Fotografija: Dino Galijaš, Matko Škondro i Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list
Galerija
Dino Galijaš, Matko Škondro i Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list

Matko Škondro najbolji je sportaš Grada Pakraca, a Dino Galijaš najbolji sportski djelatnik

Tako su odlučili predstavnici 18 klubova članova Sportske zajednice Grada Pakraca glasavši putem anketnih listića



Mladi kuglač KK Pakrac-Papuka Matko Škondro je istovremeno najbolji sportaš i najbolji mladi sportaš Grada Pakraca u 2021. godini, dok je teniski trener Dino Galijaš najbolji sportski djelatnik Grada Pakraca u prošloj godini, piše Pakrački list.

Tako su odlučili predstavnici 18 klubova članova Sportske zajednice Grada Pakraca glasavši kroz anketne listiće za ova tri priznanja koja su uručena sinoć na svečanosti u vijećnici kurije Janković.   

Neobična situacija

Po 29. put Pakrački list proveo je izbor sportaša godine Grada Pakraca za prethodnu godinu. Kao i posljednjih sedam godina partner je Sportska zajednica Grada Pakraca koja je osigurala nagradu od tisuću kuna, a tvrtka Lokalna razvoja agencija Poduzetnički centar Pakrac, izdavač Pakračkog lista, prigodna sportska priznanja.

Kao što je praksa od 2017. godine osim najboljeg sportaša, biran je i ove godine najbolji mladi sportaš (rođen poslije 1. siječnja 2004. godine) te sportski djelatnik volonter. Tijekom veljače 18 klubova je imalo mogućnost kandidirati za neke od ovih priznanja svog ili tuđeg člana, stanovnika Pakraca ili igrača pakračkog sportskog kluba. Tu  mogućnost je iskoristilo 8 klubova kandidiravši u tri kategorije 16 kandidata. Klubovima su poslani glasački listići s istaknutim kandidatima na kojem su po svom mišljenju dodjeljivali prvom pet, drugom, tri i trećem jedan bod. Tako je došlo do neobične situacije da je Matko kao prijedlog KK Pakrac-Papuk“ izabran za najboljeg mladog sportaša, a istovremeno na prijedlog KK „Slavonski banovac“ i za najboljeg sportaša u prošloj godini Grada Pakraca uopće te je tehnička komisija smatrala da, unatoč neobičnosti, nitko nema pravo mijenjati volju iskazanu kroz glasovanje  18 klubova, članova Sportske zajednice kako to postupak i predviđa, pojasnio je sinoć Domagoj Ajman, tajnik SZGP. 

Tri pobjede

U konkurenciji za najboljeg sportaša kandidirani su nogometaš Ivan Keć, rukometaš Roko Major, streličar Dario Marošević, kuglač Matko Škondro i ultramaratonka Sendi Štrbac. Najviše glasova, 43, za najboljeg sportaša Grada Pakraca u 2021. godini dobio je Matko Škondro. Predlagač KK „Slavonski banovac“ u obrazloženju ističu: Matko Škondro  prvak je Hrvatske u kuglanju za 2021/22. godinu u konkurenciji mlađih juniora (mlađi od 18 godina). Iako je bio jedan od mlađih natjecatelja, odličnom igrom u oba nastupa na kuglani Grmoščica u Zagrebu bio je najbolji od ukupno 47 mladih kuglača iz cijele RH. Matko je u 2021. godini, iako ima samo 16 godina, zabilježio i prve nastupe u 1.B hrvatskoj ligi za seniorsku ekipu KK Pakrac Papuk, te zabilježio čak 3 pobjede protiv puno starijih i iskusnijih igrača.

Matko je učenik 2. razreda Srednje škole u Pakracu, smjer medicinski tehničar, a kuglanjem se bavi pet godina. Priznanje mu je uručila Anamarija Blažević, pakračka gradonačelnica.

Matko Škondro i Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list
Matko Škondro i Anamarija Blažević/Foto: Pakrački list

U konkurenciji za najboljeg mladog sportaša kandidirani su:  nogometaš Matija Benković, ribolovac David Čatak, kuglač Niko Kalvi, motocrossist Stefan Lenče, rukometaš Marin Šimić i kuglač Matko Škondro.  

