Fotografija: Ekipa LiPe se nada da će ovog vikenda ponovno slaviti na parketu/Foto: RK LiPa
Galerija
Ekipa LiPe se nada da će ovog vikenda ponovno slaviti na parketu/Foto: RK LiPa

RK LiPa Pakrac Lipik bori se za ulazak u 2. ligu Istok. Dođite mu pomoći navijanjem!

Na turniru kvalifikacijskom na kojem će sudjelovati ukupno četiri ekipe, dopuštena je prisutnost gledatelja, naravno, uz pridržavanje epidemioloških mjera



Rukomet se napokon vraća u Gradsku sportsku dvoranu u Pakracu! Naime, Rukometni klub LiPa Pakrac-Lipik ovog je vikenda domaćin kvalifikacijskog turnira za popunu 2. hrvatske rukometne lige Istok. Ono što je još važnije, na turniru će moći biti nazočni i gledatelji, uz pridržavanje epidemioloških uvjeta.

Uz domaćina, na turniru s kojeg će samo pobjednik izboriti nastup u 2. HRL Istok u sljedećoj sezoni 2021./22. igrat će još Orahovica, Slavija iz Starog Petrovog Sela te druga ekipa vinkovačke Spačve. 

LiPa-Spačva 2 u subotu 18 sati

Upravo će mladi Vinkovčani biti protivnici rukometašima LiPe u prvom polufinalu koje je na rasporedu u subotu 3. srpnja s početkom u 18 sati. Nakon njih u 20 sati na teren će Orahovica i Slavija, a pobjednici polufinalnih mečeva će dan kasnije, u nedjelju 4. srpnja, od 18 sati igrati odlučujuću utakmicu za plasman u 2. HRL Istok.

Ključni razlog odigravanja ovog kvalifikacijskog turnira je reorganizacija hrvatske Premijer rukometne lige koja će u sljedećoj sezoni imati 16 ekipa, po 8 u skupini Sjever i Jug.

Mario Lopar/Foto: Mario Barać
Mario Lopar/Foto: Mario Barać

- Još uvijek nemamo nikakvih službenih informacija što je s aktualnom sezonom 2020./21. u kojoj smo, u 3. HRL Istok, odigrali svega sedam nepotpunih kola. Povjerenik natjecanja nas je informirao o mogućnosti održavanja ovog kvalifikacijskog turnira na koji su se mogle prijaviti sve ekipe koje imaju ambiciju postali drugoligaši. Ponudili smo domaćinstvo i to je početkom ovog tjedna i prihvaćeno. Mi ambiciju svakako imamo jer u 2. ligi je manje klubova, njih 10, što znači da je manje kola i manje putovanja. Financijski nam to nije dodatan trošak, a igrali bi kvalitetniji i bolji rukomet i mislim da to naši dečki zaslužuju -  pojašnjava Mario Lopar, predsjednik RK LiPa.

Tvrdi da im ždrijeb baš i nije bio previše naklonjen.

- Mislim da smo izvukli najtežeg protivnika jer se radi o mladoj, kvalitetnoj ekipi kluba koji je Premijerligaš i sigurno su u proteklom periodu trenirali kontinuirano za razliku od nas koji treniramo tek nešto manje od mjesec dana. Ipak, skupit ćemo glave, mladim momcima će se priključiti nekoliko iskusnijih igrača i probat ćemo na motiv, želju i energiju iznenaditi i dobiti utakmicu. 

Navijači LiPe - "igrač više"

- Smatram da imamo šanse, a velika prednost će biti naši navijači koji su uvijek na domaćem parketu naš "igrač više" i naša dodatna snaga. Zato ih pozivam da u subotu popodne dođu u Gradsku sportsku dvoranu u Pakrac i od 18 sati bodrenjem i navijanjem pomognu našim dečkima pred kojima je utakmica generacije“, najavljuje Lopar. 

Podsjećamo da je LiPa posljednju domaćinsku utakmicu u Pakracu odigrala 11. studenog 2020. kada su, pred praznim tribinama remizirali s "Orahovicom" 25:25. 

Navijači su u Pakracu domaćinu uvijek bili igrač više/Foto: RK LiPa
Navijači su u Pakracu domaćinu uvijek bili igrač više/Foto: RK LiPa

Zanimljivo je da je posljednju prvenstvenu utakmicu pred domaćom publikom LiPa odigrala protiv upravo Slavije 7. ožujka 2020, dakle prije više od 15 mjeseci. Pakračko-lipički rukometaši su zabilježili vrlo uvjerljivu pobjedu rezultatom 41:19, a u zapisniku piše da je utakmici nazočilo 150 gledatelja. Vrijedi dodati da je ovu, također prekinutu sezonu, LiPa završila na 2. mjestu s 27 osvojenih bodova (13 pobjeda, 1 remijem, 4 poraza), iza „Petrijevaca“ koji su osvojili 34 boda.

Da su Loparove tvrdnje o teškom protivniku utemeljene govori podatak da je druga ekipa Spačve u prekinutoj sezoni 2020./21. bila vodeća momčad 3. HRL Istok i u odigranih sedam utakmica zabilježili su svih sedam pobjeda. LiPa je u šest utakmica osvojila 11 bodova, dovoljno za 3. mjesto odmah ispred „Orahovice“ koja je iz šest utakmica osvojila 9 bodova. Slavija je u šest koja osvojila četiri boda, dovoljno za 8. mjesto u konkurenciji 12 ekipa koliko ih se natjecalo u 3. HRL Istok, u sezoni 2020./21.

Lopar: Imamo budućnost

- Sretan sam što se rukomet napokon vraća tamo gdje mu je i mjesto - u rukometnu dvoranu. Volio bih da uspijemo osvojiti prvo mjesto i plasirati se u 2. ligu, koju su seniori našeg kluba već igrali u sezoni 2017./18. Ali ako i ne uspijemo, ništa zato. Imamo mladu ekipu, najstariji igrač ima 27 godina i u prosjeku je ekipa jedva starija od 20 godina što znači da imamo budućnost. Ako 2. ligu ne budemo igrali sljedeće sezone, pokušat ćemo drugoligaški status izboriti kroz 3. HRL Istok. 

Nakon više od 15 mjeseci rukomet ponovno u dvorani pred publikom/Foto: RK LiPa
Nakon više od 15 mjeseci rukomet ponovno u dvorani pred publikom/Foto: RK LiPa

Hrvatski rukometni savez je kao jedan od uvjeta sudjelovanja u 2. HRL Istok naveo da klub mora imati barem jednu selekciju mladih u najvišem rukometnom rangu, a mi imamo dvije kategorije koje se natječe tom rangu. 

Samo da epidemiološki sve bude u redu i da se napokon vratimo normalnom ritmu odigravanja prvenstvenih utakmica“, zaključuje na kraju Lopar koji još jednom poziva sve ljubitelje sporta da u subotu u 18 sati dođu u pakračku dvoranu i navijaju za LiPu, na putu prema 2. ligi!

Zapisnik s posljednje rukometne utakmice odigrane u pakracu pred publikom/Foto: RK LiPa
Zapisnik s posljednje rukometne utakmice odigrane u pakracu pred publikom/Foto: RK LiPa