Fotografija: Mladen Častek s osnovnoškolcima ispred Srednje škole Daruvar/Foto: JW Daruvar
Galerija
Mladen Častek s osnovnoškolcima ispred Srednje škole Daruvar/Foto: JW Daruvar

Mladi Daruvarčani doznali kojim se sportovima mogu baviti u svom gradu

Cilj je šetnje bio da djeci prezentiram svaki sport na atraktivniji način, a da oni to dalje prenose drugima i stvore popularizaciju bavljenja sportskim aktivnostima, kaže Mladen Častek



Mladen Častek, profesor kineziologije u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar, poveo je u ponedjeljak osmero osnovnoškolaca u obilazak sportskih objekata grada Daruvara povodom Međunarodnog dana tjelesne aktivnosti, a u sklopu Jane's Walk šetnji u Daruvaru.

Sportska ponuda

Tako je na zanimljiv i interaktivan način približio djeci mogućnosti korištenja sportskih objekata, prezentirao manje atraktivne sportove te ih upoznavao sa sportskom ponudom grada Daruvara. Cilj šetnje bila je prezentacija svakog sporta na što atraktivniji način kako bi ih djeca dalje prenosila drugima i tako stvorila popularizaciju bavljenja sportskim aktivnostima koja danas nedostaje.

Šetnja putem od srednje škole do Dvorca grofa Jankovića/Foto: JW Daruvar
Šetnja putem od srednje škole do Dvorca grofa Jankovića/Foto: JW Daruvar

- Ova šetnja planirana je bila za uzraste od četvrtog razreda osnovne škole pa do uzrasta srednje škole, ali s obzirom da su učenici srednje škole imali poslijepodne nastavu, nisu mogli sudjelovati. Svim sportovima koje smo prezentirali mogu se baviti rekreativno i osobe starije životne dobi, a većina njih je i natjecateljska - rekao nam je Mladen Častek.

Prezentacija aktivnosti

Naime, na svim točkama ili stajalištima govorili su o pojedinim sportovima koji se tamo odvijaju i određenim karakteristikama tih sportova, a djeca su interaktivno imitacijom izvodila određene pokrete i elemente različitih sportskih aktivnosti.

- Prezentirao sam im svaku vrstu sporta i odgovarao na postavljena pitanja. Razgovarali smo o elementima svake sportske igre, pravilima pojedinog sporta, postavljao sam im pitanja o našim sportašima ili jesu li ikada nešto trenirali. Rekao sam im i gdje se mogu upisati za bavljenje određenom aktivnosti - istaknuo je profesor kineziologije.

Brojna stajališta

Inače, polazišna točka jučerašnje šetnje bila je ispred kompleksa triju daruvarskih srednjih škola, gdje su obišli i Gradsku sportsku dvoranu. Tamo su, kaže nam, pričali o stolno-teniskom klubu i prezentirali stolni tenis i odbojku.

U Gradskoj sportskoj dvorani razgovarali su o stolno-teniskom klubu i prezentirali stolni tenis i odbojku/Foto: JW Daruvar
U Gradskoj sportskoj dvorani razgovarali su o stolno-teniskom klubu i prezentirali stolni tenis i odbojku/Foto: JW Daruvar

Sljedeća točka bio je klub Skok Daruvar koji se nalazi u ulici pokraj dvorca grofa Jankovića, a njihovo je stajalište bilo ispod Ginka.

Pokraj Dvorca grofa Jankovića, a ispod Ginka prezentirali su pilates i joga programe te razne vrste plesova/Foto: JW Daruvar
Pokraj Dvorca grofa Jankovića, a ispod Ginka prezentirali su pilates i joga programe te razne vrste plesova/Foto: JW Daruvar

- Tamo smo prezentirali pilates i joga programe te razne vrste plesova. Potom smo obišli stadion Sokol na kojem smo razgovarali o karateu i rukometu. Djeca nisu bila upoznata da postoji streljački klub jer nije dovoljno populariziran i promoviran pa im se jako svidjela moja prezentacija - kaže Mladen.

Obišli su i stadion Sokol na kojem su razgovarali o karateu i rukometu/Foto: JW Daruvar
Obišli su i stadion Sokol na kojem su razgovarali o karateu i rukometu/Foto: JW Daruvar

Zatim su krenuli u Julijev park, prošli pokraj Daruvarskih toplica i stigli na teniske terene gdje im je profesor Mladen Častek prezentirao tenis, a pokraj toga na nogometnom stadionu razgovarali su i o nogometu. Odmah pokraj teniskih terena je i teren za boćanje, mini golf i viseća kuglana što su također obišli. Pri izlasku iz parka, a između daruvarskog jezera i Termalnog vodenog parka, obišli su odbojkaške terene i razgovarali o odbojci na pijesku.

- Izlaskom iz parka, prema šumi pokraj Veteranskog centra, obišli smo street workout, igralište na otvorenom te je šetnja završila kod igrališta Češke osnovne škole na kojem smo razgovarali o košarci jer se ona tamo najčešće igra - rekao je Mladen Častek.

Dva sata duga šetnja

Šetnja u trajanju dva sata, a duljine skoro pet kilometara veoma se svidjela djeci. Iako su trebali otići i do daruvarskog hipodroma, ipak zbog visokih temperatura nisu imali snage pa im je profesor teorijski ispričao nešto o konjičkom sportu i utrkama konjima.

- Djeca se najviše bave kod nas nogometom i rukometom što su najpopularniji sportovi i inače. Jako im se svidjela prezentacija jer nisu bili upoznati s nekim manje atraktivnim sportovima, primjerice sa šahom, o kojem smo također pričali putem pa su tako uvidjeli da postoje i drugi sportovi osim nogometa i rukometa. Bilo im je zanimljivo i postavljali su jako puno pitanja - kaže profesor kineziologije, Mladen Častek.