Fotografija: Matija Ožeg i Staša Premec/Foto: Privatni album
Galerija
Matija Ožeg i Staša Premec/Foto: Privatni album

Matija i Staša najjači Daruvarčani: "Tek smo počeli trenirati, a već smo 2. powerlifteri u državi!"

Matija je ukupno podignuo 677,5 kilograma što je bilo dovoljno za 2. mjesto u kategoriji 120 + kilograma. Staša je podignuo 702,5 kg, što je bio rezultat za također 2. mjesto u kategoriji 105 kg



O minulom vikendu u kojem je u Bjelovaru održano drugo po redu izdanje Bjelovar Record Breakers natjecanje u powerliftingu, prepričavat će se još dugo. Naročito će o njemu pričati Daruvarčani Matija Ožeg i Staša Premec. A zašto će ga pamtiti? Pa, između ostaloga, zato što su obojica po prvi put, nakon samo nekoliko mjeseci treniranja, otišli na natjecanje i oboje osvojili 2. mjesto u državi. Svaki u svojoj kategoriji.

Staša i Matija/Foto: Privatni album
Staša i Matija/Foto: Privatni album

Zadovoljan rezultatom, ali i organizacijom natjecanja je i Gordan Klasić iz Bjelovara, ujedno potpredsjednik i tajnik kluba Bjelowbar. Osim što je bio zadužen za mnoge organizacijske aktivnosti, Gordan je u svojoj kategoriji do 105 kg bio 1., odnosno u ukupnom poretku je bio 2. 

Prime Time apsolutni hit

Kako smo ranije pisali, powerlifting je sport snage, koji ima tri discipline - čučanj, potisak s klupe i mrtvo dizanje. Svaki natjecatelj ima tri pokušaja u svakoj disciplini, a cilj je uz određena pravila, podići što veću kilažu u svakoj od disciplina.

Bjelowbar, bjelovarski powerlifting klub, i ove godine organizirao je atraktivno natjecanje “Bjelovar Record Breakers”.

Novost je ove godine “Prime Time”, grupa u kojoj su se natjecali najjači lifteri u Hrvatskoj. Ovakva grupa donosi novu dubinu natjecanja, stavljajući najjače liftere rame uz rame, u borbi za titulu najjače lice Hrvatske. Prime Time grupa donijela je fenomenalne brojke kao što su čučnjevi od 300+ kila ili potisak s klupe (bench press) od zavidnih 200+ kila.

Staša Premec tijekom treninga/Foto: Privatni album
Staša Premec tijekom treninga/Foto: Privatni album

- Prime Time je bio baš pravi hit. Osobno sam se također tu natjecao i bio ukupno 2. kada se gleda cijelo natjecanje. S obzirom na sve druge obveze, zadovoljan sam rezultatom. Uživao sam gledati natjecanje i s ove druge, organizacijske strane, kazao nam je Gordan koji je u svojoj kategoriji do 105 kilograma bio pak 1.

Čak 200 natjecatelja

Ukupno je bilo gotovo 200 natjecatelja, a Klasić kaže kako mu je bilo drago čuti i brojne pohvale na račun same organizacije.

- Svi su nas pohvalili, kažu da im je bilo ugodno u našem gradu što je najveća nagrada, kaže Klasić.

Gordan Klasić/Foto: Powerlifting klub Bjelowbar
Gordan Klasić/Foto: Powerlifting klub Bjelowbar

Prezadovoljan je i Daruvarčanin Matija Ožeg koji je godinama, više od desetljeća, aktivno trenirao odbojku.

- Gotovo sam 14 godina trenirao odbojku, no tada je došlo do povrede koljena. Kroz rehabilitaciju sam u Daruvarskim toplicama krenuo u teretanu i tu se priča nekako zaokrenula. Počeo sam dizati utege, vidio kako sam sve jači. Sve je vuklo ka tome da bi jednoga dana mogao trenirati drugačiji sport. I to se dogodilo, kaže nam Matija koji je, uz također Daruvarčanina Stašu Premeca, član bjelovarskog kluba.

Bjelovarčanima su se pridružili ove godine i nisu požalili.

- Moram priznati kako me na početku natjecanja uhvatila trema. No, s obzirom da mi je ovo prvo natjecanje i da je rezultat dobar, moram biti zadovoljan, skromno kaže Matija koji misli da uvijek može biti i bolje.

Podignuo ukupno 677,5 kg

Inače, Matija je ukupno podignuo 677,5 kilograma. To je skup kilaže u tri vježbe - čučanj, potisak s klube i mrtvo dizanje. Bilo je to dovoljno da osvoji 2. mjesto u svojoj kategoriji 120 + kilograma.

Matija (lijevo) je ukupno podignuo 677,5 kilograma/Foto: Privatni album
Matija (lijevo) je ukupno podignuo 677,5 kilograma/Foto: Privatni album

Staša Premec je također bio 2. u svojoj kategoriji do 105 kilograma. Kao ni Matija, Staša također nema dug staž u powerliftingu.

- Imao sam total 702,5 kilograma. To je kilaža kada se zbroje najbolji pokušaji iz sve tri discipline. S obzirom da je ovo bilo moje prvo natjecanje, zadovoljan sam. Matija i ja smo krenuli u ožujku u ovu priču. Sve je krenulo iz nekog hobija, prisjeća se Staša koji se za natjecanje pripremao tri mjeseca.

Tin Valinčić, predsjednik Bjelowbara, bjelovarskog powerlifting kluba savjetovao je Matiju, dok je Gordan savjetovao Stašu.

- Zapravo sam se natjecao sa svojim trenerom On je bio 1., ja sam bio 2., priča Staša koji smatra da je natjecanje bilo uzbudljivo pa ne čudi što smatra nastaviti trenirati.

Pripreme, kaže, su bile dosta loše.

Loše pripreme

- U sve tri discipline sam podbacio već u zagrijavanju. Bilo je to baš jako loše. Tako da je rezultat na natjecanju bio super u odnosu na pripreme, priznaje Staša koji se ranije nije bavio nikakvim sportom. 

Podsjetimo, zahvaljujući generalnom sponzoru natjecanja, Supersportu, ovogodišnji fond nagrada iznosio je 5000 EUR, što je dvostruko veći iznos od prošle godine, a fond za rušenje seniorskih rekorda popeo se na 2000 EUR. Zbog svoje prirode gdje je osim biti najjači bitno srušiti postojeće državne rekorde, ovo natjecanje je posebno zanimljivo i atraktivno svim natjecateljima u Hrvatskoj pa su organizatori uvjereni da će postati jedno od omiljenih svim hrvatskim reprezentativcima.

- Neizmjerno smo zahvalni našim sponzorima, posebice Supersportu na prepoznavanju potencijala powerliftinga i ovog natjecanja jer bez njih ništa od ovog ne bi bilo moguće, a njihova podrška daje nam mogućnost da promoviramo powerlifting u Hrvatskoj te podignemo razinu natjecanja na neku novu, još kvalitetniju razinu - poručio je Gordan Klasić, tajnik kluba.

Detalje s treninga Matije Ožega i Staše Premeca možete pratiti na njihovim Instagram profilima (kliknite na njihova imena).

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku i TikToku!