Fotografija: Pakračka maratonka Sendi Štrbac/Foto: Pakrački list
Galerija
Pakračka maratonka Sendi Štrbac/Foto: Pakrački list

Pakračka ultramaratonka Sendi Štrbac u sastavu reprezentacije za Europsko prvenstvo u Veroni

Ovo je kruna moje karijere. Nositi dres s državnim grbom na Europskom prvenstvu je potvrda i priznanje za dosad ostvareno, ali i poticaj za budućnost, kaže Sendi ŠtrbacNova hrvatska reprezentativka, pakračka ultramaratonka Sendi Štrbac, članica UMK Mazator iz Slavonskog Broda, još je jednom probila psihološku granicu od stotinu kilometara, pretrčavši ih ukupno 114 na 2. Lapovac Backyard Ultra utrci u Našicama, piše Pakrački list.

Riječ je o međunarodnom, vrlo zahtjevnom ultramaratonu gdje natjecatelji moraju uzastopno pretrčavati udaljenost od 6706 metara za manje od jednog sata, odnosno jedan krug oko Lapovca.

Popravila prošlogodišnji rezultat

U jedinstvenoj konkurenciji 68 natjecatelja Sendi je ostala među trinaest najizdržljivijih, odnosno među pet posljednjih ženskih maratonki, od kojih se najboljom pokazala slovenska ultramaratonka Nataša Robnik s ukupno 27 krugova i 181 kilometrom u nogama.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Sendi je za 17 sati – startavši 17. lipnja u 18 sati – kroz noć istrčala ukupno 17 krugova čime je za dva sata i dva kruga popravila prošlogodišnji rezultat s premijernog izdanja ove utrke. Prosječno je po krugu trošila 40 do 42 minute, a najbrži je otrčala za 39 minuta, što je također za tri minute u prosjeku brže nego 2021. godine.

Trčanje na 24 sata

- Support su mi bili dečko Marko i prijateljica Barbara. Oni su bili u boxu gdje su brinuli o hrani, piću i ostalom te uvelike pomogli da ostvarim ovaj rezultat. Teško je noć provesti sam, a oboje su sportaši pa prepoznaju potrebe ili krizne momente. Nisu radili na smjenu, bili su stalno budni, podizali su me energetski i moralno - rekla nam je Sendi.

Foto: Pakrački list
Foto: Pakrački list

Iako joj je ovo četvrta po redu upisana utrka sa stotinu i više kilometara, glavna je vijest da je sjajnu pakračku ultrašicu prepoznao hrvatski izbornik Dragan Janković te je uvrstio u žensku ULM reprezentaciju Hrvatske za predstojeće Europsko prvenstvo u trčanju na 24 sata, u rujnu ove godine, za što Sendi od ranije ima istrčanu A normu (više od 125 kilometara).

- Ovo je kruna moje karijere! Nositi dres s državnim grbom na Europskom prvenstvu je potvrda i priznanje za dosad ostvareno, ali i poticaj za budućnost -  zaključila je pakračka maratonka koja je kroz godine napornog treninga doživjela preobrazbu iz obične rekreativke u natjecateljku za ozbiljne priče, piše Pakrački list.