Fotografija: Ivan Perisic postigao gol za 1:1/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Galerija
Ivan Perisic postigao gol za 1:1/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Novi vatreni za broncu! Dalić protiv Maroka s dva debitanta i velikim iznenađenjem

Hrvatski izbornik napravio pet kadrovskih promjena u startnoj postavi, Šutalo i Stanišić dobili su šansu za debi na SP-u, a Majer i Oršić prvi put da krenu od prve minute.



HRVATSKA - MAROKO (16:00)

HRVATSKA: Livaković - Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Perišić - Modrić, Kovačić - Majer, Kramarić, Oršić - Livaja

MAROKO (VJEROJATNI SASTAV): Bounou - Hakimi, El-Yamiq, Dari, Attyat-Allah - Ounahi, Amrabat, Amallah - Ziyech, En Nesyri, Boufal

Zlatko Dalić odabrao je vrlo ofenzivan sastav. Ivana Perišića stavio je na lijevog beka, a Mislava Oršića na krilo. To je zadnja promjena koju je izbornik učinio, a zapravo se radi o varijanti viđenoj već ranije na turniru u ogledima s Brazilom i Argentinom u kasnijoj fazi utakmica, pišu Sportske novosti.

Hrvatski izbornik napravio pet kadrovskih promjena u startnoj postavi, Josip Šutalo i Josip Stanišić dobili su šansu za debi na najvećoj nogometnoj smotri, a Lovro Majer i Mislav Oršić prvi put da krenu od prve minute. Marko Livaja vratio se na poziciju centarfora, radi se o njegovom trećem startu u Kataru.

Marko Livaja/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Marko Livaja/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

U odnosu na utakmice s Brazilom i Argentinom nije imao ozlijeđene Juranovića i Brozovića te Lovrena i Sose koji nisu posve spremni, osjećali su posljedice ranijih utakmica. Mario Pašalić je ovaj put dobio mjesto na klupi.

Mike Tyson jednom je zgodom rekao da svi imaju plan - dok ne dobiju šaku u glavu. Upravo se to dogodilo Maroku protiv Francuske u polufinalu. Premda su imali osjećaj da su bili ravnopravna, ako ne i bolja momčad od "les bluesa", na kraju su morali priznati poraz. I to praktički od njihova oružja; Francuska je nakon vodstva spremno predala inicijativu Marokancima i čekala kontru. Čekala i dočekala...

Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Ono što je, međutim, važno uoči velikog sraza za broncu jest činjenica da su "lavovi Atlasa" vrlo dobro funkcionirali i kad su imali inicijativu, osjećajući se prilično dobro s loptom u nogama. Rezultat ih nije mazio, ali čak i kada su odustali od osnovnog plana disciplinirane i fanatične obrane, s kontrama na steroidima, nisu izgledali bezglavo. Dapače. A sve su to radili pritom i gubeći važne igrače, poput Mazraouija, Aguerda, Saissa, obrambenog tridenta Walida Regraguija.

Marokanski novinari ovdje nas praktički uvjeravaju da će izbornik potpuno izmijeniti sastav i na teren poslati rezervnu momčad. Da neće igrati niti navedeni ozlijeđeni trojac, ali ni Hakimi, Ziyech, El-Nesyri, Amrabat, jer, kao, ova im utakmica nije važna i doživljavaju je kao utakmicu prijateljskog karaktera. Kad je to jedan od njih u četvrtak rekao Andreju Kramariću, ovaj nije mogao vjerovati...

"Prija... što?! Pa to je utakmica života, o čemu pričate? Siguran sam da svaki marokanski igrač želi postati besmrtan, a s brončanom medaljom to bi i postigao", rekao je Kramarić, dodajući da će Hrvatska ovu utakmicu shvatiti kao finale, a ne kao školski kup.

Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Je li Marokanci namjerno "pile naopako", teško je razaznati, međutim, doista je nemoguće zamisliti da se netko zadovoljio polufinalom, da je odustao nakon što nije osigurao finale. Uostalom, "brončani" ne bi imali besmrtni status da su doma došli kao "drveni". Može se očekivati slična utakmica kao u skupini (0-0), ali s određenim razlikama: prvo zbog značaja, a drugo zbog energetskog pražnjenja, nagomilanog umora i emocionalnog pražnjenja. Ovo posljednje, recimo, vidjelo se na nama nakon Brazila, a lako moguće da se ovaj put, poslije Francuske, vidi i na Marokancima. Imali smo i dan više odmora, što nije zanemarivo...

Promjene i u napadu

Ono što je zapravo najveći misterij jest Dalićev sastav. Neće hrvatski izbornik imati opsežnu renovaciju unutar prve momčadi, no problemi su pokucali na vrata: Brozović i Juranović prije svih, ali i Sosa te Gvardiol osjećaju određene posljedice napornog turnira, a Dalićeva najava da će u vatru gurnuti samo najspremnije sugerira da će netko od njih ispasti iz hrvatskog "band-vagona", koji će jurnuti prema brončanoj medalji u subotu na Khalifi. Zadnji trening propusti je i Lovren. Mogući Brozovićev izostanak trebao bi, pak, aktivirati bečki poučak, kad se Interov veznjak ozlijedio, a ulaskom Majera Hrvatska se preobrazila u 4-2-3-1 s Modrićem i Kovačićem na "šesticama", a Majerom ispred njih. 

Slavlje igrača Hrvatske nakon pobjede/Foto: Tom Dubravec/CROPIX
Slavlje igrača Hrvatske nakon pobjede/Foto: Tom Dubravec/CROPIX

To je neka prevladavajuća nit vodilja za sraz s Marokom, za koji je teško procijeniti s kojim će igračima istrčati na megdan još aktualnom viceprvaku svijeta. U svakom slučaju, pred fanatičnim marokanskim vodom na tribinama, "vatreni" će morati još jednom iskazati strpljivost i čvrstoću te koncentraciju kakvu su imali u prvome duelu; da, imali su samo pet pokušaja na suparnička vrata, ali su ujedno potpuno "uškopili" marokanske napade. To je osnovni preduvjet i ovoga duela, koji moramo odigrati i ofenzivno aktivnije, uz pretpostavku da će napadačke pozicije zauzeti Kramarić, Livaja i Perišić. Vlašić je bio u kombinaciji, ali je virozan, pišu Sportske novosti.

Spremni za pobjedu

Prije svega, ovu utakmicu trebamo riješiti glavom i iskustvom jer ga u odnosu na suparnika imamo za izvoz. I ovu pustinjsku epopeju završiti trijumfalno, s medaljama oko vrata. Ova Hrvatska je apsolutno spremna to učiniti...

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!