Fotografija: Ekipa latvijskog Ventspilsa/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Galerija
Ekipa latvijskog Ventspilsa/Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Poznato svih 16 ekipa Lipik FIBA 3x3 Challengera, ekipe Splita i Manile otvaraju turnir

Ovo će biti prvi svjetski 3x3 challenger koji će biti organiziran nakon studenog 2019. i početka pandemije koronavirusa te jedini 3x3 challenger prije Olimpijskih igara u Tokiju



Poznato je svih 16 sudionika kao i raspored skupina i odigravanja svih utakmica na Lipik FIBA 3x3 challengera koji će u Školskoj sportskoj dvorani u Lipiku biti odigran narednog vikenda u petak 21. i subotu 22. svibnja. 

Podsjećamo, bit će ovo prvi svjetski 3x3 challengera koji će biti organiziran nakon studenog 2019. i početka pandemije koronavirusa te jedini 3x3 challengera prije Olimpijskih igara u Tokiju. U Lipiku će igrati ukupno 16 ekipa iz 13 zemalja koje dolaze s čak 3 kontinenta, iz Europe, Azije i Sjeverne i Srednje Amerike. 

Prvi dan

Sustav natjecanja na Lipik Fiba 3x3 challengeru 2021. je nepromijenjen u odnosu na ranije godine. Prvi dan, petak 21.5. počinje razigravanjem u dvije kvalifikacijske skupine u kojima je ukupno 6 ekipa. 

U A kvalifikacijskoj skupini međusobno će igrati ruska ekipa Korolev (6.-rangirana ekipa na challengeru), Split (13.) i filipinska ekipa Manila (15.), a samo će pobjednik skupine izboriti mjesto u glavnom dijelu turnira. Lipik 3x3 challenger 2021. otvaraju Split i Manila, čija je utakmica na rasporedu u 13:30 sati. Utakmica Split i Koroleva je na rasporedu u 14:50. 

U B kvalifikacijskoj skupini za mjesto u glavnom turniru borit će se češki Humpolec (8.), San Juan (12.) iz Portorika i njemački Dusseldorf (16). Razigravanje po kvalifikacijskim skupinama bi trebalo biti završeno do 15:30 nakon čega kreću utakmice glavnog dijela turnira u kojem će 12 ekipa biti raspoređeno u 4 skupine.

U skupinu A raspoređeni su Liman (1.) iz Srbije, Sansar iz Mongolie i pobjednik kvalifikacijske skupine B (Humpolec, San Juan, Dusdeldorf). 

Skupina B

U skupini B igrat će američki New York Harlme (2.), latvijska Jelgava (7.) i belgijska ekipa Antwerp (10.). 

Pobjednik kvalifikacijske skupine A u kojoj su Split, Korolev i Manila izborit će mjesto u skupini C u kojoj su još Novi Sad (3.) i japanska ekipa Aomi (11.) dok će u skupini D igrati kanadski Edmonton (4.), mongolski Ulaanbaatar (5.) i  njemačka ekipa Bielefeld (14.). Posljednja utakmica prvog dana grupne faze natjecanja predviđena je u 19:40, a sastaju se Edmonton i Ulaanbaatar. 

Finalisti i organizatori posljednjeg Lipik 3X3 Challengera održanog 2019. godine/Foto: Luka Stanzl
Finalisti i organizatori posljednjeg Lipik 3X3 Challengera održanog 2019. godine/Foto: Luka Stanzl

Detaljan raspored odigravanja utakmica možete pratiti OVDJE

11 ekipa iz Top 30!

Da će Lipik 3x3 challengera biti vrlo jak potvrđuje podatak da će sljedećeg vikenda u Lipiku igrati 11 ekipa koje su trenutno u Top 30 svjetskih ekipa i čak 4 ekipe koje su trenutno u svjetskih Top 10.

Prema važećim 3x3 pravilima i sustavu natjecanja sve utakmice na 3x3 challengeru se igraju do 21 poen ili na vremensko ograničenje od 10 minuta „čiste igre“. Plasman u subotnju knock out fazu natjecanja izborit će po dvije najbolje ekipe iz svake skupine. 

Subotnja četvrtfinala počinju u 15:25, prva polufinalna utakmica na rasporedu je u 17:25, drugo polufinale u 17:50, a veliko finale Lipik 3x3 challengera predviđeno je za 18:35 sati.

