Fotografija: Hrvatske rukometašice ispisuju prekrasnu priču na Europskom prvenstvu/Foto: Stanko Gruden/kolektiff/HRS
Hrvatske rukometašice ispisuju prekrasnu priču na Europskom prvenstvu/Foto: Stanko Gruden/kolektiff/HRS

Hrvatska preokrenula zaostatak od četiri gola i pobijedila Srbiju!

Sjajna Hrvatska nastavila je seriju i s maksimalna četiri boda koje prenosi ide u drugi krug! Ovakva Hrvatska s ovakvom igrom i velikom psihičkom snagom može sanjati i polufinale na Euru!



HRVATSKA - SRBIJA 25:24 (14:14)

Hrvatske rukometašice napravile su pravi pothvat u Koldingu. Došle su po jednu pobjedu, napravile tri i sa 4 boda idu u drugi krug, kao i Norveška. Pa to je rapsodija u pravom smislu riječi. I slijede nam tri velike utakmice, prilika za polufinale, a to bi bio najveći uspjeh hrvatskog ženskog rukometa ikada, piše Jutarnji.hr.

Iskusni lisac

Da ćemo se naći u situaciji da igramo za 4 boda za drugi krug nitko nije ni sanjao. I samo to je bio dovoljan razlog da se zna da će utakmica sa Srbijom biti iznimno teška. Naše cure tog iskustva nemaju, dok je s druge strane stajala jedna iskusna reprezentacija koja se borila za pobjedu i ostanak na turniru. I nije bilo lako, jer je Ljubo Obradović iskusni lisac i nametnuo je ritam Hrvatskoj u kojoj je dominirala srpska obrana.

Snažna sredina sa Trifunović i Pop Lazić, pomognuta Lavko prvi puta u kompletnom izdanju na ovom turniru, napravila nam je puno problema. Jednostavno, dobro su tukle i dok naša obrana nije poečla raditi isto Srbija je dominirala. Ali, onda je nakon crvenog kartona Andree Šimare (opravdanog nakon udaranja Lavko u glavu), nešto kliknulo u glavama naših rukometašica i sve manje je prostora bilo za srpski vanjsku liniju koju je odlično širila iskusna Kristina Liščević, a Lavko i Stoiljković bili odlični realizatori. I onda je krenuo brži rukomet, promjena ritma i sa -4 u samo pet minuta stigli smo na poluvremenu do 14:14.

Najveći problem nam je bio flaster koji je s Katarinom Krpež dobila naša Ćamila Mičijević. Bila je zamka srpskog izbornika koju smo riješili tek u posljednjih pet minuta prvog poluvremena. To nam je stvorilo napadački neodlučnost i koliko god Ćamila bila opasna, tek smo s ulaskom Lare Kalaus počeli igrati brže i otvarati prostore u betonskoj obrani Srbije.

Izranjavane ozlijedama

Mičijević je ostala za obranu i to je radila odlično. Popriličan problem je bilo ispadanje Šimare, jer Paula Posavec ima problema s koljenom, pa je već nakon prvog napada i gola morala na klupu. No, izlaskom Šimare, mora se vratiti u igru, jer nije tu bilo previše izbora. Vidjeli smo u prvom dijelu i Kristinu Prkačin čiji je šut pomogao, ali kao prednja u obrani nije se nametnula, pa je povratak u 6-0 bio efikasnije rješenje. Jednostavno, morali smo nametnuti ritam protivnicama kojima je ovo bila treća utakmica u četiri dana, koje su izranjavane ozljedama. Protiv takvih nema nadigravanja u što smo se sami uvjerili u prvih 25 minuta.

Inače, Šimara je dobila i plavi karton, što znači da će sudačka komisija analizirati njen faul i utvrdi li se da je bio namjeran, neće igrati sljedeću utakmicu. Nadajmo se, ipak, da neće biti tako.

Sigurnost u realizaciji

Žestoko smo nastavili. Bilo je tu dosta pogrešaka, ali isplatilo. Ulazak Stele Posavec dao nam je novu napadačku svježinu, ali i obrambenu u 5-1 s kojom nismo dali mira protivnicama. S Josipom Mamić dobili smo sigurnost u realizaciji s desnog krila, pomalo se slika koju smo željeli stvarala. Počela je raditi crta s Debelić. Bila je to velika borba, jedno potpuno novo iskustvo za ovu našu mladu i neiskusnu ekipu, što je strašna stvar.

Nije nam baš išla obrana, jer Kristina Liščević je lako radila prolaze i viškove, a kada obrana nije na top razini, to je uvijek teškoća. Čekali smo i Teu Pijević koja nije uspijevala raditi čuda, makar ih je najavila u prvom dijelu kada je Krpež ulovila živu loptu, piše Jutarnji.hr.