Fotografija: Kao član juniorske kuglačke reprezentacije Hrvatske Niko će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u kuglanju koje će u Varaždinu biti održano od 12. do 17. svibnja/Foto: Privatni album
Galerija
Kao član juniorske kuglačke reprezentacije Hrvatske Niko će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u kuglanju koje će u Varaždinu biti održano od 12. do 17. svibnja/Foto: Privatni album

Mladi Pakračanin Niko Kalvi putuje na Svjetsko prvenstvo u kuglanju: "Priželjkujem medalju"

Na stazi, prije početka kuglanja, obavezno razvezujem i ponovno vežem vezice na tenisicama, a to radim i kad god mi je potrebno smirivanje i „resetiranje“ priznaje nam Niko koji je njegov mali sportski ritual



Kuglanje je u Pakracu vrlo popularan i trofejan sport koji ima bogatu dugogodišnju tradiciju, a ovih će dana dobiti dodatno, veliko priznanje i to zahvaljujući mladom i talentiranom Niki Kalviju, mladiću koji će narednih dana napuniti tek 17 godina.

On će kao član juniorske kuglačke reprezentacije Hrvatske nastupiti na Svjetskom prvenstvu u kuglanju koje će u Varaždinu biti održano od 12. do 17. svibnja.

Velika čast

- Velika mi je čast igrati za reprezentaciju Hrvatske i imati prilike predstavljati svoju državu, pogotovo na najvećem kuglačkom natjecanju na svijetu, kaže Niko, jedan od pet ravnopravnih igrača reprezentacije u kojoj je završio zahvaljujući pozivu i povjerenju koje mu je ukazao izbornik reprezentacije i trener Zdenko Sušac.

Niko je dobrim nastupima ove sezone izborio reprezentativni dres/Foto: Pakrački list
Niko je dobrim nastupima ove sezone izborio reprezentativni dres/Foto: Pakrački list

Juniori 14 reprezentacija iz cijeloga svijeta će se u Varaždinu natjecati u nekoliko disciplina. Ekipno natjecanje je na rasporedu 14. svibnja i posebno je važno jer će 24 igrača s najbolje ostvarenim rezultatima izboriti nastup na pojedinačnom natjecanju (17.5.). Uz to medalje će se dijeliti i u disciplinama sprint (16.6.), tandem i mješoviti tandem (15.5.).

Niko se nada da će dobiti priliku i nastupiti u nekoj od spomenutih disciplina.

– Radio sam kvalitetno i vrijedno, puno sam truda uložio u pripreme i nadam se da će mi se to vratiti. U ekipi nas je pet igrača od kojih će četiri započeti ekipni nastup, a jedan će biti rezerva. Naravno da se nadam da ću dobiti priliku zaigrati od početka, ali o tome odlučuju izbornik i treneri. Naredni vikend imamo posljednje pripreme u Ozlju gdje ćemo odraditi dva trening i utakmicu protiv Slovenije, a ja se nadam dobroj igri i rezultatima, kaže Niko.

Dodaje kako se odlično slaže s dečkima u reprezentaciji u kojoj su još njegovi vršnjaci iz Osijeka, Zaprešića i Delnica.

Priželjkuje medalju

Ako dobije priliku u Varaždinu, Niko bi bio zadovoljan rezultatom iznad 585 čunjeva, a siguran je da ekipa ima kvalitetu da osvoji medalju koju i priželjkuje.

Važna i vrijedna činjenica je i da će Niko imati pravo nastupa u ovoj kategoriji i za godinu dana kad je na rasporedu Europsko prvenstvo u Slovačkoj.

Niko je 2019. u Zaboku osvojio broncu u kategoriji U14/Foto: Privatni album
Niko je 2019. u Zaboku osvojio broncu u kategoriji U14/Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
Foto: Privatni album

– Sve ovo mi je najvažnije zbog iskustva kako bi, kada dođem u kategoriju U23, a onda i u seniorsku kategoriju, bio na što višem nivou igre, kaže.

U svom prvom reprezentativnom nastupu u Apatinu u Srbija, srušio je 554, odnosno 577 čunjeva. Sudjelovao je i u zadnjem okupljanju reprezentacije koja je proteklog vikenda u austrijskom Ritzingu savladala Austriju rezultatom 7:1.