Uvjerljivo najviše 54 bodova je dobio ponovo Matko Škondro i tako ponio titulu najboljeg mladog sportaša Grada Pakraca za 2021. godinu. Predlagatelj KK „Pakrac-Papuk“, u obrazloženju ističu: Matko je prvak Republike Hrvatske u kategoriji U-18, mlađi junior i to u dobi od samo 16 godina; debitirao je i priključen seniorskom sastavu Kluba u 1.B HKL. Svakodnevni treninzi i zalaganje u radu kluba ovog mladog sportaša, kao i njegovi ostvareni rezultati su bili motiv da ga kandidiramo za ovu nagradu. Priznanje mu je uručio Vladimir Gazić, direktor LRA PC Pakrac. 

Matko Škondro i Vladimir Gazić/Foto: Pakrački list
Matko Škondro i Vladimir Gazić/Foto: Pakrački list

U konkurenciji sportskih djelatnika kandidirani su: Željko Babojelić, predlagač NK „Hajduk“, Robert De Zan, predlagač KK „Pakrac-Papuk“; Dino Galijaš, predlagač TK „Pakrac“, Dario Papušek, predlagač RK „Lipa“ i Drago Skalnik, predlagač MK „Pakrac-Lipik“.

Za sportskog djelatnika Grada Pakraca za 2021. godinu najviše je glasova dobio Dino Galijaš skupivši 44  od mogućih 90 bodova. Dino je kandidiran od strane Teniskog kluba „Pakrac“ koji u obrazloženju kandidature ističu: „Dino Galijaš najviše  je zaslužan za razvoj lipičko - pakračkog tenisa u pravom smislu riječi u posljednjih par godina. Uvijek spreman pomoći u bilo kojem smislu i udijeliti teniski savjet. 

Uvijek miran, staložen i nenametljiv. Primjer je pravog trenera i omiljen je u sportskim krugovima.“ Priznanje mu je uručio Mario Lopar, lanjski dobitnik ovog priznanja.

Dino Galijaš i lanjski dobitnik ovog priznanja Mario Lopar/Foto: Pakrački list
Dino Galijaš i lanjski dobitnik ovog priznanja Mario Lopar/Foto: Pakrački list

Dvostruki dobitnik Matko Škondro se zahvalio svima koji su doprinijeli njegovom dvostrukom trijumfu koji ga je iznenadio.

Anamarija Blažević, osim dobitnicima, čestitala je svim kandidiranima jer i sama kandidatura ukazuje da je njihov rad i kvaliteta prepoznata te pretpostavlja da onima koji su glasovali nije bilo lako se odlučiti. Poručila im jer da su ponos ovog grada i uzdanice razvoja sporta. Izrazila je nadu da će takvih rezultata biti i ubuduće, a svim sportašima poželjela sezonu bez  epidemioloških ograničenja.   

Tradicija duga 30 godina

U 30 godina provedeno je 29 izbora (od 1996. godine odvojeno za Pakrac i Lipik), a od 2014. u suradnji sa Sportskom zajednicom Grada Pakraca samo za Pakrac.

Pri tom je  izabrano 25 pojedinaca (po dva puta ribolovci Vesna Radanović i Dejan Vondrak, kuglač Darko Kir i kick boksačica Tihana Jirasek) te 20  pojedinaca po jednom koji su došli iz 11 sportova: nogomet (8), sportski ribolov (6), kuglanje (4), kick boksing, streličarstvo, rukomet i moto sport (2) te po jednom atletika, odbojka, brdski biciklizam i 13 klubova (po sedam puta NK Hajduk,  pet puta ŠRD Pakrac, tri puta KK Papuk, dva puta KBC „Pakrac“, SK „Kuna“ i RK „LiPa“ te po jedanput AK „Jedinstvo“ Poljana, OK Daruvar, NK Kamen Ingrad Velika,  MK Pakrac,  BK „Titan“, ŠRK „Trnje“ Zagreb i KK „Pakrac, piše Pakrački list.