Fotografija: Dio polaznika Škole košarke s trenerima/Foto: Daria Marković
Galerija
Dio polaznika Škole košarke s trenerima/Foto: Daria Marković

Na prvi trening besplatne Škole košarke u Daruvaru došao i Amerikanac

"Došli smo iz države New Hampshire u blizini Bostona. Iako Škola košarke polazi od 7 godina, moj sin Cooper ima 6 godina i odlično mu ide. Jako smo sretni", kaže Sam Wullbrandt




Krenula je besplatna Škola košarke u Daruvaru. Prvi trening održan je danas ujutro na vanjskom igralištu Centra Rudolf Steiner pod organizacijom Školsko sportskog saveza grada Daruvara te Sportske zajednice grada Daruvara.

Bili smo na prvom treningu mladih košarkaša i uvjerili se da je odaziv Školi košarke veći od očekivanog. Naime, prijavio se čak 51 polaznik.

<p>Na program Škole košarke upisao se sveukupno 51 polaznik/Foto: Daria Marković</p>

Na program Škole košarke upisao se sveukupno 51 polaznik/Foto: Daria Marković

- Nikoga nismo htjeli odbiti, nego sve prihvatiti da što više djece i mladih prođe program. Trenutno su podijeljeni u tri grupe prema uzrastu; prvi uzrast je 7 i 8 godina kojih je 14, drugi uzrast je 9 i 10 godina kojih je 16 i treći uzrast od 11 do 14 godina kojih je 21 - rekao nam je Petar Otković iz Školsko sportskog saveza.

Upoznavanje s košarkom

Danas su sve tri grupe krenule s početnim treninzima, odnosno uvodnim treningom. Prvi termin bio je od 8.30 do 9.45 sati za prva dva uzrasta, a od 10 do 11.15 sati vodili su se treninzi za uzraste od 11 do 14 godina.

<p>Prvi termin bio je od 8.30 do 9.45 sati za prva dva uzrasta, a od 10 do 11.15 sati vodili su se treninzi za uzraste od 11 do 14 godina/Foto: Daria Marković</p>

Prvi termin bio je od 8.30 do 9.45 sati za prva dva uzrasta, a od 10 do 11.15 sati vodili su se treninzi za uzraste od 11 do 14 godina/Foto: Daria Marković

Tako se djeci prvo pokazao motivacijski video s najboljim košarkaškim potezima kako bi ih se motiviralo i pokazalo kako to izgleda u profesionalnom sportskom svijetu.

<p>Polaznici su krenuli s upoznavanjem osnovnih elemenata poput osnovnog košarkaškog stava, osnovnog vođenja u mjestu i osnovnog šutiranja/Foto: Daria Marković</p>

Polaznici su krenuli s upoznavanjem osnovnih elemenata poput osnovnog košarkaškog stava, osnovnog vođenja u mjestu i osnovnog šutiranja/Foto: Daria Marković

Zatim su krenuli s upoznavanjem osnovnih elemenata poput osnovnog košarkaškog stava, osnovnog vođenja u mjestu i osnovnog šutiranja kako bi dobili osjećaj za loptu te da se upoznaju sa sportom.

- Budući da smo započeli s programom, ne primamo više prijava, ali nakon završetka ovog programa pokušat ćemo saznati inicijalnu zainteresiranost djece za košarkom. Ako bi bilo još interesa, pokušali bi organizirati da se program nastavi dalje kroz cijelu godinu, a onda bi se svi zainteresirani mogli uključiti u redovite treninge. U sljedećim danima ćemo ići detaljnije s vođenjima, raznim načinima šutiranja na koš, dodavanjima i hvatanjima lopte te suradnjom među igračima - kaže Petar Otković.

Oduševljeni treneri

Škola košarke traje do 31. kolovoza, a ta dva treninga sljedeći tjedan bit će u popodnevnim terminima.

- Škola košarke traje sedam dana, svaki dan s jednim treningom u trajanju od maksimalno sat i pol vremena. Zadovoljni smo i oduševljeni odazivom djece, koji nikad nije bio ovako velik. Bilo bi nam drago da svi i ostanu, jer imamo četiri ili pet polaznika starijih uzrasta koji su već upoznati s košarkom i vidi se da su već igrali - istaknuo je Otković.

Zaigrani polaznici

Nakon odrađenog treninga, upitali smo nekoliko polaznika kako im se svidjela Škola košarke.

- Na početku sam mislila da je to malo dosadno igrati, ali sam se upisala i zapravo je jako zabavno. Naučila sam voditi loptu i gađati koš, a planiram još nastaviti dolaziti na daljnje treninge - kazala je Ana Čović (9).

<p>Polaznici uče osnovne elemente tehnike u košarci/Foto: Daria Marković</p>

Polaznici uče osnovne elemente tehnike u košarci/Foto: Daria Marković

- Jako je zabavno igrati košarku. Sviđa mi se i nije mi naporno. Malo je teško, ali nastavit ću dolaziti da još više naučim - kaže Lovro Antolović (9).

Dolazak Amerikanca

Nisu samo Daruvarčani polaznici ovog programa Škole košarke, posebno nas se dojmio dolazak malog Amerikanca.

<p>Cooper i Sam Wullbrandt/Foto: Daria Marković</p>

Cooper i Sam Wullbrandt/Foto: Daria Marković

- Došli smo iz države New Hampshire, koja se nalazi na sjeveroistoku SAD-a, u blizini Bostona. U Daruvar smo se preselili prije dva mjeseca jer radimo u Baptističkoj crkvi u Daruvaru. Misionar sam i ovdje sam da pomognem crkvi, ali i da treniram i naučim druge pastore u Hrvatskoj. Volim košarku i igram ju još od srednje škole, to mi je najdraži sport. Jedan prijatelj iz Golubinjaka rekao mi je da njegov sin polazi Školu košarke pa sam odlučio i ja svoga sina upisati. Iako Škola košarke polazi od 7 godina, moj sin Cooper ima 6 godina i odlično mu ide. Jako smo sretni - kaže nam Sam Wullbrandt, otac Coopera.

Cilj programa

Podsjetimo, cilj je Škole košarke upoznati djecu s osnovama jednog od najpopularnijeg ekipnog sporta na svijetu i naučiti ih osnovne elemente tehnike u košarci.

<p>Polaznici u igri/Foto: Daria Marković</p>

Polaznici u igri/Foto: Daria Marković

Voditelji programa škole košarke, profesori kineziologije i treneri vodit će Dnevnik rada, gdje će se evidentirati koncepti satova, rezultati motoričko-funkcionalnih testiranja, dostignuti nivo svladane tehnike te opća zapažanja o razvoju i nadarenosti za sport.

Povratak košarke u Daruvar

Kompletan program temelji se na učenju i usavršavanju temeljnih košarkaških vještina, višestranom i bazičnom razvoju i održavanju funkcionalno-motoričkih sposobnosti sa željom da se domaća košarka nakon 20-ak godina vrati u grad Daruvar na visoki nivo gdje je nekad i bila, ali isto tako i da se vrate navijači i publika na tribine te nastavi s treninzima košarke i nakon završetka besplatne škole.