- Nisam baš zadovoljan nastupom i rezultatom u Austriji gdje sam srušio 548 čunjeva. Važnije od rezultata mi je bilo da popravljam neke tehničke nedostatke i važno mi je da znam na kojim stvarima moram poraditi da to bude još bolje. Uglavnom, sviđa mi se u kojem smjeru ide forma, ističe.

Bronca u sprintu

Iza Nike je izuzetno uspješna sezona u kojoj je ostvario zapažene rezultate, ne samo u svom uzrastu, nego već i u seniorskom kuglanju.

Najprije je u listopadu prošle godine u Zagrebu, na juniorskom prvenstvu Hrvatske u disciplini sprint, osvojio brončanu medalju. U polufinalu je za samo jedan čunj izgubio od kasnijeg prvaka Hrvatske Frana Popovića iz Zadra.

Pojedinačna bronca, parovno srebro

Potom je u studenom u Delnicama osvojio treće mjesto na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za juniore mlađe do 18 godina. U dva bacanja po 120 hitaca srušio je 564 i 543 čunja za ukupnih 1107 čunjeva.

U Delnicama je Niko osvojio pojedinačnu broncu/Foto: Privatni album
U Delnicama je Niko osvojio pojedinačnu broncu/Foto: Privatni album

Novu medalju, ovaj put srebrnu osvojio je na juniorskom prvenstvu parova u veljači u Rijeci i to u paru s Matkom Škondrom, dugogodišnjim prijateljem i klupskim kolegom. Niko je u konkurenciji 19 parova i 38 igrača jedini srušio 600 čunjeva što je uz Matkovih 509 bilo dovoljno za drugo mjesto.

Niko je ove sezone debitirao i u seniorskoj 1. kuglačkoj ligi istok za svoj „Pakrac Papuk“. Nastupio je u tri utakmice i srušio u prosjeku respektabilna 572 čunja, a na gostovanju u Zaboku je srušio čak 583.

Obzirom da kao mladi igrač ima pravo na dvojnu registraciju Niko je prošle sezone igrao i za „Slavonski banovac“ koji se borio u 2. kuglačkoj ligi istok. Niko je s prosjekom od 542 čunja pojedinačno zauzeo 31. mjesto u konkurenciji 69 igrača koji su od njega puno stariji i iskusniji.

Rekordnih 606 čunjeva

Ali to nije sve jer je Niko paralelno igrao i za drugu ekipu „Pakrac Papuka“ i to u 4. ligi zona Požega. Tu je s prosjekom od 548 čunjeva bio najbolji igrač lige, a u listopadu je u Požegi, u utakmici protiv “Elektre“, srušio 606 čunjeva što je trenutno njegov službeni rekord. Neslužbeni rekord sa treninga mu je 612 čunjeva.

Neslužbeni rekord 612 srušenih čunjeva/Foto: Privatni album
Neslužbeni rekord 612 srušenih čunjeva/Foto: Privatni album

U Požegi je Niko postavio svoj službeni rekord od 606 srušenih čunjeva/Foto: Privatni album
U Požegi je Niko postavio svoj službeni rekord od 606 srušenih čunjeva/Foto: Privatni album

- Zahvalan sam i „Pakrac Papuku“ i „Slavonskom banovcu“ što su mi dali priliku da se iskušam u seniorskim utakmicama iako sam imao samo 16 godina. Nisu na mene stavili nikakav pritisak i to iskustvo mi je bilo jako vrijedno. Upravo na tim utakmicama sam imao situacije koje su mi pokazale koliko mogu i koje su od mene napravile boljeg igrača. U sjećanje mi se urezalo gostovanje u Belišću kod kasnijeg prvaka „Željezničara“ gdje smo otišli nekompletni. Odigrali smo neriješeno 4:4 i taj bod je na kraju bio praktički presudan u opstanku „Slavonskog banovca“ u ligi. U toj utakmici sam imao 1:1 u setovima i u trećem setu mi je isteklo vrijeme iako sam trebao bacati u pune i povesti 2:1. Umjesto toga taj set sam izgubio za 4 čunja. To inače jako poremeti igrača, ali ja sam sjeo na stolicu, prekrio glavu ručnikom, duboko udahnuo i rekao si da sad idem odigrati najbolje što mogu. Zadnji set sam preokrenuo i u zadnjim hicima dobio s 15 čunjeva prednosti i tako svojoj ekipi donio bod koji se računao za konačnih 4:4, kaže Niko koji razmišlja vrlo zrelo i koji o kuglanju govori s posebnom strašću.  

