Fotografija: Nogometaši NK Mladost Ždralovi snimljeni na treningu prije uvođenja epidemioloških mjera/Foto: Privatni album
Galerija
Nogometaši NK Mladost Ždralovi snimljeni na treningu prije uvođenja epidemioloških mjera/Foto: Privatni album

Dočekali smo i to! Od ove subote napokon se nastavlja natjecanje u nižim nogometnim ligama

Što se tiče 4. lige, ona mora završiti do sredine lipnja, dok je rok za završetak 3. lige nešto kraći, međutim i broj klubova koji su u njoj natječe je manji, poručio je predsjednik NS BBŽ Slavko Prišćan



Ovog vikenda napokon se nastavlja natjecanje u 3. i 4. hrvatskoj nogometnoj ligi, kao i u županijskim ligama Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, Nacionalni stožer Civilne zaštite u petak je donio Odluku o dozvoljavanju natjecanja na otvorenom za niži rang sportskih natjecanja. Iako ljubitelji nogometa diljem naše županije još uvijek neće doći na svoje, jer se utakmice zbog epidemioloških mjera moraju odigravati bez prisutnosti gledatelja, spomenutu odluku s veseljem su dočekali u Nogometnom savezu Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dodatne mjere

- Hrvatski nogometni savez već se dugo zalaže za donošenje ove odluke. Naime, treninzi i prijateljske utakmice dozvoljene su već neko vrijeme, međutim poštivanje provođenja svih potrebnih mjera nitko nije nadzirao. Jedna od uloga delegata na utakmicama od sada će biti i kontroliranje nošenja maski na klupama za rezervne igrače te ostalih mjera poput mjerenja temperature, pojasnio je Predsjednik NS BBŽ –a te član Izvršnog odbora HNS-a Slavko Prišćan.

Budući da je odluka stigla tek u petak, a pored toga vremenska prognoza za vikend iza nas nije bila povoljna, prema Prišćanovim riječima Savez nije htio dovoditi klubove u nezgodnu situaciju i prisiljavati ih na odigravanje utakmica dan ili dva nakon donesene odluke.

Covid nadzor

-  Odigrana je tek jedna utakmica 4. nogometne lige Bjelovar-Koprivnica-Virovitica u Ferdinandovcu, dok je za vikend predviđen početak svih liga, dakle 3. HNL Sjever, 4. NL BJ-KC-VT te 1. i 2. ŽNL Bjelovarsko-bilogorske županije, kazao je Prišćan te dodao da će Savez poduzeti dodatne mjere u cilju sprječavanja širenja zaraze. – S obzirom da naš Savez vodi spomenutu 4. nogometnu ligu, dogovorili smo da svaka županija osigura po jednu osobu koja će obilaziti nekoliko utakmica na području svoje županije te vršiti dodatnu kontrolu, kao svojevrsni Covid nadzor, istaknuo je Prišćan.

Slavko Prišćan/ Foto: Deni Marčinković
Slavko Prišćan/ Foto: Deni Marčinković

Iako je nastavak natjecanja u 3. hrvatskoj nogometnoj ligi Sjever prema prvom planu trebao krenuti prije dva tjedna, a u ostalim ligama proteklog vikenda, prolongirani početak ne bi trebao stvarati veće poteškoće.

- Imamo dovoljno vremena za odigrati sve utakmice. Što se tiče 4. lige imamo mogućnost prvenstvo završiti do sredine lipnja, dok je rok za završetak 3. lige nešto kraći, međutim i broj klubova koji su u njoj natječe je manji, stoga ne bi trebali imati nikakvih dodatnih problema, poručio je Prišćan.

Financijski problemi klubova

Kao što smo već spomenuli, zbog epidemiološkim mjera publika neće moći uživati u nastavku natjecanja u nižim ligama, a ujedno će to biti dodatan problem i klubovima, jer će izostati financijski dio od prodaje ulaznica.

Uređeni Gradskom stadionu u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković
Uređeni Gradskom stadionu u Bjelovaru/Foto: Deni Marčinković

-Znamo da su klubovi u teškoj financijskoj situaciji, stoga je Savez prošle godinu ukinuo kotizacije za županijske lige te je omogućio besplatnu preregistraciju igrača. Također, podijeli smo dosta opreme za treninge, a određenom broju klubova pomogli smo i financijski za infrastrukturne radove preko HNS-a. Prvenstveno se radi o rasvjetnim stupovima i reflektorima, čime bi omogućili odigravanje pojedinih utakmica u večernjim terminima i na taj način paralelno riješili problem nedostatka sudaca, dodaje Prišćan, objašnjavajući da se u večernjim terminima mogu odigravati i utakmice mlađih dobnih skupina, koji također zahvaljujući novoj odluci mogu nastaviti svoja natjecanja.

Suradnja dva gradska kluba

Za kraj, Prišćan je dodao i to da ga veseli dobra suradnja između dva gradska kluba, NK Bjelovara i NK Mladosti iz Ždralova. – Drago mi je da se zajedničkim snagama traže rješenja kako bi naši klubovi konačno zauzeli mjesto koje zaslužuju u hrvatskom nogometu. Dobra primjer za to je uređenje gradskog stadiona u svrhu ishođenja licence za kvalifikacije za 2. HNL, zaključio Prišćan.