Fotografija: Okosnica Ženskog kuglačkog kluba Pakrac Papuk s lijeva Ivana, Andrea, Barbara, Sanja, Anamarija i Dorotea/Foto: Mario Barać
Galerija
Okosnica Ženskog kuglačkog kluba Pakrac Papuk s lijeva Ivana, Andrea, Barbara, Sanja, Anamarija i Dorotea/Foto: Mario Barać

Pakračanke osnovale kuglački klub, u ekipi i gradonačelnica: "Naše djevojke su ga zaslužile"

"Svrha osnivanja kluba je promocija kuglanja među ženama. Klub je otvoren za sve, bez obzira na ranije kuglačko iskustvo, a jedva čekamo ligaške utakmice", poručuju pakračke kuglačice



Pakrac je grad bogate kuglačke povijesti i sadašnjosti, a odnedavno je bogatiji za Ženski kuglački klub „Pakrac-Papuk“, prvi ženski klub u bližoj povijesti. Na osnivačkoj skupštini koja je u Gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu održana 20. ožujka, za predsjednicu je imenovana Barbara Ramić, a za tajnicu Andrea Krivačić.

Kako je istaknuto, cilj osnivanja ovog kluba je promicanje kuglačkog sporta kod ženske populacije s posebnim naglaskom na razvoj mladih.

Perspektivne djevojčice

- U sklopu Škole kuglanja Kuglačkog kluba „Pakrac-Papuk“ aktivno trenira nekoliko mladih i perspektivnih djevojčica starosti između 10 i 15 godina. One se natječu na pojedinačnim i parskim prvenstvima te na turnirima svojih uzrasnih kategorija. Novoosnovani klub će im omogućiti da nakon završetka Škole kuglanja i navršenih 15 godina imaju ekipu u kojoj mogu igrati i ligaške utakmice, pojašnjava Barbara Ramić koja je najiskusnija među pakračkim kuglačicama.

Barbara Ramić najiskusnija među pakračkim kuglačicama/Foto: Mario Barać
Barbara Ramić najiskusnija među pakračkim kuglačicama/Foto: Mario Barać

Ranije je kuglala za „Jedinstvo“ Sisak i „Novsku“, a u ovoj, upravo završenoj sezoni, igrala je u mješovitoj muško-ženskoj drugoj ekipi „Pakrac-Papuk“ koja se natjecala u 4. Hrvatskoj kuglačkoj ligi istok zona Požega.

Od jeseni u 2. ligi

Plan je da se ženska ekipa „Pakrac-Papuk“ već sljedeće sezone uključi u natjecanje u 2. Hrvatskoj kuglačkoj ligi sjever – žene u kojoj se natječu ekipe od Varaždina do Belog Manastira.

- Strastvena sam kuglačica, jako volim ovaj sport i sretna sam što ćemo napokon imati ekipu s kojom ćemo se moći natjecati u ženskoj kategoriji, kaže Barbara.

Odrasle Pakračke kuglačice treniraju dva puta tjedno, srijedom i nedjeljom u Gradskoj kuglani i tako konstantno već godinu i pol dana. Među njima je i Anamarija Blažević, aktualna gradonačelnica Pakraca koja iskreno priznaje da ne planira graditi profesionalnu kuglačku karijeru, ali da uživa u ovom vidu rekreacije.

S lijeva Anamarija, Andrea i Ivana/Foto: Mario Barać
S lijeva Anamarija, Andrea i Ivana/Foto: Mario Barać

- Pakrac je grad kuglanja, jako dugo godina ovaj sport je u našem gradu na visokoj razini, kroz povijest smo imali odličnih igrača, ali nikada nismo službeno imali ženski klub iako smo imali dobrih igračica i ekipa. Osnivanje ovog kluba je sigurno dobar potez, a posebno to mislim zbog naših djevojčica koje treniraju i postižu dobre rezultate. I do sada je bilo djevojčica koje su trenirale do određene dobi, ali kasnije bi ili odustajale jer nisu imale adekvatnu ekipu za daljnje natjecanje ili su morale odlaziti u druge sredine.

