Fotografija: Nenad Bjelica i Zoran Mamić nisu baš u sjajnim odnosima otkad je Bjelica napustio Dinamo/Foto: Ronald Goršić/CROPIX
Nenad Bjelica i Zoran Mamić nisu baš u sjajnim odnosima otkad je Bjelica napustio Dinamo/Foto: Ronald Goršić/CROPIX

Osijek - Dinamo (15.00): Igre bez granica, koronavirus i tajne informacije

Derbi dva vodeća kluba HNL-a igraju derbi u Gradskom vrtu. Oba kluba su u problemima s igračima, a treneri jedan drugome usput pokušavaju "zamutiti vodu"



Zagrebački Dinamo, klub koji već dugo dominira hrvatskom nogometnom ligom, danas se sastaje s Osijekom, klubom koji igra sve bolje otkako ga je preuzeo bivši Dinamov trener Nenad Bjelica. Ovo će biti možda i najteže ovogodišnje ligaško iskušenje za Dinamo jer ga u osječkom Gradskom vrtu čeka zahuktali Osijek (15.00 sati)

Kolika se napetost stvara oko ovog derbija pokazuje i podatak da novinari koji prate ova dva kluba nisu uspjeli izvući niti jednu informaciju o taktici ili sastavima Nenada Bjelice i Zorana Mamića. Treneri su, svjesni važnosti utakmice, svoje namjere sakrili od javnosti i jedan drugome za danas pripremaju iznenađenje.

Europsko proljeće

Bjelica i Mamić dobro se poznaju, a obojica imaju djelomično i osobne motive za pobjedu u ovoj utakmici zbog repova koji su se vukli nakon što je Bjelica prestao biti Dinamov trener unatoč tome što je Dinamo s njim igrao europsko proljeće te je ostvario klubu san o kojem su uprave i navijači desetljećima maštali.

No, Osijek je u problemima, koronavirus poharao je svlačionicu. Navodno čak petorica igrača neće danas moći nastupiti, I onda opet tajanstvenost - nitko ne zna o kome je riječ. Jesu li ta petorica nositelji igre ili igrači s klupe? Ne zna se.

S druge strane, Zoran Mamić vjerojatno na sve načine pokušava doznati koji su Bjeličini igrači izvan stroja jer bi mu ta informacija bitno olakšala pripremu utakmice. 

Problemi za trenere

Ni Dinamo nije bez problema. U Osijek bi mogao zaigrati bez Lovre Majera, mladića koji unatoč godinama postaje jedna od ključnih figura momčadi i oduševljava igrama. Mamić će možda biti bez još jednog važnog igrača, Joška Gvardiola koji je trenutno najvažniji igrač Dinamove obrane. Navodno ni veznjak Bartol Franjić neće nastupiti. 

No, Sportske novosti pišu kako bi Majer i Gvardiol ipak mogli zaigrati, iako zapravo nitko ne zna je li to istina ili Zoran Mamić muti vodu Nenadu Bjelici. 

Dinamo je nakon deset kola prvi na ljestvici s 26 bodova, dok Osijek ima 20. Bjelica bi se s pobjedom približio Dinamu na samo tri boda razlike, a Dinamo bi s eventualnom pobjedom imao devet bodova viška i učvrstio se na prvom mjestu. Sasvim je jasno zašto je obojici ovaj derbi toliko važan.