilometra.

Spasonosne naranče

- Mladen mi je u tom trenutku dao energetski gel koji mi je pomogao i uspio sam doći sebi. Idući problem koji je također vrlo brzo došao izazvao je ruksak. Naime, imao sam dosta tereta na sebi te su mi se javili trnci u prstima. Tu me pak spasio Ratko koji mi je izmasirao vrat, što također dalo rezultat. Na idućim okrjepama shvatio sam da želudcu jedino pašu naranče, jer sve ostalo je išlo van. Zahvaljujući njima uspio sam nekako završiti utrku, iako sam više puta razmišljao odustati i zvati taksi da me vrati na trg, opisao je Kopfer.

Mladen Bogdan spasio je Tomislava s čudotvornim gelom/ Foto: Privatni album
Mladen Bogdan spasio je Tomislava s čudotvornim gelom/ Foto: Privatni album

Ratko Boroš Tomislava je masirao tijekom utrke/ Foto: Privatni album
Ratko Boroš Tomislava je masirao tijekom utrke/ Foto: Privatni album

Prolaskom kroz cilj, kaže, svi problemi u sekundi su nestali.

- Uhvatio me adrenalin tako da sam zadnjih 200 metara odradio u šprintu. Cijeli sam se naježio! Trka je stvarno prekrasna. Istina, bila mi je bolna jer nikada ranije nešto slično nisam doživio, no u razgovoru s iskusnijim trkačima i ultrašima, shvatio sam da je to zapravo normalna pojava koja se događa i profesionalcima. Ono što je najvažnije je da sam prošao u limitu i da sam postao maratonac, zadovoljno naglašava ovaj Daruvarčanin. 

Konačni cilj 69 kilometara u Istri

Inače, Tomislav Kopfer trčanjem se bavi tek dvije godine, a ovaj maraton tek je jedna postaja do konačnog cilja, a to je utrka na 69 kilometara na jednoj od najtežih staza - 100 milja Istre.

- Cilj je bio vidjeti koliko dugo mogu ostati na nogama. Naime, utrka na 69 kilometara u Istri mi je velika želja. Ove godine nastupio sam na 21 kilometar, i to sam odradio bez problema. Cijela ta priča mi je prekrasna. Ne radi se tu samo o trčanju, jer ima i hodanja i planinarenja, a sve u prekrasnoj prirodi. Stoga me sva događanja na ovom maratonu nisu pokolebala i idem dalje ka konačnom cilju, više nego odlučno govori Kopfer.

Slavlje nakon završetka utrke/ Foto: Privatni album
Slavlje nakon završetka utrke/ Foto: Privatni album

Do Istre ne planira više trčati maraton, eventualno kao trening na hipodromu, a u planu je i napad na Crni vrh, Papuk trail, kao i štafeta 100 kilometara u Slavonskom Brodu s kolegom Mladenom Bogdanom. 

- Otrčati maraton mi je bila velika želja i to sam sada napokon ostvario. Iako sam se za ovaj nastup u Zagrebu trebao pripremati četiri mjeseca, dogodilo mi se nekoliko ozljeda tako da sam tek prije tri tjedna završio s terapijama. Moram se zahvaliti fizioterapeutima Daruvarskih toplica koji su me odlično "zakrpali" i svaka im čast na tome. Također, velike zahvale idu i Ratku Borošu i Mladenu Bogdanu, kao i svim ostalim trkačima koji su me podržavali na i van staze te naravno obitelji, zaključio je novi daruvarski maratonac Tomislav Kopfer.

Podrška prijatelju

Zadovoljstvo što je Tomislav prošao kroz cilj iskazao je i njegov support Ratko Boroš.

Mladen i Ratko bili su support Tomislavu/ Foto: Privatni album
Mladen i Ratko bili su support Tomislavu/ Foto: Privatni album

- Mladen i ja bili smo u svojstvu podrške Tomislavu i naš rezultat ovog puta nije bio u prvom planu. Željeli smo da Tomislav probije svoje granice uz nas koji smo prošli i znatno teže utrke. Moram reći da nas je sve iznenadila vrućina. Inače treniramo u jutarnjim satima kada temperature nisu toliko visoke. Uistinu čestitam Tomislavu na iznimnoj upornosti, trudu, radu, odricanju i predanosti jer jedino se tako mogu ostvariti velike stvari, poručio je Ratko Boroš.

Četvero Daruvarčana otrčalo polumaraton

Dodajmo i do su uz spomenuti trojac maratonaca, boje Daruvara na utrci u Zagrebu branili i Goran Jureković Glogo, Danijela Marić, Kristijan Horvat i Romana Horvat, koji su uspješno otrčali polumaraton. 

Ratko Boroš, Goran Jureković Glogo, Danijela Marić, Kristijan Horvat, Romana Horvat, Tomislav Kopfer i Mladen Bogdan/ Foto: Privatni album
Ratko Boroš, Goran Jureković Glogo, Danijela Marić, Kristijan Horvat, Romana Horvat, Tomislav Kopfer i Mladen Bogdan/ Foto: Privatni album

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!