Slavica Blažević u U14 reprezentaciji

- Sada to više neće biti slučaj. Našim djevojčicama i djevojkama Loreni, Slavici, Franki, Antoniji, Leoni, Mariji i ostalima omogućit ćemo dobru kuglačku budućnost, ističe Anamarija Blažević koja dolazi iz poznate pakračke kuglačke obitelji Turković. Potvrda da Turkovići imaju dobre kuglačke gene, ali i da se u Pakracu jako dobro radi s mladim kuglačicama je Slavica Blažević koja se zahvaljujući radu, treniranju i dobrim rezultatima našla na širem popisu Hrvatske kuglačke kadetske reprezentacije u kategoriji U14 koja se priprema za Svjetsko pojedinačno prvenstvo.

Uz Barbaru Ramić, protekle sezone službene nastupe za mješovitu muško-žensku drugu ekipu „Pakrac-Papuk“ u 4. HKL Požega upisala je i Andrea Krivačić koja s prekidima kugla već šest godina, a posljednjih godinu i pol konstantno.

Borba protiv samog sebe

– Volim kuglanje, sviđa mi se taj sport. Jako je zanimljiva ta borba protiv samog sebe. Shvatila sam ga ozbiljno, uz dvoje male djece usklađujem obiteljske i poslovne obaveze kako bi redovno trenirala. To se polako vidi i na rezultatima koji su sve bolji pa se nadam da ću tako i nastaviti, kaže Andrea kojoj je u obitelji kuglačku povijest imao djed Emanuel Verhaz koji je svojevremeno kuglao u Badljevini i Siraču.

S osnivačke skupštine ŽKK-a Pakrac Papuk/Foto: Pakrački list
S osnivačke skupštine ŽKK-a Pakrac Papuk/Foto: Pakrački list
Sanja, Anamarija i Andrea na stazi/Foto: Mario Barać
Sanja, Anamarija i Andrea na stazi/Foto: Mario Barać

Uz nju i Barbaru, službena osnivačica kluba je i Sanja Turković koju je na kuglanje privukla šogorica, ranije spomenuta Anamarija Blažević.

Muški su preozbiljni

– Muž i svi u njegovoj obitelji su u kuglanju pa je normalno da sam pratila kuglanje. Prije sam se krenula baviti kuglanjem, ali s muškima, a s njima je to bilo teže. Oni sve to shvaćaju puno ozbiljnije, puni su savjeta, „ajde ovako, ajde onako“ pa bi se u svemu tome još više pogubila. Zato mi je u ovoj našoj ženskoj ekipi puno ljepše i opuštenije, uživam u ovoj rekreaciji i nisu mi toliko bitni rezultati, zaključuje  Sanja.

Iz kuglačke obitelji dolazi i Dorotea Major kojoj aktivno kugla tata Igor i stričevi Željko i Darko, a njihov otac Vinko je pakračka kuglačka legenda.

Slavica Blažević je pozvana u kadetsku reprezentaciju Hrvatske u kategoriji U14 /Foto: Pakrački list
Slavica Blažević je pozvana u kadetsku reprezentaciju Hrvatske u kategoriji U14 /Foto: Pakrački list

– Već me nekoliko cura pitalo za članstvo kada su čule da je osnovan klub, pa se nadam da će nam se priključiti još žena i da će nas biti sve više. Meni je kuglanje oduvijek bilo blisko i zanimljivo pa se namjeravam ozbiljno uključiti, trenirati, a nadam se i natjecati. Sve će to ovisiti o obavezama koje traži studij medicine u Zagreba, kaže Dorotea.

Žene, priključite se

Sve naše sugovornice naglasile su da je svrha osnivanja kluba promocija ovog sporta među ženama i da je klub otvoren za sve. Zato pozivaju sve žene koje su zainteresirane za bavljenjem kuglanjem, bez obzira jesu li nekada kuglale ili nemaju nikakvo kuglačko iskustvo, da im se priključe. Garantiraju dobru atmosferu i odličnu zabavu.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!