Ovisan o kuglanju

- Skoro pa bih rekao da sam postao ovisan o kuglanju, priznaje Niko, a u prilog toj njegovoj izjavi idu i činjenice da posljednjih godinu dana Niko trenira četiri puta tjedno, a tu su najčešće dvije utakmice vikendom. Napredak je vidljiv i u rezultatu, ali što je još važnije i u tehnici čemu su pridonijeli i individualni treninzi u Osijeku.

Imao je prilike nedavno u Pakracu uživo gledati svjetskog viceprvaka i trenutno najboljeg hrvatskog kuglača Alena Kujunžića, koji je na kuglačkom kupu „Bljesak“ osvojio prvo mjesto.

Srebrna medalja u paru s prijateljem Matkom Škondrom/Foto: Privatni album
Srebrna medalja u paru s prijateljem Matkom Škondrom/Foto: Privatni album

– Ranije je bio s nama na pripremama i iznenadio sam se koliko je pristupačan, normalan i kako se zezao s nama. U Pakracu me prepoznao i pozdravio i bilo ga je užitak gledati, kaže nam.

U kuglanju ga posebno privlače mentalni izazovi i situacije u kojima ima priliku sazrijevati.

– Iako je to i ekipni sport, u kuglanju ipak ovisiš o sebi. Kriv si ako napraviš loš rezultat, ali si i zaslužan kada odigraš odlično i to je poseban osjećaj, kaže Niko koji, kao i svi vrhunski sportaši ima neke svoje male sportske „rituale“.

- Na stazi, prije početka kuglanja, obavezno razvezujem i ponovno vežem vezice na tenisicama, a to radim i kad god mi je potrebno smirivanje i „resetiranje“. Često za to bude prilike jer sam emotivan i impulzivan i od sebe imam velika očekivanja i visoke ciljeve koje je nekad teško ispuniti, priznaje.  

Kave s prijateljima

Niko je učenik 2. razreda gimnazije u Daruvaru, a već sada ima ponudu jednog zagrebačkog kluba da, kada dođe vrijeme studiranja, nastavi kuglati kod njih. U slobodno vrijeme kojeg baš i nema previše, najradije se druži s prijateljima uz kave. Voli i izaći, ali obzirom da mu je vikend uglavnom rezerviran za kuglanje, ni nema previše prilike za izlaske.  

Zanimalo me kako njegovi prijatelji, poznanici i vršnjaci gledaju na njegov sportski izbor obzirom da kuglanje ni izbliza nije popularno kao nogomet, košarka ili neki drugi sportovi.

Brončana medalja u disciplini sprint u Zagrebu u listopadu 2022./Foto: Privatni album
Brončana medalja u disciplini sprint u Zagrebu u listopadu 2022./Foto: Privatni album

– Istina je da se na kuglanje, posebno među mladima ne gleda kao na neki ozbiljan sport. I mojim poznanicima je u početku bilo malo neobično, ali kada sam izborio ulazak u reprezentaciju i svjetsko prvenstvo, shvatili su da je to nešto veliko i da to nije bezvezan sport, kaže Niko.

Roditelji najveća podrška

Niku je na kuglanje doveo tata Dražen koji je, uz mamu Anitu, njegova najveća podrška.

– Cijenim njihovu žrtvu i trud, jako sam im zahvalan na svemu što su učinili da se mogu baviti ovim sportom jer su uvijek bili na raspolaganju za voženje i sve drugo što je bilo potrebno. Oni su jedan od važnijih razloga zato što sam tu gdje jesam, skroman je Niko.

U iščekivanju medalje

Pakrački ljubitelji kuglanja će s velikom pažnjom pratiti Nikene nastupe u Varaždinu od 14. do 17. svibnja. Ni očekivanja nisu mala pa mnogi priželjkuju da se ponovi svibanj 2013. godina. Naime, prije točno deset godina na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj brončanu medalju je s kuglačkom reprezentacijom Hrvatske osvojio tada 17-godišnji Lipičanin Tibor Nemet.

Niko kaže da je čast predstavaljati svoju zemlju na velikom natjecanju/Foto: Privatni album
Niko kaže da je čast predstavaljati svoju zemlju na velikom natjecanju/Foto: Privatni album

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!