Fotografija: Športsko-ribolovno društvo Pastrva iz Sirača ima svog predstavnika na Svjetskom prvenstvu/Foto: ŠRD Pastrva Sirač
Galerija
Športsko-ribolovno društvo Pastrva iz Sirača ima svog predstavnika na Svjetskom prvenstvu/Foto: ŠRD Pastrva Sirač

Sirač ispisuje povijest! Njihov ribič ide po medalju na Svjetskom prvenstvu. Prvi ikad iz BBŽ-a

Jasmin Subašić prvi je ribič nekog kluba iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji je ikad išao na Svjetsko prvenstvo u lovu na pastrve s umjetnim varalicama




Član ŠRD "Pastrva" Sirač, Jasmin Subašić, otišao je u srijedu ujutro u grad Devon u Bugarskoj gdje će zajedno sa svojim kolegama iz Hrvatske reprezentacije sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u lovu na pastrve umjetnim varalicama.

<p>Jasmin Subašić u svom prirodnom okruženju/Foto: ŠRD Pastrva Sirač</p>

Jasmin Subašić u svom prirodnom okruženju/Foto: ŠRD Pastrva Sirač

Natjecatelji iz Zagreba, Knina, Koprivnice, Ogulina i Sirača krenuli su danas put Devona gdje ih čeka dvadesetak reprezentacija iz cijelog svijeta u borbi za naslov svjetskog prvaka. Sutra ih čeka pregled staze i trening, a već prekosutra kreće borba za naslov.

<p>Jasmin s jednim od svojih brojnih ulova/Foto: ŠRD Pastrva Sirač</p>

Jasmin s jednim od svojih brojnih ulova/Foto: ŠRD Pastrva Sirač

<p>Kapitalac je u rukama/Foto: ŠRD Pastrva Sirač</p>

Kapitalac je u rukama/Foto: ŠRD Pastrva Sirač

 

Prema riječima Lea Lukača, predsjednika ŠRD "Pastrva" Sirač, Jasmin Subašić nastupa već prvog dana, a ako njegov nastup bude uspješan, Sirač bi mogao dobiti i prvog čovjeka s medaljom s ovako velikog prvenstva.

Više od 20 država

- Osvojenim drugim mjestom na državnom prvenstvuu lovu na pastrve s varalicom, kojeg je organizirao Hrvatski sportsko-ribolovni savez, Jasmin Subašić direktno je stekao pravo na sudjelovanje na svjetskom prvenstvu. Ovo je stvarno veliko natjecanje.U Devonu ima jako puno staza, lovi se u četiri sektora jer sudjeluje više od 20 država. Svaka od tih država ima svojih osam predstavnika, četiri natjecatelja i četiri rezerve. Probajte si zamisliti 300 ljudi od kojih svaki od njih mora imati svojih 15 metara za lov - rekao nam je Leo Lukač.

<p>Članovi ŠRD Pastrva Sirač/ Foto: ŠRD Pastrva Sirač</p>

Članovi ŠRD Pastrva Sirač/ Foto: ŠRD Pastrva Sirač

Na početku natjecanja izvlači se startni broj, i onaj koji izvuče broj 1, prvi bira mjesto gdje će loviti. Rezerve im stoje, naravno, iza leđa, pomažu ribičima u slučaju nekakve nezgode, prate što riba radi i slično. Poput pomoćnika. 

<p>Foto: ŠRD Pastrva Sirač</p>

Foto: ŠRD Pastrva Sirač

Inače, Jasmin Subašić prvi je ribič iz Bjelovarsko-bilogorske županije koji je ikad išao na to Svjetsko prvenstvo.

- Bjelovarsko- bilogorska županije nije baš poznata po salmonidnim vodama, odnosno vodama u kojima se nalazi pastrva. Sirač nema takvu vodu, ali kroz njega takva voda prolazi. Mi smo Športsko ribilovno društvo bez vode - kaže nam na kraju predsjednik ŠRD-a "Pastrva", Leo Lukač, ističući kako su oni zapravo osnovani kako bi vratili rijeku Bijelu.