Strogi COVID protokol

Zbog epidemiološke situacije cijeli Lipik FIBA 3x3 challenger će biti odigran u Školskoj sportskoj dvorani u Lipiku i to bez publike. Ljubitelji 3x3 košarke će ovaj sportski spektakl ipak moći pratiti uživo. Sve utakmice će biti moguće uživo pratiti pute live streaminga i to na FIBA 3x3 YouTube kanalu, a link ćemo objaviti najkasnije u petak. Osim toga Arena Sport TV će u subotu izravno u televizijskom prijenosu prenositi obje polufinalne utakmice te veliko finale. 

Također podsjećamo da će cijeli događaj  biti organiziran pod strogim Protokolom FIBA-e za svjetska natjecanja, a vezano za COVID pandemiju, koji su posebno razvili u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom za Svjetski tour, Masterse, Challengere i Olimpijske igre. Prema FIBA protokolu cijeli događaj će biti organiziran kao "mjehurić", a svi igrači, osoblje i organizacija bit će više puta testirani na COVID-19.

O prognozama rezultata i o tome tko su potencijalni favoriti u 3x3 košarci je uvijek vrlo nezahvalno govoriti. To prije svega ovisi o tome u kojim će sastavima ekipe doći u Lipik. 

Liman u dobroj formi

Ako je suditi prema trenutnom rankingu Liman je glavni favorit, a dobru formu potvrdili su i osvajanjem prvog turnira 3x3 prvenstva Srbije koji je odigran u Sremskoj Mitrovici. New York će u Lipiku biti oslabljen za svog najboljeg igrača Dominique Disco Domo Jonesa koji je dio 3x3 reprezentacije SAD-e koja će se u Grazu od 26. do 30.5. boriti za olimpijsku vizu. Upitno je u kojem će sastavu u Lipiku igrati i Novi Sad, a po imenima vrlo jak je kanadski Edmonton. Pritajeni favoriti su mongolske ekipe kao i fizički vrlo jaka portorikanska ekipa San Juan. Ne treba zaboraviti ni češki Humpolec koji je u Lipiku igrao na posljednja tri challengera. Godine 2018. su osvojili 2. mjesto izgubivši u finalu od pobjednika challengera latvijske Rige 18:21. 

Svoju će šansu za što bolji plasman u Lipiku tražiti i ekipa Splita za koji će igrati Toni Mindoljević, Ivan Rašetina, Stanko Kujundžić i Luka Petrašić. Ova ekipa je ujedno i Hrvatska 3x3 reprezentacija koja će također od 26.do 30. svibnja igrati na olimpijskim kvalifikacijama u Grazu. 

Split će tako postati jedina 3x3 ekipa koja će nastupiti na svih pet Lipik 3x3 challengera. Do sada najveći uspjeh u Lipiku im je 4. mjesto osvojeno 2018. kada su u polufinalu poraženi od ekipe Humpolec rezultatom 15:17. Narednog vikenda će po četvrti put u Lipiku igrati i Novi Sad koji je pobjeđivao 2016. i 2017., a 2019. su u polufinalu zaustavljeni od Kranja. Od ostalih ekipa u Lipiku su još igrali Liman 2017. poraženi u finalu, Jelgava pod imenom Ventspils 2019. osvojili 4. mjesto, a iste godine je Antwerp u Lipiku završio na 12. mjestu.

U dosadašnja četiri izdanja Lipik 3x3 Challengera u Lipiku je nastupilo 40 ekipa iz 20 zemalja i to s čak 4 kontinenta. Malo koji grad u Hrvatskoj, ali i šire može se pohvaliti da je u protekle četiri godine bio domaćin sportskom događaju na kojem su nastupile ekipe iz Tokya i Utsunomyje (Japan), iz australskog grada Townswilla koji leži na koraljnom grebenu, zatim ekipa iz Princetona koja je i 3x3 reprezentacija SAD-a. Igrale su još i ekipe iz Rusije, Latvije, Poljske, Češke, Litve, Francuske, Španjolske, Nizozemske, Italije, Bugarske, Ukrajine, Švicarske, Belgije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. 

Lipik je 2016. godine postao prvi grad u bivšoj državi sa statusom 3x3 challengera, danas je i dalje jedini hrvatski 3x3 challengera, a od gradova u regiji status challengera su do 2019. imali samo Ljubljana, Beograd i Novi Sad.