Fotografija: Slavlje na ulicama Knina nakon sto je Matea Jelić osvojila zlatnu medalju na OI.
Foto: Duje Klaric/CROPIX
Galerija
Slavlje na ulicama Knina nakon sto je Matea Jelić osvojila zlatnu medalju na OI. Foto: Duje Klaric/CROPIX

Olimpijsko zlato prvi put stiže u Knin! Čudesna Matea Jelić ispisala povijest!

Ovo je peta medalja za Hrvatsku u tekvondou i prvo zlato nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu (2008), Lucije Zaninović u Londonu (2012), te Tonija Kanaeta u Tokiju.
Matea Jelić u nevjerojatnoj je drami osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju. Nakon što je u karijeri nekoliko puta na velikim natjecanjima u zadnjim sekundama ostajala bez medalja, hrvatska tekvondašica Matea Jelić sve je naplatila osvojivši zlatnu medalju na olimpijskim igrama u Tokiju, prenoosi Jutarnji list.

Jelić je do najvećeg uspjeha u povijesti hrvatskog tekvandoa stigla pobjedivši u kategoriji do 67 kg Britanku Lauren Williams sa 25-21 premda je 15 sekundi prije kraja gubila sa 15-21.

Preokret u posljednjim sekundama

U neizvjesnom finalu rezultat je na ulasku u posljednju minutu bio 13-13, no tada je Williams s dva udarca nogom u tijelo stigla do prednosti 17-13. Sve do 15 sekundi prije kraja bilo je 21-15 za Williams, a onda je Jelić s tri udarca nogom u glavu uspjela doći do preokreta i kolosalnog uspjeha.

Bio je to dvoboj dviju posljednjih europskih prvakinja u ovoj kategoriji, aktualne Jelić iz Sofije u travnju ove godine i Williams iz Kazana 2018.

Ovo je peta medalja za Hrvatsku u tekvondou i prvo zlato nakon bronci Sandre Šarić i Martine Zubčić u Pekingu (2008), Lucije Zaninović u Londonu (2012), te Tonija Kanaeta u Tokiju.

Teške pripreme

Članica splitskog TK Marjana je na putu do zlata pobijedila Haićanku Lauren Lee sa 22-2, u četvrtfinalu Brazilku Milenu Titoneli sa 30-9, dok je u polufinalu bila bolja od Amerikanke Paige McPherson sa rezultatom 15-4.

U finalu je odmjerila snage protiv protiv Britanke Lauren Williams. Bio je to dvoboj dvije posljednje europske prvakinje u ovoj kategoriji, Jelić je bila zlatna u Sofiji ove godine, a Williams prije tri godine u Kazanu.

Jelić ima samo 23 godine, no iza nje je niz medalja na velikim natjecanjima. Aktualna je europska prvakinja, bila je i svjetska juniorska prvakinja, osvojila je zlato i na Mediteranskim igrama, te slavila na Grand Prix turnirima.

Kako je priznala iza nje su bile najteže pripreme u karijeri. Trenirala je četiri puta dnevno. Čak je promijenila telefonski broj kako bi se izolirala i maksimalno koncentrirala za Tokio, prenosi Jutarnji list.