Fotografija: Daruvarski odbojkaši u Beogradu/Foto: Privatni album
Galerija
Daruvarski odbojkaši u Beogradu/Foto: Privatni album

Mladi daruvarski odbojkaši u Beogradu brane boje Hrvatske na Svjetskom školskom prvenstvu

Riječ je o bivšim i sadašnjim učenicima Osnovne škole Vladimira Nazora, koji su pravo sudjelovanja na svjetskoj smotri stekli osvajanjem prvog mjesta na državnoj završnici u školskoj godini 2018./2019.




Mladi daruvarski odbojkaši ovih dana u Beogradu sudjeluju na Svjetskom školskom prvenstvu, gdje pored grada i županije, zajedno s još 50-tak učenika iz drugih gradova, brane boje Lijepe naše. Riječ je o bivšim i sadašnjim učenicima Osnovne škole Vladimir Nazora, koji su pravo sudjelovanja na svjetskoj smotri stekli osvajanjem prvog mjesta na državnoj završnici u školskoj godini 2018./2019.

Povijesno natjecanje

- Ovo natjecanje ujedno je i prvo školsko svjetsko prvenstvo za osnovne škole, a naša škola Hrvatsku predstavlja u muškoj odbojci. Pravo nastupa imaju svi učenici koji su te godine bili na državnom prvenstvu, tako da se pored trenutnih učenika, s nama se u Beograda nalaze i naša dva bivša učenika, koji sada pohađaju srednju školu. Riječ o mladićima rođenim u razdoblju između 2006. i 2008. godine, iz Beograda nam je kazao profesor tjelesne i zdravstvene kulture Dario Šokac, ujedno i voditelj mladih odbojkaša.

<p>Daruvarčani s odbojkašicama iz Vrsara/ Foto: Privatni album</p>

Daruvarčani s odbojkašicama iz Vrsara/ Foto: Privatni album

<p>Daruvarski odbojkaši u beogradskom hotelu/ Foto: OK Daruvar</p>

Daruvarski odbojkaši u beogradskom hotelu/ Foto: OK Daruvar

Što se njihovog natjecanja tiče, zbog korone je od planiranih 24 ekipe pristiglo tek njih četiri, međutim prema riječima Šokaca, konkurencija je itekako dobra.

- Sistem natjecanja je takav da prvo svi međusobno odigramo, a potom se tvore dva polufinala, u kojima se križaju prva i posljednja ekipa, odnosno druga i treća. Nažalost, u našoj prvoj utakmici unatoč dobroj igri nesretno smo izgubili od Bugarske, a na zagrijavanju uoči druge utakmice protiv domaćina, ozlijedio nam se najbolji igrač, čime su nam izgledi za bolji rezultat kud i kamo manji. Preostale utakmica također smo izgubili, a danas u 9 sati protiv Ukrajine borit ćemo se za brončanu medalju, objašnjava profesor Šokac, inače predsjednik Odbojkaškog kluba Daruvar.

Zabavni i edukativni program

Za samu organizaciju profesor i sami učenici imaju samo riječi hvale. Naime, u Beogradu je trenutno oko 2500 natjecatelja iz 35 zemalja svijeta, koji se natječu u 14 sportova.

- Svaki dan imamo okupljanje na utvrdi Kalemegdan, a jučer je održana i večer nacija na kojoj je svaka država imala svoj štand, a svaka ekipa predstavila je i svoj grad. U suradnji s Turističkom zajednicom Daruvar- Papuk te Ekonomskom i turističkom školom Daruvar dobili smo suvenire koje smo izložili i dijelili drugim učenicima i tako promovirati naš grad. Jednako tako, naši učenici upoznali su i ostale zemlje, ističe Šokac.

<p>Mladi Daruvarčani u šetnji Beogradom/ Foto: Privatni album</p>

Mladi Daruvarčani u šetnji Beogradom/ Foto: Privatni album

<p>Hrvatski štand/Foto: Privatni album</p>

Hrvatski štand/Foto: Privatni album

Iako je rezultat u drugom planu, treba reći da je ovo prva daruvarska škola koja sudjeluje na svjetskom prvenstvu. Ono što je svakako najveća dobit za sve učenike je druženje s vršnjacima iz cijelog svijeta, pa se tako u hotelu nalaze s ekipama iz Nigerije te Ujedinjenih Arapskih Emirata. 

Što se tiče epidemioloških uvjeta, Sokač ističe da su svi natjecatelji testirani PCR testovima. Daruvarski učenici u Beogradu će ostati sve do nedjelje, do kad natjecanje traje. Nadalje, dečki pauze između utakmica provode bodreći ostale natjecatelje u drugim sportovima, a svakodnevnom u periodu od 16 do 20 sati imaju organizirane edukativne i zabavne aktivnosti. 

Ponos grada i županije

Dodajmo i to da su svi daruvarski učenici ujedno i članovi OK Daruvar, s kojima rade treneri Staša Bartoš, Mario Salopek i Ivan Hodžić, koji su također zaslužni za odlučan uspjeh mladih Daruvarčana, a na svoje učenike ponosna je i ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora, Kornelija Častek.

- Oduševljeni smo što su naši učenici dobili priliku predstavljati našu školu, Daruvar, Bjelovarsko-bilogorsku županija, ali i cijelu državu na jednom takvom natjecanju. Ovim putem doista im svima čestitam, jer smatram da je to zbilja veliki uspjeh, zaključila je ravnateljica Kornelija Častek.

<p>Učenici OŠ Vladimir Nadzor iz Daruvara na Svjetskom školskom prvenstvu/ Foto: Privatni album</p>

Učenici OŠ Vladimir Nadzor iz Daruvara na Svjetskom školskom prvenstvu/ Foto: Privatni album

<p>U Beogradu je trenutno oko 2500 natjecatelja iz 35 zemalja svijeta, koji se natječu u 14 sportova/Foto: Privatni album</p>

U Beogradu je trenutno oko 2500 natjecatelja iz 35 zemalja svijeta, koji se natječu u 14 sportova/Foto: Privatni album

Boje daruvarske Osnovne škole Vladimira Nazora u Beogradu brane: Niko Ambroš, Borna Doljanin, Borna Bogdan, Noa Rukavina, Tadija Klečka, Dejan Radojević, Niko Kovač, Darijan Vašatko, Luka Brletić i Šimun Njegovac, a kao što smo već rekli, voditelj je Dario Šokac.